Adobe Photoshop v praxi

28. června 2004

Jestliže jsou vaše znalosti Photoshopu spíše povrchní a vytvořit nějaký lépe vypadající efekt vám dá pořádně zabrat, pak je kniha Adobe Photoshop v praxi určena přesně pro vás. Autorem knihy je Václav Kovařík a vydalo ji nakladatelství Grada.

Jak už název knihy napovídá, nenajdete v ní vysvětlení práce nástrojů Photoshopu a jejich všemožných nastavení, spíše se dovíte, jak co nejrychleji dosáhnout předem vytyčeného cíle. Tomu je také uzpůsobeno rozdělení knihy do čtyř kapitol, v kterých najdete 66 příkladů. První, na co v knize narazíte, je ale výborně zpracovaný seznam jednotlivých příkladů. U každého z nich totiž najdete tři obrázkové miniatury, které výrazně usnadní orientaci v knize.

V první kapitole Základní pojmy a techniky se v prvních osmi příkladech dozvíte o hlavních funkcích Photoshopu – vrstvách, výběrech, maskách, ořezových cestách a kanálech. Bohužel autor nemá moc prostoru na řádné vysvětlení, takže, jak sám říká, nemůže zajít do hloubky. První kapitola by měla být určena začátečníkům, myslím si ale, že jde o nejslabší část knihy.

V druhé kapitole Globální editace bitmapových obrázků se už konečně dočtete o tom, jak využít Photoshop v praxi. Na řadu přijde změna velikosti obrázku, změna barev, oddělování jednotlivých částí a černobílé obrázky.

Třetí kapitola Práce s texturami je kapitolou tvůrčí. Naučíte se vytvářet vlastní vzorky, textury, stopy a tvary. Zbytek kapitoly se zabývá tvorbou vlastní kamenné dlaždice, cihlové zdi, dřeva a podobně.

Poslední a zároveň nejdelší čtvrtá kapitola Tipy, triky a efekty je sbírka různorodých příkladů od retušování, přes tvorbu tlačítek, až po, například, perokresbu.

Kniha je celobarevná s řadou obrázků, bez kterých si takovou publikaci nelze představit. Měl bych ale k jejich použití výhrady. Některé obrázky mi přišly navíc a zdá se mi, že spíše plní prostor, než aby byly k něčemu užitečné. Například k čemu mi jsou tři obrázky dialogu pro vytvoření nového soboru na třech stránkách?

Samotná kniha je určená pro českou verzi Adobe Photoshopu 7. Na konci knihy naleznete alespoň překlad hlavního menu, pro usnadnění orientace v anglické verzi, a přehled klávesových zkratek. Ke knize je také přiloženo CD, které je bohužel zaplněno pouze z jedné čtvrtiny. Najdete na něm všechny zdrojové soubory obrázků a finální soubory Photoshopu, bohužel chybí cokoli navíc.

Neodpustím si srovnání s knihami Velká kniha k Adobe Photoshopu a Photoshop – kniha plná triků. Na „Adobe Photoshop v praxi“ je vidět, že se autor snažil o jakousi zlatou střední cestu. Nechtěl uvést pouze sadu příkladů krok za krokem jako „Photoshop – kniha plná triků“, ale přidat i nějakou tu omáčku okolo. Nedostatek místa a cíl knihy mu však nedovolily zabrousit do hloubky jako „Velká kniha k Adobe Photoshopu“.

Jestliže hledáte knížku, ve které se dozvíte do hloubky o jednotlivých nástrojích a funkcích Photoshopu, určitě šáhněte po „Velké knize k Adobe Photoshopu“, pokud ale nástroje znáte a potřebujete je použít, „Adobe Photoshop v praxi“ může být dobrou volbou.

Informace o knize

Název: Adobe Photoshop v praxi
Autor: Václav Kovařík
Vydal: GRADA Publishing
Cena: 649 Kč (617 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Další článek frgal.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *