Novinky v prohlížečích: Mozilla Developer Preview

8. března 2010

Dnes se podíváme na připravovanou HW akceleraci ve FF 4.0. Byla uvolněna Mozilla Developer Preview alpha 2. V IE byla potvrzena bezpečnostní chyba.

Mozilla Firefox

Firefox 4.0 s podporou Direct2D

Ve vývojových verzích Firefoxu 4.0 se opět objevuje podpora vykreslování přes rozhraní Direct2D, tedy takzvaná „hardwarová akcelerace.“ Princip tohoto vykreslování vychází z faktu, že současné procesory na grafických kartách poskytují vysoký výkon a soustředí se jen na specifické operace, díky čemuž poskytují vyšší rychlost zpracování, než CPU. Zatímco desktopový procesor zvládne miliardy operací s plovoucí čárkou, grafické procesory jsou o několik řádů výše a jejich výkon dosahuje až bilionů operací za vteřinu. V současnosti nacházejí GPU uplatnění především ve hrách, nicméně stále častěji jsou používány i pro vykreslování grafického prostředí aplikací.

Vývojáři Firefoxu tvrdí, že díky novému grafickému renderovacímu jádru Cairo jsou nyní schopni představit prohlížeč kompletně (tj. včetně uživatelského rozhraní, nabídek, atd.) vykreslovaný přes Direct2D.

Testy provedené na sestavě s procesorem Core i7 920 a grafickou kartou ATI Radeon HD4850 ukazují, že v některých případech se snížil čas potřebný k vykreslení webové stránky až na polovinu.

Chcete-li si hardwarovou akceleraci vyzkoušet v některém z testovacích sestavení, musíte Firefox spouštět s parametry firefox -no-remote -P d2d.

Zdroj: Bas Schouten.

Mozilla Developer Preview 1.9.3 alpha 2

Mozilla vydala další vývojovou alfaverzi svého prohlížeče, postaveného na inovovaném jádru Gecko 1.9.3. Zde je přehled některých novinek:

  • Zásuvné moduly pod Windows a Linuxem běží nyní izolovaně od hlavního procesu Firefoxu. Havárie či násilné ukončení pluginu tedy nezpůsobí pád samotného prohlížeče. Moduly, jež přestanou odpovídat, jsou automaticky restartovány. Na podpoře samostatných zásuvných modulů pro Macintoshe se pracuje.
  • Načítání některých elementů normy HTML 5 by již nemělo způsobovat prodlevy prohlížeče.
  • Mnoho vylepšení bylo provedeno i v javaskriptovém jádru.
  • Bylo spojeno tlačítko Stop a Reload.
  • Podpora SMIL animací v SVG.
  • Hlášení o pádu aplikace jsou nyní odesílány automaticky.
  • Sice ještě ne zcela úplná, ale opět o něco rozšířená podpora CSS Transitions.

Prohlížeč je podporován na operačních systémech Windows 2000/XP/Server 2003/Vista/7, Mac OS X 10.5 a novějším a Linuxu. Jistě je na místě zdůraznit, že tato verze je v raném stádiu a je tedy vhodná pouze pro testovací účely.

Zdroj: Mozilla.org a Mozilla Developer News.

Ukázka geolokace ve Firefoxu

Server Mozilla.cz přinesl zajímavou ukázku praktického použití tzv. „geolokace.“ Tato funkce by měla poskytnout relativně přesnou informaci o poloze uživatele, což může být užitečné například při vyhledávání nejbližších objektů (restaurací, kin, parkovišť, …). Podle dostupných informací Firefox 3.6 neodesílá data potřebná k určení polohy automaticky, ale vyžaduje aktivní souhlas uživatele.

Jak uvádí Mozilla.cz: „V případě, kdy poskytnete souhlas, posbírá Firefoxu informace o nejbližších přístupových bodech bezdrátového připojení a IP adresu vašeho počítače, a ty pošle službě na určování vašeho umístění.“ Více se dozvíte ve článku Pavla Cvrčka Google Chrome následuje Firefox v podpoře Geolocation API a uživatelé neví, oč jde.

Zdroj: Mozilla.cz.

Microsoft Internet Explorer

Potvrzena chyba skrývající se pod klávesou F1

Microsoft potvrdil zatím nezáplatovanou chybu v Internet Exploreru, která se může projevit po stisku klávesy F1. Podle dosavadních informací je tato chyba zneužitelná pod staršími verzemi Windows – konkrétně jsou jmenovány Windows 2000, XP a server 2003 (Windows Vista, 7 a Server 2008 by měly být proti tomuto problému imunní). Jedná se o problém ve VBScriptu, kdy po stisku uvedené klávesy na speciálně upravené stránce dojde ke spuštění škodlivého kódu.

Kód, umožňující infiltraci skrze tuto bezpečnostní mezeru, je údajně dostupný, nicméně Microsoft tvrdí, že si v tuto chvíli není vědom žádného útoku využívajícího zmíněnou chybu.Zatím ale není známo, kdy bude vydána záplata, neboť „aktualizační úterý“ již máme za sebou a opravný balíček musí projít testovacím procesem. Předpokládá se tedy, že aktualizace bude uvolněna v řádném termínu až v dubnu nebo v květnu. Do té doby je uživatelům doporučeno nepoužívat klávesu F1 v Internet Exploreru na potenciálně nebezpečných webech.

Zdroj: Microsoft Security Advisory (981169) a The Register.

Google Chrome

Google Chrome 5.0.342.2 dev

Vývojová větev prohlížeče Chrome opět o něco pokročila a nejnovější vydání řeší například problém s pádem při práci s GMailem v offline režimu či nefunkčnost rozšíření Gears pod 64-bitovými Windows 7. Novinkou je také podpora geolokace, která ale není ve výchozím nastavení aktivní. Chcete-li si tuto funkci vyzkoušet, musíte Chrome spustit s parametrem --enable-geolocation. Lokace pomocí wifi sítí je zatím dostupná pouze pod Windows a Mac OS.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Google Chrome 4.1.249.1025 beta

V betakanálu se stále pracuje na Chrome verze 4.1. Aktuální sestavení řeší především drobné opravy a stabilitu, přičemž zmíněny jsou především opravy správce cookies a informačního panelu pro překlad stránek.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera

Opera 10.50 build 3298

Opera poskytla další vývojový build své aktuální verze 10.50, jež byla pro Windows vydána počátkem minulého týdne. Vývojáři slibují, že již tento týden by měla být uvolněna finální verze pro operační systémy Mac OS. Uživatelé Linuxu si budou muset počkat – v tuto chvíli není znám ani předběžný termín, kdy by měla vyjít Opera 10.50 pro tuto platformu.

Hlavní novinky pro „jablíčkáře“ jsou:

  • Vyřešeno přílišné zatěžování procesoru a s tím související zpomalování systému.
  • Byla opravena řada problémů se zásuvnými moduly, zejména pak s Flashem.
  • Opět byla implementována podpora Javy.

Přesto jsou ještě známy problémy, které bude nutné dořešit. Operu stahujte odsud:

Zdroj: Opera Desktop Team.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *