Starší komentáře ke článku: Interval.cz v zajetí čísel - 2003 až 2005

Zpět na článek | Úvodní stránka Interval.cz

Avatar

Autor komentáře: prostata

Datum vložení: 4.7.2005 0:48:33

to nemáš nic jiného na práci, než psát o nesmyslech 3x dokola ty slizoune

Avatar

Autor komentáře: Zdeněk Čejka

Datum vložení: 4.7.2005 9:25:21

Prostato, Váš příspěvek do diskuze má nulovou informační hodnotu, narozdíl od článku pana Málka. Mám dojem, že se v dnešní době sbírá neuvěřitelné množství dat (zajímalo by mě, co vše se na internetu monitoruje), ale podle mne zůstanou tato data nevyužita...neví se co s nimi, data-mining pokulhává.

Avatar

Autor komentáře: Vilém Málek

Datum vložení: 4.7.2005 9:39:29

[i]...zůstanou tato data nevyužita...neví se co s nimi...[/i] S tím nemůžu než souhlasit. Velká část viny přitom ale padá na provozovatele auditů, kteří velmi často zanedbávají komunikaci s uživateli. Jednou za měsíc (jak nesmyslný interval) přijde nějakému ubohému redaktorovi nějaká brožurka, kterou založí do vitríny, a to je vše. Nikdo mu neřekne, co vlastně ta čísla znamenají v praxi, co z nich má vyčíst a co tam třeba vůbec nenajde. Viz můj oblíbený příklad http://www.jakpsatweb.cz/clanky/vypuzovaci-chyba-mereni.html - a to je jen velmi jednoduchá otázka logické úvahy, nepodmíněné hlubší znalostí systému...

Avatar

Autor komentáře: JiřiN

Datum vložení: 4.7.2005 12:44:38

Domnívám se, že rozlišení monitoru je poněkud zavádějící údaj, že lépe by bylo sledovat aktuální velikost otevřeného okna. Domnívám se totiž, že nejsem sám, kdo si na obrazovce s velkým rozlišením otvírá okna na jakousi (víceméně osobní) standardní velikost, ne na celou plochu.

Avatar

Autor komentáře: Vilém Málek

Datum vložení: 4.7.2005 12:54:52

Velikost viewportu se sleduje podstatně obtížněji, než rozlišení monitoru, proto ji většina auditů neuvádí. To ale nijak nekoliduje s analýzou rozlišení a navazujícím doporučením nespoléhat se na tyto údaje a "dělat weby pořádně" ;-) Mimochodem, já osobně nesnáším, když mi zpoza aktivního okna vykukuje nějaká další, momentálně nedůležitá aplikace. Najdou se prostě i lidé, kteří pracují po 95 % svého času s maximalizovanými okny ;-)

Avatar

Autor komentáře: Nastěnka

Datum vložení: 4.7.2005 13:10:49

Já to také nesnáším (když vykukuje okno za jiným). Proto jsem stresovaný z Gimpu... :-)

Avatar

Autor komentáře: mimic

Datum vložení: 4.7.2005 19:36:51

Rozlisenie monitoru sa zistuje rovnako tazko (lahko) ako aktualna velkost okna, obe udaje musite nacitat data z DOM objektu document.body pouzitim JS pricom rozlisenie obrazovky mate vo window.screen ...

Avatar

Autor komentáře: Vilém Málek

Datum vložení: 4.7.2005 20:25:12

Problém je v historicky odlišné úrovni implementace JS v různých prohlížečích - zatímco "screen" umí skoro všechny programy pracující s "windows", velikost viewportu každý program vypočítává a zpřístupňuje jinak, pokud se tím tedy vůbec obtěžuje ;-)

Avatar

Autor komentáře: Yuhů

Datum vložení: 7.7.2005 22:28:45

je naprostá pravda, že se implementace viewportu se v prohlížečích liší. Když jsme se ale s Honzou Hučínem zaměřili pouze na Internet Explorer (s vědomým zanedbáním), vyšly nám hodně zajímavé věci. Nerad odkazuju na vlastní články, ale když už je o tom řeč, třeba to bude někoho zajímat: http://www.jakpsatweb.cz/weblog/b/1108565041-mereni-sirky-okna-v-grafech.html

Avatar

Autor komentáře: Vilém Málek

Datum vložení: 8.7.2005 7:53:25

Děkuji za odkaz na Tvůj článek. Chtěl jsem ho původně zakomponovat do svého textu, ale bohužel se mi ho v době psaní nějak nedařilo vygooglovat. Asi vlčí mha nebo co. Takže ten odkaz je zde naprosto oprávněně a správně ;-)

Avatar

Autor komentáře: Květoš

Datum vložení: 9.7.2005 9:51:04

K vypsání šířky a výšky monitoru v pixelech (tedy rozlišení) máme v JS zápis: var screenHeight = screen.height; var screenHeight = screen.width; var liveScreenHeight = screen.availheight; var liveScreenHeight = screen.availwidth; Zajímavá statistika je také zde: http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp

Avatar

Autor komentáře: Květoš

Datum vložení: 9.7.2005 10:09:51

Kód v JS pro zjištění počtu barev (bitové hloubky) obrazovky, umožní to objekt screen.colorDepth: <SCRIPT language=JavaScript type=text/javascript><!-- function findColors() { return (screen.colorDepth); } document.write('Bitová hloubka vašeho monitoru je' + findColors() + 'bit colour.'); // --> </SCRIPT>

Avatar

Autor komentáře: AZOR

Datum vložení: 5.7.2005 13:51:54

Jsem normalni, kdyz nejsem ani v jedne skupine, ve ktere by bylo vic nez 10%? Jinak to rozlišení nic moc, vubec to neleze nahoru :-( Jo a autor je "prase" jsme na počítači, který (většina lidí) má 32bitu, případně 24bitu.(tak 16bitu at se tu nehadame o formaty) Autor si určitě rád spočítá kolik možností je udelat ty grafy BARVNÉ a nepoužívat čerknobílou barvu, která je naprosto prasácká pro graf, kde je 5křivek...

Avatar

Autor komentáře: Vilém Málek

Datum vložení: 5.7.2005 18:43:40

Podívejte se kolem sebe, většina grafů používá barvu naprosto zbytečně a pouze mate hlavní smysl grafu. Pokud byrva v grafu nepřináší dodatečnou informaci, nemá smysl ji v něm používat. Vystačil jsem si s černobílým grafem i při prezentaci tak složitých témat, jako je statistická analýza "výkonnosti" české biomedicíny, tohle je jen slabý odvar ;-)

Avatar

Autor komentáře: Bochi

Datum vložení: 6.7.2005 1:03:33

To máte, v obecné rovině, jistě pravdu, neměly by se barvy nadužívat, aby se v nich neztratila původní informace. Vašim grafům by ale barvy určitě prospěly a navíc místo klasické legendy by byly lepší popisky přímo u daných křivek. Čtenář by pak nemusel přeskakovat mezi grafem a legendou a pamatovat si ty které symboly. Věřte mi, také už jsem se něco grafů naprezentoval a napublikoval.

Avatar

Autor komentáře: Vilém Málek

Datum vložení: 6.7.2005 1:11:56

Nechci být malicherný, ale řekněte mi - jaký užitek by přinesly barvy (netisknutelné, špatně viditelné) a jak byste chtěl umístit popisky přímo ke křivkám, když ty křivky přiléhají velmi těsně k sobě? ;-)

Avatar

Autor komentáře: Bochi

Datum vložení: 6.7.2005 2:00:28

Použití barev (dostatečně sytých pro tisk) se nevylučuje s použitím symbolů, pokud byste kladl takový důraz na možnost ČB tisku. A k těm popiskám - u blízko přiléhajících křivek se dají přikreslit vodicí čáry ve stejné barvě, mnohdy ale stačí, když je stejnou barvou popiska a pak i při jejich větším "zahuštění" je jasné, co k čemu patří.

Avatar

Autor komentáře: AZOR

Datum vložení: 6.7.2005 18:30:35

souhlasim, barvy nevylučují použití symbolů. Článek fakt peknej, ale ty grafy se blbe ctou.

Avatar

Autor komentáře: Radek Hulán

Datum vložení: 6.7.2005 20:11:43

Většina lidí si pamatuje mnohem snadněji barvy, než geometrické symboly, zapamatovat si, že červená=Firefox a modrá=MSIE lze mnohem snadněji než že vyplněný puntík=Firefox, nevyplněný kosočtverec=MSIE ;-)

Avatar

Autor komentáře: Pavel

Datum vložení: 5.7.2005 18:02:34

add "podíl linuxu" 4% už je docela dost, v reálu má linux menší zastoupení. Vzhledem k faktu, že tento server se nedotýká žádného čistě linuxového tématu a naopak je to tu samé ASP, je tento podíl až překvapivě velký. Až donedávna jsem neměl Interval ve čtečce a ani dnes nemám důvod tento server často navštěvovat. add "downgradovaly svůj design, aby ho zpřístupnily i "méně schopným" prohlížečům na Linuxu" To už je snad dekáda zpět, v současnosti jsou pro linux lepší nebo stejné browsery než pro windows (navíc je KHTML a chybí zaostalé IE) add "Safari jádro již licencovala řada společností" Nechce se mi to hledat, ale překvapuje mne to: pokud je myšlen zobrazovací engine, tak ten je pod GPL a ani Apple ho nemůže licencovat jinak než pod GPL (není původním autorem), zdrojáky jsou veřejně k dispozici, takže proč mu někdo platí? add "rychlokvašených takydesignérů, jejichž militantní fanatismus..." Nevím o žádných příkladech (to neznamená že nejsou), nicméně pokud by to mělo znamenat, že se začínají stavět stránky využívající x-let staré technologie, které dodnes IE neimplementoval, je to jedině dobře. Protože kdyby všichni považovali za zpravu roku fakt, že konečně mohou začít inorovat IE5 a stavět pro IE6 (tak na mne působí článek), tak by MS těžko ohlašoval IE7 a nesliboval alespoň jakési zlepšení.

Avatar

Autor komentáře: Vilém Málek

Datum vložení: 5.7.2005 18:55:26

add "podíl linuxu" Nechápu vaši reakci. Kde vidíte "samé ASP", když tato rubrika už byla dávno umrtvena? A kde "v reálu" má Linux menší zastoupení? Jakého "čistě Linuxového" tématu by se měl server dotýkat? Myslel jsem, že webdesign je téma univerzální ;-) add "downagradovaly svůj design" To bohužel není dekádu zpět, to jsou jevy, se kterými jsem se setkal v posledních dvou letech. Jak píšu i v článku, považuji to za velké zpátečnictví, ale publikum těch serverů, tvořené převážně linuxáři, si to skutečně vyžádalo ;-( add vaše poslední poznámka Ano, je dobře, že konečně můžeme začít používat technologie, v jejichž nasazení MSIE5 bránilo, a já to za velký pokrok rozhodně pokládám. Nikde ale netvrdím, že máme weby dělat pro MSIE6, nikdy v životě jsem se nedopustil "optimalizace pro prohlížeč XY". V článku pouze podotýkám, že MSIE6 je mnohem blíže standardům než jeho předchůdci a pokud se objeví nějaký MSIE7 (neměl už náhodou být?), schopný respektovat standardy W3C, budu jedině nadšen.

Avatar

Autor komentáře: Pavel

Datum vložení: 5.7.2005 19:38:37

add "podíl linuxu" Takto mám Interval v hlavě :) Prostě v době, kdy jsem ho objevil, připadal mi takový. Do RSS čtečky jsem ho přidal nedávno a jen proto, že jsem na Intervalu končil často při hledání na Google (což svědčí o určité kvalitě). Nicméně pocit, že je to server zaměřený na windows uživatele a tedy nezajímavý, ten budete muset napravovat desítky let :-D Jinak linux má menší zastoupení všeobecně, alespoň to vyplývá ze statistik například na Toplistu. Proto mi ty 4% připadali jako docela dost. Samozřejmě v porovnání s Rootem, AbcLinuxu nebo Linuxsoftem je to pidičíslo. add "poslední poznámka" Zajímalo mne, koho si mám pod těmi militantními webdesignery představit. Pokud jsou to weby, které se drží standardů a využívají je v maximální míře, tak bylo označení "rychlokvašní webdesignéři" řekněme nevhodné (protože nechci být sprostý). Můžete poslat nějaký příklad?

Avatar

Autor komentáře: Vilém Málek

Datum vložení: 5.7.2005 22:09:40

Add "server zaměřený na uživatele Windows" Interval.cz se v žádném případě nezaměřuje na žádný konkrétní OS, zabýváme se webdesignem, takže k tomu nemáme důvod ;-) add "poslední poznámka" Weby, které využívají standardy, mi rozhodně nevadí. Vždyť zaměření našeho serveru je na standardy a kvalitní webdesign a webdevelopment. Svou poznámku v článku jsem směřoval na tu skupinu propagátorů Firefoxu, která se chová hodně militantně (vnucuje každému svůj názor), je hodně slyšet, nemá ponětí o netiquetě a dělá vůbec jen samé problémy. Většinou jsou to lidé, kteří donedávna o internetu nic nevěděli. Kdokoli, kdo zažil obodbí souboje Netscape3/4 a MSIE3/4 mně snadno pochopí. Tenkrát se takhle chovali zastánci MSIE a dnes to samé odporné a hloupé chování ukazují tito lidé. A já si nemyslím, že tímto způsobem má být prosazována dobrá věc, protože ostatní lidé si ji pak spojují právě s těmito ukřičenými nevychovanci a třeba ji právě kvůli tomu odmítají ;-(

Avatar

Autor komentáře: pkm

Datum vložení: 7.7.2005 23:08:42

ad "downgradovaly svůj design" Mohl byste uvést nějaký případ? Co si pamatuju, naposledy "linuxáci" moc nevzali přechod roota z černé na takovou odpornou šedivou. Ale tam šlo jen a jen o barvu. Na linuxu vždycky běžel Netscape/Mozilla/FF a nikdy MSIE. Opera je na Linuxu určitě od verze 7, tak nevím jaké "slabší" prohlížeče máte na mysli.

Avatar

Autor komentáře: Vilém Málek

Datum vložení: 8.7.2005 7:56:16

Servery, kterých se to týká, jsem zde záměrně nejmenoval a jmenovat nebudu. S jejich provozovateli jsem o tomto problému komunikoval soukromě a protože jde z jejich strany o poněkud citlivé téma, nerad bych zavdal příčinu k nedorozumění či dokonce k nějakému podezření z osobní msty a podobně...

Avatar

Autor komentáře: Michal Kubeček

Datum vložení: 6.7.2005 13:55:57

Tabulka bezpečných barev přežitkem je: tyto takzvané "bezpečné" barvy se totiž používaly coby standardizovaná paleta na systémech s osmibitovou barevnou hloubkou, už při šestnáctibitové hloubce budou "bezpečné" úplně jiné barvy. Podívám-li se na graf, tak za prvé vidím, že tyto systémy autorovi ani nestály za to, aby je do grafu zanesl, za druhé odhadem podle zanesených hodnot na ně zbývá zhruba jedno procento… Také moc nechápu, jaký smysl má rozlišovat mezi 24-bitovou a 32-bitovou hloubkou, když výsledný obraz je naprosto stejný a jedná se pouze o různý formát uložení obrazových dat v paměti.

Avatar

Autor komentáře: Vilém Málek

Datum vložení: 7.7.2005 9:18:10

Ono to, bohužel, není zdaleka tak jednoduché a jednoznačné. Do hry vstupují barevné profily operačních systémů, grafických procesorů a zobrazovacích jednotek (u LCD navíc i fyzické parametry zařízení). I když byla tabulka bezpečných barev kodifikována na osmibitových systémech, stále jsou to barvy, u nichž je shodné a správné zobrazení na většině zařízení nejpravděpodobnější. A osobně se domnívám, že si s těmito barvami lze ve webdesignu pro informační účely bez problémů vystačit. Ony totiž vedlejším efektem zajišťují i barevný kontrast a podobně. Co se týče rozlišování mezi 24 a 32 bity, opět praxe ukazuje rozdíl proti teorii. Vezměte si kvalitní digitální fotografii a zkuste si ji prohlédnout na monitoru s těmito dvěma parametry. Rozdíl určitě poznáte na vlastní oči ;-)

Avatar

Autor komentáře: Michal Kubeček

Datum vložení: 7.7.2005 16:28:25

1. S tím bych nesouhlasil: téměř všechny "bezpečné" barvy budou už ze své podstaty zkresleny při zobrazení v 16-bitové hloubce. Takže bych spíš dal přednost volbě barev, které budou bez zkreslení zobrazeny v 16-bitové hloubce. Dosažení dostatečného kontrastu je samozřejmě zásadní požadavek, ale použití "bezpečných" barev na to samo o sobě nestačí, naopak tato omezená paleta často brání nalezení vhodné barevné kombinace. 2. Tady bohužel musím také nesouhlasit. To, co se označuje jako 32-bitová barevná hloubka, totiž ve skutečnosti není 32 bitů barevné informace na pixel. U všech karet, které jsem zatím viděl, je v tomto režimu pořád jen 24 bitů informace (8 bitů na barvu) a 8 bitů je ponecháno nevyužitých. Viz např. http://en.wikipedia.org/wiki/Color_depth nebo http://en.wikipedia.org/wiki/RGB_color_model Důvodem je snadnější (a hlavně rychlejší) adresace jednotlivých pixelů v paměti - za cenu určitého plýtvání pamětí, ale to už dnes není takový problém jako dřív. Takže pokud nějaký rozdíl poznám, bude to pouze v rychlosti zobrazování.

Avatar

Autor komentáře: ross

Datum vložení: 7.7.2005 7:34:42

add "Windows 2000" - já to vidím jako krok zpět a další důvod proč používat warez, když s legálním systémem nedostanu nic víc než nelegálním a nikomu nic nebrání používat msie6 i na w2k add "downgradovaly svůj design" - a když je téměř normou dowgradovat funkce a vzhled webů kvůli zastaralému MSIE to je OK?

Avatar

Autor komentáře: Vilém Málek

Datum vložení: 7.7.2005 9:11:37

add "Windows 2000" Z hlediska běžného vývojáře je to nepochybně výhoda ;-) add "downgrade designu" Obojí je nepochybně stejně špatné ;-)

Avatar

Autor komentáře: Tomáš Tintěra

Datum vložení: 8.7.2005 14:12:07

Přál bych si ty grafy i v logaritmickém měřítku na svislé ose. Tak by byly zárove%ň vidět trendy v majoritních i minoritních porohlížečích/OS atd. Třeba jen jako alternativu, neb je mi jasné že většina není uvyklá číst grafy s logaritmickou osou.

Avatar

Autor komentáře: Vilém Málek

Datum vložení: 8.7.2005 14:41:35

Aktualizoval jsem článek a přidal jsem do něj jak logaritmické grafy, tak odstaveček o viewportu ;-)

Avatar

Autor komentáře: Zdeněk Čejka

Datum vložení: 8.7.2005 15:30:43

Ha! K čemu jste tam proboha dával ty grafy v logaritmickém měřítku. Můžete zmínit nějaký rozumný důvod? Požadavek na sledování trendů málo zastoupených OS (atd.) se mi zdá zcela bezpředmětný - žádné divoké změny se nikde nedějí. No to je teda úlet.

Avatar

Autor komentáře: Vilém Málek

Datum vložení: 8.7.2005 15:54:20

Dával jsem je tam proto, že je jiný čtenář chtěl vidět a já neměl důvod mu nevyhovět. Komu se nelíbí, nemusí si jich všímat ;-)

Avatar

Autor komentáře: Michal Kubeček

Datum vložení: 8.7.2005 16:09:56

Bezpředmětný požadavek to určitě není, problém spíš vidím v tom, že ty nízké hodnoty jsou daleko více ovlivněny náhodnými fluktuacemi, takže nějaké zásadní závěry z nich vyvozovat nejde.

Avatar

Autor komentáře: Vilém Málek

Datum vložení: 8.7.2005 16:31:10

Ona "nízkost" předmětných hodnot je poněkud sporná, v reálu představují velké množství individuálních návštěv...

Avatar

Autor komentáře: Cygnus

Datum vložení: 10.7.2005 18:01:47

Upřímně mne poznámka o nutnosti downgradovat (což chápu jako zhoršení) vzhled webu překvapila a nerozumím tomu. Osobně se vzhledem webu zabývám jen okrajově, ale několik mých známých dělá podobnou práci a nezaznamenal jsem ani jediný případ, kdy by bylo nutno nějak vzhled webu zhoršit .... Naopak pozoruju celkem stálý trend prosazování standardů (často na úkor zobrazitelnosti v čemkoliv, pokud jsou to standardy ve starších verzích prohlížečů špatně implementované). Jeden z mých kamarádů docela hodně bazíruje na dodržování klasických typografických pravidel a ačkoli jeho weby bývají graficky velmi jednoduché až strohé, tak jsou perfektně propracované, přehledné a velmi dobře použitelné ... ano, zjednodušení grafiky, ale důvodem není prohlížeč, ale typografie, standardy a ergonomie pro uživatele .... Nevidím nejmenší důvod, který by bránil vytvoření webu graficky úžasného se spoustou klikacích prvků, ale je otázkou jestli to má vždy smysl, snad kromě webů, které mají sloužit k zábavě. Vlastně, když o tom přemýšlím, tak mám dojem, že kvalitnímu vzhledu spíš brání prohlížeče zastaralé, které nesprávně interpretují XHTML a CSS a tím Gecko ani Opera není. Prosím vysvětlete na nějakém konkrétnějším případu. Možná jste to myslel tak, že kvůli tomu zatracenému Gecku, resp. ztrátě majority jediného prohléžeče není možno použít nějakou usnadňující proprietární technologii, kterou webdesignér jako jedinou ovládá perfektně? Ad "Na intranetech ale zůstane MSIE" - opět pozoruju trend zcela opačný. Právě na intranetu může administrátor často celkem despoticky ovlivňovat co bude použito. A málokterý programátor lokální webové intranetové aplikace ji bude psát pro MSIE, neznám žádného, který by to udělal, naopak znám případy aplikací provázaných s Mozillou do té míry, že se v intranetu používá její mírně upravená verze. Ano, pravda, M$ Wokna nepoužívám nějaký ten pátek (už to bude víc než 5 let), ale na druhou stranu je fakt, že se ne MSIE prohlížeče docela snadno prosazují především díky své obtížnější napadnutelnosti (z jedné strany uživatel žádá PC bez virů, z druhé strany je líný admin nerad odstraňuje a radši zajistí, aby s nimi uživatel neměl problém). Dle mých zkušeností to začíná právě totální náhradou M$IE a M$OE v lokálních firemních sítích běžících třeba na W2k, nebo WXP. Spolu s tím může být vázán design intranetové webové aplikace psané třeba v PHP a jsme přesně tam odkud čerpám zkušenosti poněkud diametrálně odlišné od údajů v článku.

Avatar

Autor komentáře: Vilém Málek

Datum vložení: 10.7.2005 22:13:31

Ad downgrade Osobně se nedomnívám, že by bylo nutno zjednodušovat vzhled prezentací kvůli Linuxu. Ventiloval jsem pouze, možná nevhodně, nemilou zkušenost s lidmi, kteří sice rozumí Linuxu, ale nikoli webdesignu. Rád bych toto téma uzavřel. Ad intranety V článku se snažím upozornit na to, že Microsoft ovládá obrovskou oblast bussiness aplikací, které nemají konkurenci (rozuměj alternativu). Tyto aplikace jsou dalšími firmami využívány k integraci a výstavbě intranetových systémů. A tyto systémy jsou pak následně závislé na MSIE, který zajišťuje jejich funkčnost na straně uživatele. V této oblasti obyčejní administrátoři nebo vývojáři nemají žádné slovo...

Avatar

Autor komentáře: mat

Datum vložení: 11.7.2005 12:33:08

Poradíte mi, jak má administrátor donutit uživatele aby používali jiný browser než IE na který jsou již zvyklí? Nekálí si tak admin trošku do vlastního hnízda? Pokud znáte opravdu reálné uživatele intrenetových sítí, tak by jste měl vědět, že se velmi často jedná o lidi s minimálními technickými schopnostmi, neochotné opuštět jednou naučené programy a prostředí. Rozhodnutí typu IE je mrtvý, od zítřka používejte Operu mi připadá jako administrátorův pokus o sebevraždu. Navíc pokud jste se pohyboval alespoň chvíli v prostředí intranetových sítí, kde je IT oddělení (resp.některá z jeho částí) odpovědné i za instalace SW, tak mi dáte jistě za pravdu že každý jeden SW navíc může být také kapacitním problémem etc. ... IE se proto podle mne bude na lokálních sítích ješte hodně dlouho držet. Proč totiž měnit nutně něco, co funguje. Tolik můj názor. Možná se ale pletu a všichni budem do roka a do dne tak opensourceovaní, až nám z toho budou před očima skákat tučnáci. Hlavně aby to potom admini ustáli i před svými uživateli ...

Avatar

Autor komentáře: Cygnus

Datum vložení: 14.7.2005 12:35:19

Věřte nebo ne, jde to. Dost záleží na tom, jak to umí administrátor podat, jak dokáže uživatele navnadit, aby sami trochu chtěli. Ideální příležitost totiž je odvirovávání. Jakmile nějaký trouba někam vleze, něco otevře a administrátor pak musí proběhnout všechny počítače a vyčistit je, zazáplatovat atd ... tak se většinou s těmi jednotlivými uživateli baví o tom, co jak funguje, co by se dalo udělat pro lepší zabezpečení atd... Když tak několikrát vychválíte kvality nějakého programu, tak uživatel v koutku duše začne toužit a Vy mu jeho touhu splníte (nesmíte mu slibovat nesmysly, ale opravdu jen to co splnit lze, pokud možno snadno, jinak riskujete, že získáte pověst snílka až podvodníka). Dá se říct, že z části to je divadlo, ale podložené reálnými zkušenostmi a fakt je, že v sítích, kde se používá jen Mozilla je problémů s viry výrazně méně. Tolik alespoň moje zkušenost. Vlastně spravuju několik sítí, každá asi s 10 až 30 uživateli a mám Mozillu všude bez výjimky. Na nově instalovaná PC nasazuju Mozillu rovnou bez ptaní se uživatele, ten pak přijde k hotovému a funkčnímu a když to funguje dobře, tak ho víc nezajímá. Věřte nebo ne, ale mám obchodní oddělení firmy, kde se používá na grafiku jenom Gimp, mám dokonce několik sekretářek s nevalnými znalostmi PC, které naprosto s přehledem používají Linux s KDE a v něm Mozillu, OpenOffice atd... ano a jsou s tím spokojené, protože to dělá co chtějí a funguje to spolehlivě (no a já se o to skoro nemusím starat). Vše záleží jen na tom, jak to administrátor umí uživatelům nabídnout a taky zprovoznit. Jo a jestli si nepodřezávám větev? Myslím, že ne. I tak mám práce nad hlavu, ale zůstávají mi ty odbornější činnosti, pro uživatele tajemná správa serverů a pod. :-) Víceméně jsem se k tomu dostal skrz problémy se zálohováním dat a pošty z M$OE a M$O. Převedl jsem prvních pár uživatelů na Mozillu v kombinaci s Imapem na linuxovém serveru a ejhle, spousta problémů odpadla a po vyřešení drobných počátečních chyb to funguje už několik let jen s velmi drobnými zásahy.

Zpět na článek | Úvodní stránka Interval.cz