Byl uvolněn Google Chrome 4!

27. ledna 2010

Google vypustil čtvrtou generaci svého prohlížeče Chrome, založeném na jádře Webkit. Hlavní novinkou má být podpora doplňků, kterých je bezmála 1900.

Jako stabilní byl nakonec uvolněn build 4.0.249.78, který byl minulý týden povýšen z vývojové verze do beta kanálu. Nejzásadnější novinkou by měla být podpora rozšíření, skrze něž chce Chrome dát uživatelům možnost přizpůsobit prohlížeč svým potřebám. Právě doplňky jsou patrně jedním z důvodů značné popularity Firefoxu. Rozšíření lze stahovat z adresy https://chrome.google.com/extensions, kde jich je v tomto okamžiku téměř 1900. Mezi nejpopulárnější patří upozorňování na novou poštu v GMailu, vykreslování stránek jádrem Exploreru či blokování reklamy.

Z dalších novinek jmenujme například rychlejší zpracování JavaScriptu a renderování stránek. Uživatelé, pracující na více počítačích, pak ocení možnost synchronizace oblíbených položek (k tomu je nutné mít účet u Google). Vývojáři mohou počítat s implementací dalších funkcí HTML 5.

V tuto chvíli je stabilní verze k dispozici pouze pro operační systémy Windows. Uživatelé Macintoshů a Linuxu tak musí počkat, nebo se mohou spokojit s betaverzí.

Prohlížeč lze stáhnout z www.google.com/chrome. Podporovány jsou systémy Windows XP, Vista a 7.

PS: V Acid3 testu dosáhl Google Chrome 4 výsledku 100/100, čímž se zařadil po bok Opery 10.10. Aktuální Firefox 3.6 dosáhl skóre 94/100, Internet Explorer 8 není schopen překonat 20/100.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *