Cloudové služby v budoucnu porostou. Je na ně Česká republika připravena?

5. listopadu 2014

Popularita cloudových služeb poroste i do budoucna a dramaticky ovlivní množství dat přenášených v datových centrech.

Předpovídá to aktuální studie Cisco Global Cloud Index (2013 – 2018). V příštích pěti letech se objem přenosů v datových centrech zvýší téměř trojnásobně, přičemž 76 % celkového provozu budou tvořit právě cloudové služby. Polovina světové populace* bude mít v roce 2018 přístup na internet z domova, a 53 % těchto lidí bude pro svá data používat veřejná cloudová úložiště. Každý z nich měsíčně vygeneruje 811 megabajtů přenesených dat, tedy 4,4krát více, než to bylo v roce 2013, kdy tato hodnota dosáhla 186 megabajtů na uživatele měsíčně.

logo-zonercloudObjevte výhody cloudových řešení již nyní! Vyzkoušejte například cloud disk od ZonerCloudu jako ideální úložiště fotek, souborů a důležitých dokumentů.

Dále se ZonerCloud specializuje na výkonné a stabilní virutální servery na Linux a Windows.

*Odhadovaná celosvětová populace dosáhne v r. 2018 celkem 7,6 miliardy lidí (zdroj: OSN)

Zatímco v roce 2013 dosáhl objem dat přenesených v datových centrech po celém světě 3,1 zettabajtu ročně, v roce 2018 to bude již 8,6 zettabajtů za rok. To představuje takové množství dat, jako kdyby se 250 000krát po sobě přehrály všechny filmy (kterých je přibližně 500 tisíc) a televizní pořady (zhruba 3 miliony) na světě v kvalitě ultra-high definiton (UHD).

Provoz generovaný cloudovými službami roste ještě rychlejším tempem. Zatímco v roce 2013 tvořil cloud 54 % přenosů v datových centrech, v roce 2018 to bude již 76 %. „Pod pojmem cloud si lidé obvykle představí veřejně dostupné cloudové služby nebo úložiště. Naše data ale ukazují, že i do budoucna bude těžiště ležet v privátním cloudu. Téměř 70 % všech cloudových úloh se bude v roce 2018 odehrávat v zóně privátního cloudu,“ řekl Pavel Křižanovský, technický ředitel Cisco ČR.

Je Česká republika připravena na pokročilé cloudové služby?

Studie také zmapovala připravenost na využívání různých kategorií cloudových služeb v jednotlivých regionech a zemích, včetně České republiky. „Připravenost na cloud“ se odvíjí od parametrů pevných i mobilních sítí, kterými jsou rychlost stahování a odesílání dat a latence.

Připravenost sítí je pak zařazena do jedné ze tří kvalitativních kategorií:

Připravenost na základní cloudové aplikace

Rychlost stahování: do 750 kb/s; Rychlost odesílání: do 250 kb/s; Latence: nad 160 ms

Příklad consumer služeb: jednoduchý streaming videa/hudby, textová komunikace, procházení webu

Příklad firemních služeb: webové konference, cloudový systém pro online vzdělávání, VoIP

Připravenost na středně pokročilé cloudové  aplikace

Rychlost stahování: 751 – 2 500 kb/s; Rychlost odesílání: 251 – 1 000 kb/s; Latence: 159 – 100 ms

Příklad consumer služeb: řízení chytrých domů, práce s multimédii, streamování HD videa a hudby

Příklad firemních služeb: využívání ERP/CRM systémů, telekonference prostřednictvím IP, videokonference

Připravenost na pokročilé cloudové aplikace

Rychlost stahování: > 2 500 kb/s; Rychlost odesílání: > 1 000 kb/s; Latence: < 100 ms

Příklad consumer služeb: vzdělávání přes internet, využívání internetu k lékařským úkonům, HD video chat

Příklad firemních služeb: virtuální kanceláře, HD audio a videokonference

Parametry pevného i mobilního připojení v České republice jsou v současnosti na úrovni srovnatelné s okolními zeměmi regionu. Pro pevné připojení jsou výše uvedená kriteria pro využívání pokročilých cloudových služeb splněna již dnes, pro mobilní připojení se tyto parametry kritériím pro pokročilé služby blíží.

Pozitivní vývoj v připravenosti na cloudové služby je vidět i v dalších zemích světa – zatímco vloni splnily parametry pro pokročilé služby pevné sítě v 79 zemích, letos je to již 109 zemí. V případě mobilních sítí se vloni do nejvyšší kategorie cloudových služeb kvalifikovalo 42 zemí, letos 52 zemí.

Země s nejlepším pevným připojením v roce 2014 jsou (v abecedním pořadí) Hong Kong, Japonsko, Jižní Korea, Lucembursko, Nizozemí, Rumunsko, Singapur, Švédsko, Švýcarsko a Tchaj-wan.

Země s nejlepším mobilním připojením v roce 2014 jsou (v abecedním pořadí) Austrálie, Belgie, Čína, Dánsko, Jižní Korea, Lucembursko, Nový Zéland, Omán, Katar a Uruguay.

O studii Cisco Global Cloud Index

Studie Cisco Global Cloud Index (2013-2018) se zaměřuje na odhad vývoje objemu datových přenosů v datových centrech a cloudových službách a související trendy, které ovlivňují rozvoj datových center a jejich architektur. Slouží jako doplňující analýza ke studiím mapujícím objemy IP přenosů, jako je například Cisco Visual Networking Index. Cisco Global Cloud Index vzniká na základě modelování a analýz řady primárních a sekundárních zdrojů (kompletní metodika je popsána v plné verzi studie).

 

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

  1. Anonym

    Lis 5, 2014 v 17:50

    Když už o tom píšete, tak si to taky uvědomte. Privátní cloud je třeba NAS, veřejnej cloud je ZonerDisk. Nikdo rozumnej (a neBFU) rozhodně nebude dávat např. důležitý dokumenty do veřejnýho cloudu (ani šifrovaný, ani šifrovaně), ale jenom nějakej veřejnej odpad/data (proto veřejnej cloud – může k němu daná firma, hackeři/crackeři, vlády…).

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *