Pluginy pro MyIE2 potřetí

25. listopadu 2003

V tomto článku se podíváme na další sadu pluginů pro MyIE2, populární nadstavbu prohlížeče MSIE, a opravíme některé starší pluginy, aby správně pracovaly i v aktuální verzi MyIE2.

V poslední verzi MyIE2 0.8.2126 je implantováno agresivnější blokování popup oken, které také brání všem pluginům otevírat nová okna s libovolnou URL. Otevírat prázdná okna a v nich zobrazit výsledek své činnosti mohou pluginy beze změny. Pokud chceme otevřít i libovolné URL v novém okně, musíme využít novou funkci MyIE2, která povolí jedno otevření nového okna s libovolnou URL. Před každé otevření nového okna musíte přidat následující řádek:

external.m2_callerName("název pluginu");

Problém je, že se pluginy stanou nekompatibilní se staršími verzemi MyIE2. Proto budou pluginy, u kterých je to nutné, označeny verzí MyIE2, pro kterou jsou určeny. Také některé pluginy z předchozích článků se staly v nové verzi MyIE2 nefunkčními, proto jsem je upravil a vy si je můžete stáhnout všechny modifikované pluginy. Jedná se konkrétně o W3C Validate a Whois.

A jako vždy si můžete stáhnout všechny pluginy z tohoto článku v jednom archivu.

Černá a bílá

BW 1.0, 1,65 KB
zzToggle-Gray 1.0, 0,63 KB
zzToggle-Gray 1.0 (upravená verze), 0,79 KB

Určitě sem tam narazíte na stránku, která má špatně zvolený kontrastní poměr mezi pozadím a písmem. Nebo je na pozadí umístěn nějaký křiklavý obrázek, který snižuje čitelnost textu. Právě pro takovou situaci je určen plugin BW. Nastaví barvu každého prvku na stránce na bílou (včetně prvků s obrázkovým pozadím), barvu textu na černou a odkazy na modrou barvu.

Plugin zzToggle-Gray je spíše taková hračička. Na celou stránku aplikuje filtr Gray, to znamená, že bude stránka zobrazena ve stupních šedi. Upravená verze tohoto pluginu má pouze přejmenovanou složku na zztogglegray, protože oba pluginy byly umístěny ve stejné složce bw.

Barevné míchátko

ColorCop 1.0, 47,59 KB

ColorCop není čistokrevným pluginem. Jedinou jeho činností je, že spustí program Color Cop 5.3, který můžete spustit i ručně. Po spuštění se zobrazí malé okno, které bude zobrazeno vždy nad všemi ostatními okny a můžete tak s ním pracovat v libovolné aplikaci. Color Cop slouží jako barevné míchátko pro výběr barvy. Můžete ale také využít kapátko a vybrat si libovolnou barvu z obrazovky (například k ověření nedokonalosti lidského oka).

Color Cop 5.3

Zbavte se rámů

Deframe 1.0, 3,92 KB
Deframe 1.0 pro MyIE2 0.8.2126, 3,95 KB

Plugin Deframe rozdělí stránku s rámci na jednotlivé podstránky, ze kterých se skládá. Tuto funkci využijete, když si budete chtít přidat stránku k oblíbeným nebo poslat někomu tip. Jinak byste museli kromě tipu na stránku poslat ještě popis cesty, jak se má k dané stránce proklikat, protože na stránkách s rámci zůstává URL pořád stejné. Nevýhodou zase je, že pak budou ostatní rámce neviditelné (většinou s menu).

Domovská stránka

GoToRoot 1.1, 0,88 KB

Stane se, že procházíte web, klikáte na odkazy a zanořujete se čím dál tím hlouběji, až se úplně „ztratíte“. V tomto případě uvítá většina uživatelů odkaz na návrat na domovskou stránku. Ne všechny weby ale tento odkaz obsahují, pak se vám bude hodit plugin GoToRoot, který sice nepozná, jaká je adresa domovské stránky, ale přenese vás do kořenového adresáře webu, kde by se domovská stránka měla nacházet.

Poslat emailem

MailThisTab 1.0, 1,83 KB
MailAllTabs 1.0, 1,67 KB
MailThisTab 1.0 (upravená verze), 1,89 KB
MailAllTabs 1.0 (upravená verze), 1,68 KB

Tyto dva pluginy slouží k poslání informací o právě prohlížených stránkách emailem. MailThisTab zobrazí nový email ve výchozím poštovním klientu a v něm titulek a URL právě prohlížené stránky. MailAllTabs udělá skoro to samé, s tím rozdílem, že zobrazí informace o všech prohlížených stránkách.

Hlavním problémem tohoto pluginu jsou různá kódování stránek. České stránky totiž najdete většinou ve třech různých kódováních – ISO-8859-2, Windows-1250 a UTF-8. Pokud některý z pluginů spustíte na stránce s kódováním Windows-1250, proběhne vše bez problémů. Při jiném kódování se ale zobrazí některé znaky v zakódované podobě.

Nejdříve jsem si s tím vůbec nevěděl rady, pak mě ale napadlo otevřít nové okno a skript umístit do něj. Nové prázdné okno je totiž zobrazeno v kódování Windows-1250. Pluginy jsou přepracovány tak, aby fungovaly stejně, jako by tam to okno nebylo. Po skončení je díky jedinečnému textu v titulku prázdné okno rozpoznáno a zavřeno.

Najít a zvýraznit

HighLightSearch 1.0, 2,47 KB
HighLightSearch 1.0 pro MyIE2 0.8.2126, 2,49 KB
HighLightSearch 1.0 (upravená verze), 2,45 KB
HighLightSearch 1.0 (upravená verze) pro MyIE2 0.8.2126, 2,48 KB

Google k hledání používá celá řada z vás, proto jistě uvítáte plugin HighLightSearch. Pokud vyberete na stránce libovolný text, po spuštění pluginu se otevře nové okno s výsledky hledání Googlu tohoto slova. Jestliže není vybráno nic, otevře se dialogové okno, kam můžete zadat hledaný text. Tím ale jeho funkce nekončí. Po kliknutí na libovolnou stránku ve výsledcích hledání se vám otevře nové okno s touto stránkou a všechny výskyty hledaného textu budou automaticky zvýrazněny.

Plugin ale nefunguje 100%, a proto bylo potřeba některé věci upravit. Pokud máte při hledání na Googlu nastaveno „otevřít výsledky hledání v novém okně“, pak nejdou otevřít stránky ve výsledcích hledání, protože ty jsou pluginem přepsány do JavaScriptové podoby. Proto moje verze pluginu přidává k URL ještě parametr newwindow=0, aby se zabránilo otevírání nalezených stránek do nových oken, které stejně probíhá automaticky.

Druhým problémem je čeština. Pokud vyberete nějaký text nebo ho zadáte do dialogového okna, zakóduje se do kódování, ve kterém je deklarována stránka, na které jste plugin spustili. Řešením je využít trik s otevřením nového okna jako u předešlého pluginu. Po spuštění pluginu se otevře nové okno a zobrazí se dialogové okno pro zadání textu. Po vložení hledaného textu se otevře nové okno s výsledky hledání a to nepotřebné se automaticky zavře. Nevýhodou tohoto postupu je, že už nám neumožňuje hledat označený text na stránce – ten si můžeme jedině zkopírovat a vložit do dialogového okna.

Plugin není omezen pouze na Google, ale jednoduchou editací souboru | MyIE2 | Plugin | HighLightSearch | HighLightSearch.htm | si můžete nastavit vlastní oblíbený vyhledávač. V mé verzi pluginu už najdete připravenou podporu pro Jyxo, stačí ho jen odkomentovat a naopak zakomentovat řádek pro Google.

// Google
var s=“searchpage=’http://www.google.com/search?q=’+s+’&newwindow=0&ie=win-1250′“;
// Jyxo
// var s=“searchpage=’http://jyxo.cz/s?s=’+s“;

Zobrazit náhledy

Linkages Preview 1.0, 4,20 KB
Linkages Preview 1.0 (upravená verze), 4,26 KB

Plugin Linkages Preview projde právě prohlíženou stránku a v novém okně zobrazí malé náhledy všech stránek, na které z ní vede odkaz. Může se vám tak hodit, když nechcete procházet všechny stránky jednotlivě. Dejte si ale pozor na stránkách s velkým počtem odkazů, hlavně pokud pracujete s pomalým připojením k internetu.

Moje verze přidává podporu stránek s rámci. V původním verzi byly také omezeny otevírané soubory pouze na ty, které končí na html, htm, cgi a /. Já jsem povolil všechny kromě emailů. Ani toto ale není stoprocentní řešení, proto pokud budete chtít použít svoje vlastní, stačí editovat podmínku s regulárním výrazem.

Domovská záložka

Tab Home 1.2, 1,15 KB

Plugin Tab Home plní jednoduchou, ale pro někoho určitě užitečnou funkci. Vrátí vás na první stránku, kterou jste si prohlíželi na vybrané záložce.

Kolik je hodin?

tClock 1.1, 0,47 KB

Nejedná se sice o čistý plugin, ale do kategorie vylepšení funkcí MyIE2 ho s klidným svědomím zařadit můžeme. V archivu naleznete pouze jeden HTML soubor, který extrahujte na libovolné místo. Po jeho spuštění bude jako titulek v záložce zobrazen čas (aktualizovaný každou vteřinu) z vašeho počítače.

Aby ale jeho funkce nebyla jednorázová, můžete si nastavit jeho spouštění při každém startu MyIE2. Otevřete pouze tClock.htm a zbylé záložky pozavírejte. Poté jděte na | Skupiny | Uložit okna jako skupinu | a uložte skupinu pod libovolným názvem. Poté jděte do | Nastavení | Konfigurační centrála... | Skupina | a zde tuto skupinu zaškrtněte. Nyní se při každém startu MyIE2 spustí také soubor tClock.htm.

Stránka z archivu

WayBack Machine 1.0, 1,87 KB
WayBack Undo 1.0, 2,00 KB
WayBack Machine 1.0 (upravená verze), 1,94 KB

Plugin WayBack Machine vám umožní se podívat na starší verze právě prohlížené stránky. Může se také hodit, když už byla daná stránka odstraněna a vy se přesto chcete podívat na její obsah. Plugin využívá služeb Internet Archive Wayback Machine. Plugin WayBack Undo má funkci opačnou, vrátí vás z archivní stránky na stránku aktuální.

Moje verze spojila oba tyto pluginy do jednoho. Takže automaticky se buď přesunete na archivní nebo aktuální verzi stránky.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek czwallpapers.com
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *