INSPO 2006 – použitelné a přístupné formuláře

13. března 2006

Nejste hendikepovanými uživateli internetu? Máte veškeré technické vybavení v potřebné kvalitě, jste tělesně i duševně zdrávi, netrpíte žádnou smyslovou nedostatečností? Jste mladí a na vrcholu schopností? A co když z vás hendikepovaného uživatele udělá neschopný webdesignér?

Konference INSPO 2006Internet a informační systémy pro osoby se specifickými potřebami proběhla 11. března 2006 v tradičních prostorách Kongresového centra v Praze. Odpolední sekci Tvorba přístupného webu jsme věnovali tématu Přístupné formuláře. Proběhly celkem tři přednášky, jejichž kompletní znění je vám k dispozici na naší speciální stránce věnované INSPO, kde najdete i další odkazy a informace.

V úvodní přednášce se Miloslav Lešetický, jinak známý coby Plaváček, věnoval použitelnosti formulářů. A přestože o sobě hned na úvod tvrdil, že je mužem pera, během několika vteřin přesvědčil své posluchače, že ani slovo mluvené mu není cizí. Poté, co nám přesně popsal veškerá rizika dálkového cestování rychlovlakem Pendolino, už jsme všichni naslouchali s viditelným nadšením a nikdo další ze sálu neutekl. Naopak, o dvě hodiny později bylo posluchačů skoro dvojnásobek. Za odměnu nám Plaváček rozdal krásné letáky a prozradil adresu svého kurzu Použitelné a přístupné webové formuláře.

Po Plaváčkovi jsem vystoupil také já s přednáškou na téma CAPTCHA (completely automated public Turing test to tell computers and humans apart), což je metoda rozeznávání člověka od pseudointeligentního stroje. S tímto fenoménem jste se už všichni pravděpodobně setkali v jeho nejrozšířenější podobě (ano, mluvím o těch podivně pokroucených obrázcích), která je však zároveň největší bariérou znepřístupňující internet a jeho služby mnoha lidem, považovaným jinak za „normální“. Palčivost tohoto problému ukazuje též fakt, že začátkem tohoto roku vznikla petice proti nepřístupné CAPTCHA na Google.

Celou sekci uzavřel a spící posluchače znovu oživil Jiří Chomát s přednáškou ukazující chyby při tvorbě formulářů, především v e-shopech. E-shopy jsou vhodnou modelovou oblastí, protože jejich formuláře často upadají do různých extrémů, ale se špatně vytvořenými, nepřístupnými či nepoužitelnými formuláři se setkáváme takřka všude. Mne osobně zaujala ta část přednášky, ve které Jirka pranýřoval příliš zvědavé formuláře.

Jiří Chomát v zápalu boje
Jiří Chomát v zápalu boje (za fotografickou dokumentaci ve ztížených technických podmínkách redakce děkuje Janu Bažantovi a jeho sličné přítelkyni)

Samozřejmě, že se letošní INSPO netočilo jen kolem tvorby přístupného webu, vždyť se svými příspěvky během dne vystoupilo na dvacet přednášejících. Mimořádně zajímavá byla například informace o podpoře projektů pro uživatele internetu se zdravotním postižením, kterou nám zprostředkovala Jana Vohralíková, náměstkyně ministerstva informatiky, nebo přednáška o IZIP (Internetový přístup ke zdravotním informacím pacienta), což je zajímavý, ale dlouho dušený projekt elektronické zdravotní knížky. A z odpoledního programu bych především vyzdvihl přednášky dotýkající se e-learningu a přípravy na zaměstnání.

Osobně považuji INSPO 2006 za vydařenou akci, která byla přínosem nejen pro hendikepované, ale vůbec pro všechny zúčastněné, a doufám, že za rok se spolu s vámi zase setkám na INSPO 2007!

Pozn. red.: Další informace naleznete na http://inspo.interval.cz. Na této stránce můžete mít také odkaz na vlastní materiál související s tématem, pokud nám o něm dáte vědět.

Předchozí článek cecilie
Další článek Perfektní 404
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *