dasenka.cz

27. dubna 2005

Zhodnoťte a napište svůj názor na tyto stránky.

titulní stránka

Účel, zadání: prezentace agentury na hlídání dětí

Cílová skupina: rodiče, studentky

Typ projektu: profesionální tvorba

Použité technologie: XHTML, CSS, PHP

Předmět kritiky: www-projekt

Autor: Radek Domín


Komentář Plaváčkův

Nemaje dosud potomstva, pořídil jsem si kromě bezva družky také perskou kočku. Díkybohu kočky se vyznačují především tím, že hlídání nepotřebují a, jak jsem metodou pokus-omyl zjistil, vesměs nevyžadují ani vaši přítomnost, kromě krátké chvilky, kdy si utrhnete od pusy a obdaříte ji kupříkladu kouskem čerstvého vídeňského párku. Protože toto jsou mé jediné zkušenosti s hlídáním, nemohu se zodpovědně vyjadřovat k obsahu kritizovaného webu.

Přesto si neodpustím jednu doušku. Je patrné, že texty webu tvořil člověk povolaný, který ví, jak vzbudit důvěru, a nic neponechal náhodě. Výrazné a na city působící nadpisy (Zdraví a štěstí dětí na prvním místě) útočí spíše na ženskou část internetové komunity, což je vzhledem k zaměření webu celkem pochopitelné. Desatero připomínající ono Desatero s velkým D, které klade rodinu a její štěstí na první místo, jistě není náhodná. Jinak řečeno, celý obsah webu míří na správnou branku a v podstatě mu není co vytknout.

I když, jak bylo řečeno jinde, sebechvály je tam přece jenom mírný nadbytek, ale to u reklamních textů nemusí být nutně nedostatek. Ovšem tvrdit, že „o dětech víme vše“, je po mých krátkých zkušenostech nedostudovaného pedagoga přeci jenom odvážné tvrzení. Ale budiž. Důležitým parametrem tak nakonec bude komerční úspěšnost této prezentace, což už my, obyčejní kritici, zhodnotit nemůžeme.

K technickému zpracování není co dodat. Web je úhledný, přehledný, čitelný a nenutí mi mrňavá písmenka, což mu připisuji k dobru. Co mě mrzí víc, je celková grafická nenápaditost celého projektu. Zdá se mi, že webdesigner šel cestou nejmenšího odporu a použil kombinaci barev a layoutu, která by spíše sedla webdesignerském studiu nebo prodejci počítačů. Na webu zaměřeném primárně na děti bych očekával více hravosti a odvážnějších linek či obloučků, navozující ten správný návrat do dětství. Řečeno stručně – prostě nudný, hranatý web, což je jistě škoda.

To je ovšem malá piha na kráse, protože nakódován je vzorně a při vypnutých stylech je radost pohledět. Testem prohlížečů, které vlastním, prošel také bez poskrvnky (kromě JESPRPu, neboli MSIE, kde nejspíš lítá proslulý Peekaboo bug – občas se ztratí část pozadí levého sloupce, IE 6, W2K).

Ale suma sumárum se jedná o dobrou práci. Chválím s výhradou.

Plaváček v. k.


O rubrice

Kritika webu slouží ke čtenářskému hodnocení vytvářených nebo již vytvořených internetových stránek. Svůj názor můžete sdělit níže v diskusi, čímž umožníte autorům webu nahlédnout své stránky také z jiného úhlu pohledu.

Chcete-li hodnotit některé z dříve zveřejněných stránek, najdete je v přehledu v rubrice Kritika webu v sekci Magazín.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Další článek Multimetoda a Java
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *