DHTML scriptmania

13. října 2000

Máme tu další pátek a s ním i další WebTIP. Tentokrát jsem si pro vás nepřipravil žádný z velkých a slavných serverů, ale docela malou, nenápadnou webovou prezentaci věnovanou tvorbě dynamických WWW stránek pomocí rozšíření DHTML.

O tom, že na Internetu přibývá dynamických stránek na úkor statických, není třeba pochybovat. Stále častěji se nám zobrazí stránka, která je generována pomocí CGI skriptů, nebo pomocí jiných skriptovacích nástrojů. Protože publikací o dynamickém HTML není zas příliš mnoho, programátor nemá jinou možnost, než se rozhlédnout po webovských stránkách, které se této problematice věnují. Vedle serveru DynamicDrive, s nímž jste měli možnost se seznámit v dřívějším WebTIPu, můžete na Internetu najít DHTML scriptmanii, která má svým čtenářům také co nabídnout.

O webu

Zmiňovanou webovou prezentaci naleznete na adrese www.bratta.com/dhtml/scripts.asp. Uvítá vás zahajovací animace, která trvá pár sekund a po té se vám načte úvodní stránka. Stránka se skládá ze dvou rámců – horní (úzký pás) slouží pro základní navigaci v rámci jednotlivých kapitol, spodní rámec (hlavní část obrazovky) je určen pro zobrazování obsahů jednotlivých článků, příkladů, skriptů, apod. Prezentace neoplývá příliš grafikou. Je skutečně zaměřena na informace o problematice DHTML a to v maximálně přehledné formě. Grafické ukázky jsou situovány výhradně do částí označených jako příklady.

Obsah

Najdete zde několik základních sekcí. První z nich je DHTML INTRO. Po kliknutí na odkaz DHTML se vám zobrazí informační stránka o této sekci. Prohlídku můžete začít s jemným úvodem do DHTML. První část pojednává o kaskádových stylech, druhá pak o DOM (Document Object Model), třetí část je věnovaná obecným informacím, jaké skriptovací nástroje můžete použít pro DHTML. Poslední část o úvodu do DHTML je věnována shrnutí. V rámci této části máte k dispozici odkazy na podkapitoly, které uvádí přehled literatury, webových stránek a softwaru, které mají nějakou souvilost s DHTML.

Druhá část, zřejmě pro čtenáře nejatraktivnější, je část SCRIPTS, která nabízí uživatelům přehlídku dynamických skriptů. Všechny skripty jsou vypsány v  seznamu. Po kliknutí na název skriptu se vám zobrazí detailní stránka, na které máte možnost se na vlastní oči podívat, jak takový skript funguje. Dále v pravé části obrazovky je informační okno, kde najdete základní informace o skriptu, jako je jeho velikost, datum vzniku, apod. Zde máte možnost dát skriptu své ohodnocení. A co je nejdůležitější, můžete si nechat zobrazit zdrojový kód skriptu. Na jednotlivé stránky skriptů můžete přistupovat přes seznam, nebo můžete mezi jednotlivými stránkami přecházet z jedné na druhou pomocí navigačních šipek. V seznamu, kromě názvu a data vzniku skriptu, je také zobrazeno, v jakých prohlížečích a jakých verzích daný skript funguje.

Rozsáhlejší skripty, nebo chcete-li přímo aplikace, najdete ve třetí části, nazvané DEMOS. Podobně jako v předchozí sekci se vám zobrazí seznam hotových ukázek, které jsou o dost složitější, než předchozí skripty. Zdrojové kódy těchto aplikací si bohužel již neprohlédnete, neboť autor je nezveřejnil. (Jedinou možnost, kterou máte, je se podívat do zdrojových kódů jednotlivých stránek (rámců) a z nich potřebné informace vyčíst.)

Další část TUTORIAL je věnována podrobnějšímu popisu problematiky DHTML. Je rozdělena do několika částí, z nichž nejzajímavější jsou BUILDING A DHTML LIBRARY, KEYBOARD EVENTS, TIP AND TRICKS, DOCUMENT OBJECT MODEL, a další. Většina z nich obsahuje další zajímavé příklady, které máte možnost si prohlédnout.

Předposlední částí je SUPPORT, která obsahuje odpovědi na nejčastěji kladené otázky čtenářů (FAQ). Poslední část FORUM je věnována diskusi o DHTML. Je rozdělena na několik celků dle jednotlivých tématických oblastí. Pokud chcete, aby si server „zapamatoval“, jaké příspěvky jste už četli a které jsou pro vás nové, musíte se do fóra zaregistrovat (kliknutím na odkaz REGISTER). Pokud jste už registrovaný návštěvník, přihlásíte se přes odkaz PROFILE.

Nad jednotlivými částmi DHTML, SCRIPTS, DEMOS, TUTORIALS a SUPPORT můžete provádět jednoduché vyhledávání. Diskusní fórum má vlastní vyhledávání, rozšířené o další možnosti upřesnění vašeho dotazu. Pokud si přejete být informován o jakékoliv aktualizaci tohoto webu, stačí, když si na libovolné stránce zaregistrujete svoji e-mailovou adresu.

Závěrem

Co říci závěrem? Snad jen, že tyto stránky nepřipravuje celý tým autorů, ale všechno je dílem jediného člověka, který se stará o celý web www.bratta.com, jehož hlavní částí je právě DHTML scriptmania, o které je dnešní WebTIP.

WebTIP 13.10.2000 – DHTML scriptmania, http://www.bratta.com/dhtml/scripts.asp

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Další článek SQL - pokročilé dotazy
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *