Všeobecná zdravotní pojišťovna

22. března 2004

Tentokrát si posvítíme na web nejstarší a největší domácí zdravotní pojišťovny – Všeobecné zdravotní pojišťovny (dále VZP). Část webu je „bezplatně“ dostupná veřejnosti, zbytek tvoří uzavřený portál pro lékaře a plátce. VZP podle svých slov nabízí „kvalitní informace pro klienty“, pojďme se tedy společně podívat, jak se jí to daří.

Informace o projektu

Adresa:
www.vzp.cz
Správce:
VZP, UNISYS (také jako generální dodavatel)
Otevření projektu pro veřejnost:
7/2003 (vývoj ještě probíhá)
Technologie:
SunONE Portal Server, SunONE Application Server, Oracle, XML, LDAP atd., HW: Sun Microsystems

Úvodní stránka www.vzp.cz z 12. března 2004
www.vzp.cz, 12. 3. 2004 (plná velikost, cca 75 kB)

První pohled

Barvy webu vychází z barevného provedení loga VZP – část webu je laděna do červena. Barevný kontrast textu je velmi dobrý, dojem kazí šedé písmo některých částí textu.

Na titulní stránce nahoře najdete seskupené odkazy na tři hlavní sekce webu, které ale „nezařezávají“ se čtyřmi odkazy navigační lišty. Bohužel navigace z většiny stránek odkazovaných z titulky mizí.

Zbytečně velkou plochu zabírá animovaný reklamní banner na akce pojišťovny. Větší část titulní stránky, která nejvíce ze všeho připomíná katalog, je věnována nejrůznějším odkazům, které působí dost nepřehledně, jak řazením oddílů, tak vzhledem (například pravý sloupec je několikrát odsazen vnořenými tabulkami). Rozkazovací způsob v nadpisech na některé návštěvníky nemusí působit tak, jak zamýšlel autor.

Stránky se velmi dlouho načítají. HTML kód titulní stránky má 60 kB, ale pouze necelých 5 % tvoří její textový obsah. Dalších 12 kB připadá na JavaScript a 22 kB na připojené soubory CSS. Soubor reklamního banneru „Mořský koník“ má zarážejících 120 kB! Přitom se bannerů nahrává několik po sobě. Dalších 22 kB na titulní stránce zabírají zbývající neoptimalizované obrázky.

Struktura webu

Web VZP je tvořen třemi hlavními sekcemi:

  1. pro klienty,
  2. pro plátce,
  3. pro lékaře.

Většina stránek odkazovaných z titulní stránky žádnou strukturu neodráží. Autorům jakoby došly síly, když stránky do struktury přidávali (pokud to tak vůbec dělali). Stránky nemají jednotný vzhled, na mnohých chybí navigace(!) i identifikace webu. Vše připomíná slepenec nesouvisejících dokumentů.

Druhý pohled

Provedení webu VZP si říká o kritiku. Web instituce, která o sobě tvrdí, že je „základním pilířem českého zdravotnictví“, nepříjemně překvapuje velkým množstvím chyb a nedostatků. Design webu není jednotný – většina navštívených stránek má rozdílný vzhled. Jednotný vzhled se autorům nepodařilo udržet ani na titulní stránce (například různý vzhled odkazů).

Dokument

Nevím, proč autoři neuvádí výstižný název dokumentů – neustále se opakující VZP nebo : : : VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA : : : rozhodně nevystihuje obsah dokumentů. Na některých stránkách jsem našel pouhé <title></title>. Pohled do kódu odhalí další nesrovnalosti. Na některých stránkách autoři v META keywords a description dokonce ponechali výchozí texty publikačního systému. Jinde keywords a description zcela chybí.

Autoři zanedbali tiskový výstup. Chybí samostatný stylový předpis pro tisk. Dokumenty nejsou vhodně formátovány, některé části dokumentů se tisknou zbytečně.

URL

Adresy, které redakční systém portálu generuje, jsou šílené. Jdou proti všem zásadám pro tvorbu dobrých odkazů. Nevystihují strukturu webu, zápis adresy je strojově nelidský. Co si přestavíte pod adresou http://www.vzp.cz/http://u-por2p.op99.vzp.cz/NASApp/xqw/webdav/vzp_rs/getFile/ 1861/3256/vzp.html? Odkaz přesto patří mezi ty kratší. Na titulce jsem vystopoval 193znakového šampióna.

Nevýhody těchto odkazů jsou zřejmé:

  • Nejsou zapamatovatelné.
  • Jsou obtížně použitelné pro tisk (délka textu, chyby při následném opisování a podobně).
  • Stránka je vyhledávači téměř neindexovatelná.

Zdrojový kód

Web VZP je postaven na pružném tabulkovém layoutu (beztabulkový layout by současnému webu prospěl víc). Pohled do zdrojového kódu s opakovaně zbytečně vnořenými tabulkami je smutný. Stačí se podívat na část kódu pro jednu položku seznamu:

<TR>
<TD></TD>
<TD class=aktuality-nadpis width=16>
<LI type=square>&nbsp;</LI></TD>
<TD class=aktuality-nadpis width=“100%“><A
href=“http://www.cpp.cz/prodejci/cpp/pr/krok1.asp?akce=new“
target=_blank>Povinné ručení</A></TD></TR>

Zdrojový kód (mimochodem velmi neúpravně zapsaný) obsahuje množství chyb a nedostatků:

  • chybí definice typu dokumentu
  • chybí kódování
  • link na externí soubor CSS je umístěn v sekci body
  • řada obrázků nemá povinný alt, jiné chybně používají alt=""
  • hodnoty atributů často nejsou v uvozovkách
  • jsou použity neexistující nebo zavržené atributy
  • v odkazech je použit znak & místo &amp;
  • chybí type ve script

Soubor CSS je sice podle validátoru validní, ale zbytečně velký. Autor možná nezná dědičnost, kaskádu a spol. Jak jinak vysvětlit neustále se opakující definice typu FONT-SIZE: x-small; FONT-FAMILY: arial nebo plýtvání PADDING-RIGHT: 2px; PADDING-LEFT: 2px; PADDING-BOTTOM: 2px; PADDING-TOP: 2px? Definice řezu písma Arial (v souboru default.css se jich vyskytuje 67) také není šťastná. Úplně chybí alespoň nějaké generické písmo.

Sémantika

Autoři webu rezignovali na sémantiku. Jak jinak hodnotit nadpis zadaný jako <FONT style="FONT-WEIGHT: bold; FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: 'Arial'" color=#000000><STRONG>&nbsp;Aktuality a tiskové zprávy</STRONG> </FONT>? Element strong abyste pohledali, místo toho se stránky hemží značkou b. Obskurní zápis seznamů jsem už zmínil.

Přístupnost a použitelnost

U zdravotní pojišťovny bych očekával, že myslí na nemocné a postižené lidi. Podle svých slov pojišťovna „soustavně dbá o to, aby nebyla porušována lidská, pacientská a pojištěnecká práva“. Web tomu ale neodpovídá. Mnohé chyby jsem již uvedl. Přesto jich ještě dost zbylo:

  • na mnoha stránkách chybí navigace
  • v IE nejde měnit velikost písma,
  • text je na některých počítačích příliš malý a téměř nečitelný
  • formulářové prvky (například input) nemají label
  • script nemá alternativní sekci noscript
  • na stránkách chybí kontakt na pojišťovnu a na autora či správce webu

Práci na webu ztěžuje nevhodně zvolená barva odkazů – odkazy by neměly mít barvu normálního textu. Nevhodně řešené jsou odkazy na PDF dokumenty, kdy nelze kliknout na text odkazu, ale klikatelná je ikona PDF. Velmi matoucí je otevírání odkazů do nového okna – technika, která mate nezkušené uživatele a obtěžuje uživatele zkušené. Perličkou je odkaz na titulní stránku, který se otevře do nového okna, to je opravdu unikátní přístup. V tomto výčtu je často „neklikatelné“ logo zanedbatelný detail.

Fatální chybou je nedostupnost titulní stránky webu v prohlížeči s vypnutým JavaScriptem. Místo obsahu titulní stránky se načte pouze jakýsi přihlašovací formulář (podobně dopadnete při použití PDA). Pochybnosti o funkčnosti se potvrzují na stránce Přihlášení pojištěnce k VZP. Ve Firefoxu jsem sice formulář vyplnil, ale kontrola obsahu už neproběhla a formulář se neodeslal.

Mrzí mě nepřítomnost formuláře pro vyhledávání na všech stránkách webu, které jsem navštívil. Malý odkaz „hledej“, umístěný v záhlaví a patě některých stránek, ke zvýšení použitelnosti moc nepřispívá. Na stránce hledání je pak uvedena mylná informace o tom, že výsledky jsou řazeny podle abecedy. Pokud nejsou žádné výsledky nalezeny, není uživateli nabídnut nový formulář pro vyhledávání.

Shrnutí

Web obsahuje množství užitečných informací pro klienty, plátce zdravotního pojištění a lékaře. Autoři však odvedli špatnou práci, za kterou by se styděl nejeden amatér. Docela by mě zajímalo, kolik do vzduchu vyhozených peněz celý projekt stál.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *