Jak vybrat hardwarové parametry virtuálního serveru?

8. července 2015

Před samotným zřízením virtuálního serveru je potřeba zvolit jeho správnou variantu nejenom z hlediska výkonu, ale i z pohledu administrace, SW licencí a dalších možností nastavení serveru. V tomto článku vám ukážeme několik základních bodů, které byste měli brát na zřetel při výběru nového virtuálního serveru.

HW parametry serveru

Ne vždy je jednoduché pro vaše účely jednoznačně určit vhodnou variantu služby Cloud Server. Vše je dáno především náročností provozovaných aplikací, počtem webových projektů a jejich návštěvností. S výběrem správné varianty a HW nastavení serveru vám pomohou níže uvedené příklady použití dle provozovaných služeb. Pokud by se po zřízení služby ukázaly některé z HW parametrů (CPU, RAM, HDD) jako nedostatečné nebo naopak zbytečně nadsazené, lze provést jejich libovolnou úpravu.

Cloud ServerBasic
(1GB RAM, 1x CPU, 30GB HDD)
Cloud ServerStandard(2GB RAM, 2x CPU, 60GB HDD)
Cloud ServerIndividual 1
(4GB RAM, 4x CPU, 100GB HDD)
Cloud ServerIndividual 2(8GB RAM, 8x CPU, 200GB HDD)
Provoz 50-100 jednoduchých webových stránek Provoz 100-200 jednoduchých webových stránek Provoz 50-100 náročnějších individuálních webových stránek Provoz velkého počtu velmi náročných webových projektů a e-shopů
Provoz 5-20 jednoduchých webů (e-shopů) na systému WordPress nebo Joomla Provoz 20-40 webů (e-shopů) na systému WordPress nebo Joomla Provoz účetních programů Pohoda nebo Money pro 10-20 uživatelů Provoz účetních programů Pohoda nebo Money pro více jak 20 uživatelů
Provoz účetních programů Pohoda nebo Money pro 1-2 uživatele Provoz účetních programů Pohoda nebo Money pro 5-10 uživatelů Provoz 40-80 náročných webů (e-shopů) na systému WordPress nebo Joomla Aplikace vyžadující vysoký výpočetní výkon

V případě že Vám nevyhovuje jedna z běžně nabízených konfigurací služby Cloud Server, je možné si parametry služby nastavit podle vašich představ a objednat si zcela individuální variantu vysoce dostupné a flexibilní cloudové služby.

Nyní je důležité zvolit správný operační systém serveru.

Operační systém Windows

Výběr správného operačního systému, SQL databáze a instalovaného software je další klíčovou vlastností pro správné fungování a používání Cloud Serveru.

win

Pokud jsou vaše aplikace napsány (dotNET, MSSQL) a určny pro systém Windows, vyberte si jednu ze standardně nabízených verzí s operačním systémem Windows Server 2012 R2, který představuje dosud nejpokročilejší operační systém Windows Server, navržený pro podporu nové generace sítí, aplikací a webových služeb. Windows Server využívají firmy po celém světě, od nejmenších prostředí až po nadnárodní korporace, které pomocí Windows Serveru budují obrovská datacentra. Windows Server definuje zcela novou kategorii v serverovém světě, díky stovkám nových technologií a vylepšení. Vysoce dostupné a flexibilní Windows cloudové služby provozujeme v profesionálním virtualizačním prostředí Microsoft Hyper-V.

ZonerCloud.cz nabízí dvě varianty administrace – vlastní a managed.

Vlastní administrace

U varianty s vlastní administrací budete mít server pod plnou kontrolou. Získáte plný administrátorský (root) přístup.
V základu budete mít zcela čistou instalaci operačního systému Windows Server 2012 R2 ENG 64-bit. Veškerá správa OS, instalace a nastavení programů probíhá přes program Vzdálená plocha (Remote Desktop) a je plně ve Vašich rukou. Program Vzdálená plocha (Remote Desktop) pro různé operační systémy a platformy:
Windows XP, Windows 7, Windows 8/8.1, Windows Phone, Android, Mac OS X, iOS (iPhone/iPad), Linux

Základní nastavení správa serveru se na ZonerCloud.cz provádí v našem webovém rozhraní. V Centru administrace naleznete vše potřebné pro správu Vaší služby. Spravovat zde můžete kontaktní informace, provádět platby, zobrazovat fakturace, registrovat domény, zřizovat ostatní webhostingové služby nebo provést přímé restartování nebo vypnutí serveru.

Managed administrace

Varianta managed zajistí kompletní správu a nepřetržitý chod serveru našimi zkušenými administrátory. Pomocí webového rozhraní Centrum administrace můžete velmi efektivně a jednoduše spravovat domény, webové aplikace, databáze, e-mailové schránky a ostatní webhostingové služby. Není nutné se starat o nastavení, zabezpečení, instalaci komponent nebo update operačního systému.

U varianty managed kompletně server nainstalujeme (Windows Server 2012 R2 ENG 64-bit) a nakonfigurujeme dle Vašeho požadavku a po celou dobu provozu služby se budeme starat o jeho plnou administraci a funkčnost.

Standardně instalované komponenty:

• ASP.NET MVC 1
• ASP.NET MVC 2
• ASP.NET MVC 3
• ASP.NET MVC 4
• ASP.NET Web Pages 2
• ASP.NET AJAX 1
• IIS Media Services 4.1
• Microsoft URL Rewrite Module 2.0
• Microsoft Report Viewer 2012 Runtime
• Microsoft Access 2013 Runtime
• Microsoft .NET Framework 4.5.2
• další moduly a komponenty dle domluvy

Nastavení a rozdělení HDD oddílů

HDD

Objednáte-li si například server s 60GB diskového prostoru, standardní rozdělení disku bude následující:

Vlastní administrace

1) Disk C 60GB (čistá instalace OS Windows Server 2012 R2 zabírá 12GB)

Managed administrace

1) C system disk 30GB
2) E data disk 60GB

Operační systém Linux

Výběr správného operačního systému, SQL databáze a instalovaného software je další klíčovou vlastností pro správné fungování a používání služby Cloud Server.

Linux

Pokud jsou Vaše aplikace napsány (PHP, MySQL) a určny pro systém Linux, vyberte si jednu ze standardně předinstalovaných stable verzí Debian, Ubuntu nebo CentOS, popřípadě Vám na základě upřesnění zajistíme instalaci i jiných kompilací. Systém Linux je Open Source operační systém, založený na základech operačního systému Unix. Linux je dostupný v mnoha distribucích, grafických rozhraních, instalací a balíčků. Vysoce dostupné a flexibilní linuxové cloudové služby provozujeme v profesionálním virtualizačním prostředí VMware vSphere.

 

ZonerCloud.cz nabízí dvě varianty administrace – vlastní a managed

Vlastní administrace

U varianty s vlastní administrací budete mít server pod plnou kontrolou, kdy získáte plný administrátorský (root) přístup.
V základu získáte zcela čistou instalaci operačního systému Linux Debian, Ubuntu nebo CentOS. Veškerá správa OS, instalace a nastavení programů probíhá přes libovolného SSH klienta nebo terminálu.

Ve webovém rozhraní Centrum administrace naleznete vše potřebné pro správu vaší služby. Spravovat zde můžete kontaktní informace, provádět platby, zobrazovat fakturace, registrovat domény, zřizovat ostatní webhostingové služby nebo provést přímé restartování nebo vypnutí serveru.

Na čistou instalaci serveru Vám rádi po donmluvě nainstalujeme další komponenty (PHP, SQL,…), popřípadě
grafické nadstavby cPanel, ISPConfig, Plesk, Ajenti, Kloxo, OpenPanel, ZPanel a další.

Managed administrace

Varianta managed zajistí kompletní správu a nepřetržitý chod serveru našimi zkušenými administrátory. Pomocí webového rozhraní Centrum administrace můžete velmi efektivně a jednoduše spravovat domény, webové aplikace, databáze, e-mailové schránky a ostatní webhostingové služby. Není nutné se starat o nastavení, zabezpečení, instalaci komponent nebo update operačního systému.

U varianty managed kompletně server nainstalujeme (Linux Debian) a nakonfigurujeme dle Vašeho požadavku a po celou dobu provozu služby se budeme starat o jeho plnou administraci a funkčnost.

Standardně instalované komponenty:

• Linux Debian Wheezy
• Apache 2.2.22 + další moduly
• PHP 5.4.4 + další moduly
• MySQL 5.5.31
• PHPMyAdmin
• Mod_rewrite
• GD
• ImageMagick
• další moduly a komponenty dle domluvy

Nastavení a rozdělení HDD oddílů

HDD

Objednáte-li si například server s 30GB diskového prostoru, standardní rozdělení disku bude následující:

Vlastní administrace

1) BOOT disk1 128MB
2) SWAP disk2 1GB
3) SYSTEM disk3 3GB
4) DATA disk4 27GB

Managed administrace

1) BOOT disk1 128MB
2) SWAP disk2 1GB
3) SYSTEM disk3 3GB
4) BACKUP disk4 5GB
5) MYSQL disk5 2GB
6) VAR disk6 5GB
6) WWW disk6 30GB

SAMOSTATNÝ FYZICKÝ SERVER

Máte-li zcela individuální požadavky pro nastavení HW (velmi vysoký výkon CPU nebo extrémně rychlé a velké datové úložiště) parametrů služby, je možné vám nabídnout samostatný fyzický server. V tomto případě nás prosíme s detaily kontaktujte a vypracujeme vám cenovou nabídku. Kontaktujte nás a zašleme vám nezávaznou cenovou nabídku.

Virtuální servery bez závazků

Někteří poskytovatelé vyžadují po zákaznících několika měsíční a dokonce i několika leté smlouvy. Na ZonerCloud.cz jsou servery zcela bez závazků. Můžete vyzkoušet servery pouze na měsíc a poté se rozhodnout, zda pokračovat. Vyzkoušejte virtuální servery od ZonerCloud.cz!

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější