Novinky v prohlížečích: Firefox 4.0 beta 9

17. ledna 2011

Další aktualizace Chrome 8; Co přinese mobilní MSIE?; Chrome nebude podporovat kodek H.264; Testovací sestavení Opery 11.01; Maxthon 3.x.

Microsoft

Microsoft reaguje na útoky zneužívající díru v Internet Exploreru

Microsoft v úterý varoval, že útočníci začali využívat kritickou chybu v Internet Exploreru a na svých stránkách zveřejnil alternativní opravu formou programu Fix It (nejedná se tedy o záplatu, jak informovala některá média). Chyba, postihující Internet Explorer ve verzi 6, 7 a 8, využívá rekurzivní šablony stylů a při jejím zneužití skrze upravenou webovou stránku může útočník spustit škodlivý kód (informovali jsme v prvních lednových Novinkách v prohlížečích). Společnost Microsoft potvrdila tuto bezpečnostní díru již 22. prosince; v reakci na informace o množících se zneužitích pak minulé úterý vydala alespoň dočasné řešení. Tato oprava může, vzhledem ke zvýšené míře kontroly, která je nutná k blokování načítaných souborů CSS, způsobit menší potíže s výkonem.

Pro zabezpečení Internet Exploreru navštivte stránku technické podpory, kde najdete opravné Fix It balíčky.

Zdroj: Microsoft TechNet a The Register.

Přinese Microsoft mobilní IE s HTML5 a Silverlightem?

Během veletrhu CES se jeden z diváků zeptal viceprezidenta zodpovědného za Internet Explorer Deana Hachamovitche na budoucnost IE Mobile, především zda má Microsoft v úmyslu v dohledné době implementovat nové funkce jako například HTML5. Hachamovitch nechtěl odhalit žádné konkrétní plány, nicméně uvedl, že o mobilní verzi prohlížeče se začne mluvit velmi brzy.

Pokud budeme věřit zvěstem, kolujícím po Internetu, pak lze předpokládat, že nadcházející aktualizace Windows 7 (kódové označení Mango) bude obsahovat podporu HTML5 a Silverlightu.

Zdroj: WinRumors.

Mozilla

Firefox 4.0 beta 9

Více než 650 opravených chyb obsahuje seznam oprav deváté betaverze Firefoxu 4.0, která spatřila světlo světa v pátek. Patrně nejzásadnější změnou, kterou můžete vidět na první pohled, je přesun oušek panelů do titulku v horní části okna (podobně jako v Chrome). Mírně na pozadí pak zůstává přepsání kódu pro práci se záložkami, historií a dalších funkcí prohlížeče, které by mělo přinést zrychlení prováděných operací včetně rychlejšího startu a načítání stránek. Pracovalo se také na optimalizaci animací, jež by v této verzi měly být opět o něco svižnější a kvalitnější.

Podle ředitele vývoje Damona Sicorea bychom se finální verze čtvrté generace Firefoxu měli dočkat koncem února. Do té doby můžeme očekávat ještě přinejmenším jednu betaverzi a jednu či více RC verzí, které by ještě měly vyřešit přibližně 160 dosud známých chyb a problémů.

Zdroj: Mozilla Blog.

Google

Chrome 8.0.552.237 stable

Vyšla v pořadí druhá aktualizace Chrome 8, opravující tentokrát poměrně velkou porci chyb. Objeviteli hned pěti bezpečnostních nedostatků Sergeji Glazunovi vyplatil Google v rámci svého programu Chromium Security Reward rekordní odměnu v celkové výši 7470,7 dolarů.

Z celkem šestnácti oprav je jedna hodnocena nejvyšším stupněm „kritická,“ třináct stupněm „vážná“ a dvě jako „středně vážné.“ Bližší detaily jednotlivých opravených chyb ale Google tradičně nezveřejňuje minimálně do doby, než bude mít záplatu nainstalovanou většina uživatelů.

Vzhledem k počtu a závažnosti opravovaných problémů doporučujeme s aktualizací neotálet. Nainstalovat by se měla buď automaticky, případně ji lze vyvolat přes menu O aplikaci Google Chrome.

PS: některá média informují o této verzi jako o  8.0.552.334, což je ale chyba, neboť toto číslo patří poslední verzi operačního systému Chrome OS.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome 9.0.597.47 beta

Minulé pondělí vydaná betaverze Chrome 9, která by se co nevidět měla objevit jako stabilní vydání, nese číslo 9.0.597.47. Vrací zpět režim sandboxu pro integrovaný přehrávač Flashe, který byl dočasně deaktivován týden předtím ve verzi 9.0.597.44.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome 10.0.634.0 dev

Vývojová verze Chrome 10 tentokrát udělala jen malý krůček vpřed a aktuální vydání tak řeší jen příčiny pádů aplikace a několik dalších drobností. Kromě toho přináší také aktualizované javascriptové jádro V8 ve verzi 3.0.6.1.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome nebude podporovat kodek H.264

Jednou z nejdiskutovanějších událostí minulého týdne, bylo vyhlášení, podle kterého nebude prohlížeč Chrome podporovat video kodek H.264. Do budoucna se tedy počítá s podporou videí skrze element HTML5 VIDEO ve formátech WebM (VP8) a OGG Theora. Google tento krok zdůvodnil zaměřením na své investice do svobodných technologií a snahou o soulad s kodeky podporovanými otevřeným projektem Chromium.

Zatím jedinými významnými stránkami, které podporují WebM, jsou Youtube a Google Video (obě patří do stáje Google). Google vydal toto oznámení s předstihem a poněkud sebevědomě dodal, že tak činí proto, aby správci stránek stihli provést patřičné úpravy.

Začíná tak zajímavý souboj na poli formátů webového videa, neboť Microsoft v připravované deváté generaci Internet Exploreru počítá právě jen s podporou kodeku H.264, zatímco podporu VP8 a Ogg Theora kromě Googlu nabídne i Opera a Firefox. Dostáváme se tak do situace, která zde byla několik let nazad: v normě HTML5 je sice definován jednotný tag VIDEO pro jednoduché začlenění videa do webové stránky, ale o tom, zda uživatel takové video přehraje, budou rozhodovat kodeky podporované prohlížečem.

Odstranění podpory H.264 se ale nedotkne přehrávání videí přes přehrávač Flashe, neboť ten implementuje zmíněný kodek sám, nezávisle na vývojářích toho kterého prohlížeče.

Podrobnou analýzu na toto téma zpracoval pro Root.cz Adam Štrauch ve článku Chrome bez H.264: co tím Google sleduje a proč to dělá.

Zdroj: Chromium Blog.

Opera Software

Opera 11.01 build 1164

Nejklidněji bylo v uplynulém týdnu u Opery, kde po poněkud uspěchaném a uživateli kritizovaném vydání verze 11 pracují na opravách. V úterý bylo vydáno již druhé testovací sestavení připravované aktualizace, který by měla nést číslo 11.01. Drobných vylepšení a oprav by se měl dočkat integrovaný e-mailový klient, další pozornost vývojářů směřovala k problémům pod operačními systémy Mac OS a Linux. Z celkového počtu 33 oprav a úprav se 23 týkalo poštovního klienta, pět jádra prohlížeče, jedna řeší pád prohlížeče pod Windows, dvě se týkají platformy Mac OS a dvě linuxové verze.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Maxthon

Maxthon 3.0.20.1000

V čtvrtek byla ohlášena další aktualizace populární nástavby Maxthon, která řeší dosud známé problémy a zvyšuje stabilitu. Opraveno bylo více než dvacet známých problémů, nejvíce v samotném Maxthonu, dále pak v jednom ze tří implementovaných jader – Webkitu. Řešily se problémy s rychlým přístupem, překladem stránek a jednou z nových funkcí: online poznámkovým blokem.

Zdroj: Maxthon Forum.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *