Nastane konec optimalizace www stránek?

29. listopadu 1999

Kdo z tvůrců webových stránek by neznal následující problém – moderní a interaktivní doplňky www stránky fungují bez problému v Internet Exploreru, ale je možné, že způsobí problémy, či vůbec nebudou fungovat v konkurenčním Netscape Navigatoru.

Funkčnost webové stránky tak musí být odzkoušena na těchto dvou prohlížečích současně, což ovšem v případě komplexních webových stránek může trvat poměrně dlouhou dobu. Navíc musíte odstranit případné chyby v zobrazování a struktuře dokumentů, které se určitě vyskytnou atd.

Kromě toto, v případě tvorby stránek na zakázku ještě více platí pravidlo, že čas jsou peníze a někdy je času skutečně málo – stránky jsou bezchybně zobrazitelné pouze v Internet Exploreru, úpravy pro Netcape Navigátor ještě nejsou hotovy a tak po vysilujícím dni plném práce nenásleduje zasloužený odpočinek, ale jenom práce, práce a zase práce, neboť datum zhotovení zakázky nepočká. Naskýtá se otázka, zdali se někdy změní tento stav. Možná ano – ze statistik nejnavštěvovaných serverů lze vypozorovat, že kdysi oblíbený Netscape Navigátor se stále propadá do dějin minulosti a ztrácí jednoho uživatele za druhým. Proč tomu tak je? Důvodů může být několik.

Před několika lety, dalo by se říci – na počátku hromadného rozšíření Internetu Netscape Navigator jasně vedl – prohlížeč byl velmi oblíben u široké veřejnosti a na www serverech se objevovala tlačítka, které měly návštěvníka přesvědčit o jediné věci – jmenuje-li se jejich prohlížeč Netscape, můžou si být jisti, že se jim bez problémů načítají a zobrazují všechny prvky stránky. Ovšem od té doby, co Microsoft uvedl na trh svá Windows 95 – a o tři roky později Windows98 – se začalo rozpoložení sil rapidně měnit. Microsoft, který rozvoj Internetu prakticky opomenul, se rozhodl změnit důrazně svoji strategii a do Windows integroval předtím svůj volně šiřitelný Internet Explorer.

Společnost Nescape se tak náhle musela potýkat se třemi velkými problémy – konkureční prohlížeč byl zdarma (Navigator pro komerční použití nebyl), byl automaticky instalován v nejrozšířenějším operačním systému světa a byl to náhle Microsoft, kdo určoval technologický vývoj a ne Netscape, jak bylo zvykem. Jak společnost Nescape vyřešila tyto problémy, vidíme dnes sami – byl např. ukončen vývoj Javy, společnost se dostala do vážných finančních problémů a musela být nakonec odkoupena firmou America OnLine.

Dnešní ukazatele vypadají pro Netscape Navigator opravdu nepříznivě: nejnovější výzkumy ukazují, že celkem 64% amerických firem upřednostňuje Internet Explorer před Netscape Navigatorem a do budoucna se bude tento rozdíl jistě zvyšovat ve prospěch Internet Exploreru. V amerických společnostech začíná téměř unisono znít následují názor, kterým shrnul David Howell, ředitel IS při PED Manufacturing Ltd., současnou situaci: „IE předčil NN (Communicator) především díky menšímu počtu chyb v zobrazování stránek, lepší vývojářskou základnou, užší spoluprací s produkty Microsoft, častými a zdarma nabízenými aktualizacemi a vydáváním bezpečnostních patchů.

Situace v České republice vypadá pro Nescape Navigator ješte hůře, Internet Explorer vede v poměru 75:25. Aktuální čísla vychází ze serveru Navrcholu, jejímž provozovatelům děkuji za poskytnutá data.

Navigator 2.x 0.37%
Navigator 3.x 5.30%
Navigator 4.x 18.75%
IE 2.x 0.29%
IE 3.x 12.59%
IE 4.x 47.89%
IE 5.x 13.85%
Opera 0.06%
Ostatni 0.9%

Netscape/AOL se ale stále nevzdává – vydání betaverze 5.0 je na spadnutí, sice asi o rok déle, než mělo být původně, ale bude zde. Ovšem – již nyní je jasné, že společnost Netcape/AOL opět zaspala dobu – Communicator 5.0 totiž nepodporuje některé klíčové technologie a kdoví, jak to bude s vlastním jádrem prohlížeče, které mělo v minulých verzích velké problémy s některými částmi HTML kódu (např. se správným zobrazovaním velikosti rámců).

Osud prohlížeče, který kdysi z hvězdných výšin sledoval svoji konkurenci, má dnes z části v rukou firma America OnLine, která vzhledem k tomu, že přes ni má přístup k síti velmi početná skupina uživatelů Internetu, může (ale nechce) využít vcelku elegantního řešení, jak přivést Netscape opět do pozice respektovaného (a konkurence schopného) prohlížeče – udělat z něj výchozí prohlížeč pro celou tuto ohromnou skupinu uživatelů. Otázkou ovšem je, jak by to přijali sami uživatelé, když by jim někdo nařizoval, jaký prohlížeč mají používat. Osud Netcape může rovněž ovlivnit americký soud, který nedávno rozhodl, že Microsoft přece jenom zneužíval svého monopolního postavení a čeká se na konečné rozhodnutí, které může vést k tomu, že se ohromný Microsoft rozdělí na několik samostatných společností, což můž být další velká (a pravděpodobně poslední) šance nejenom pro Netscape/AOL, ale i pro jiné firmy.

Vzhledem k tomu, že dnes je prakticky na každém počítači s Windows nainstalovaný Internet Explorer, dalo by se říci, že Microsoft svým agresívním jednáním prostě vyhrál bitvu o získání převahy na trhu internetových prohlížečů. Pro vývojáře a tvůrce jednotlivých webových prezentací to může znamenat následující – pokud chtějí vytvořit www stránky funkční pouze v jednom konkrétním prohlížeči, který používá hodně lidí a kde je navíc možné využívat nejmodernější webové technologie, rozhodnou se určitě pro Internet Explorer, který tyto požadavky nejlépe splňuje. Příkladem takového kroku může být český server ASP.cz, který vás na své stránky pustí pouze v případě, že je vaším prohlížečem Internet Explorer.

Závěr tohoto článků by mohl být takový, že i přes nesporný fakt technologické převahy Internet Exploreru nad Nescape Navigatorem, se stále převážná většina www stránek tvoří tak, aby byly zobrazitelné i v Netscape Navigatoru, který je navíc, na jiných platformách než je Windows jediným použitelným prohlížečem, což je pochopitelné řešení. V praxi to bude znamenat, že optimalizace stránek se asi nikdy nezbavíme, zvláště, když se v poslední době existuje na trhu několik dalších prohlížečů, jako je Lynx, Opera či Konquerer.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *