Pojďte se podívat na Javu!

23. února 2001

V dnešní době je Java skloňována ve všech pádech. Proč se Java dnes začíná tolik prosazovat? V čem tkví budoucnost Javy? Zajímají vás novinky z vývoje tohoto fenomenálního jazyka? Na tyto, a nejen tyto, otázky naleznete odpověď na stránkách, kterým je věnován dnešní páteční WebTIP.

Programovací jazyk Java (v americké angličtině znamená „java“ slengově „kafé“) je poměrně velmi mladý jazyk. Jedná se o produkt firmy Sun Microsystems, která jej oficiálně představila v roce 1995. Od té doby prochází bouřlivým vývojem, zejména v oblasti vývoje www aplikací zaměřené i na internetové obchodování. V současné době má velmi dobrou podporu pro práci s XML. Java je přenositelným jazykem mezi platformami, je šířena zdarma a rovněž jsou k  dispozici i některé freewarové vývojové nástroje pro Javu. V současné době je k  dispozici nejnovější verze „Java 2 SDK v.1.3“. Buď ve verzi Enterprise Edition, nebo Standard Edition, či Micro Edition. Verze Enterprise je nyní ještě ve fázi beta-testování.

O serveru

Oficiální stránky o tomto jazyce spravuje firma Sun Microsystems na adrese java.sun.com. Uvítá vás přehledná stránka, rozdělená tradičně do tří sloupců, nad kterými je textové pole formuláře sloužící pro zadání klíčových slov pro vyhledávání informací.

Pravý sloupec je určen pro reklamu, odkazy na spřátelené webové servery a další informace spíše komerčního charakteru. Prostřední, nejširší, sloupec je věnován hlavním aktuálním článkům ze světa Javy. Levý sloupec obsahuje několik skupin odkazů do nižších úrovní webových stránek.

Nabídka

První skupinou jsou hlavní odkazy na stránky týkající se obecných informací. Prvním odkazem je PRODUCTS & APIs vedoucí na stránku přehledu všech produktů, setříděných dle různých hledisek. Odkaz DEVELOPER CONNECTION odkazuje na informace o různých diskusních fórech, o novinkách, kontaktech, apod. Odkaz DOCS & TRAINING vede na stránky, kde můžete velmi snadno dohledat jakoukoliv dokumentaci, většinou ve formátu HTML. COMMUNITY DISCUSION vás odkáže na stránku s odkazy na diskusní fóra, na různé tipy, či další související odkazy.

Druhá část nabídky levého sloupce (nazvaná SPOTLIGHT) obsahuje proměnné odkazy na zajímavé části serveru. Najdete zde přímý odkaz na tutoriál Javy, na stránky týkajících se XML, nebo na archív javových appletů, nebo tiskové zprávy.

Poslední část levého sloupce je věnovaná různým odkazům závislých na výběru z  formuláře. Nakonec ve spodní části sloupce najdete odkaz na A-Z INDEX, který vás odkáže na stránku s kompletním, abecedně uspořádaným, obsahem celého webu.

Java tutorial

Po kliknutí na uvedený odkaz se dostanete na hlavní stránku tutoriálu.

Tutorial je rozdělený do několika částí. První část se věnuje úplným základům (můžete si dát „The first cup of Java“, neboli první šálek Javy ;-), dále základní výuce jazyka (Learning Java Language), nebo psaní appletů (Writting applets).
Dále za zmínku určitě stojí SPECIALIZED TRAILS, zaměřené na konkrétní zajímavé oblasti Javy. Najdete zde informace např. ke grafice, zvuku, bezpečnosti, databázovému přístupu a k mnohému jinému.
V horní i dolní části máte základní odkazy na literaturu, download, často kladené dotazy (FAQ), mapu tutoriálu a hledání.

Diskusní fórum

Správci vyvinuli velmi rozsáhlé diskusní fórum. Jednotlivá témata jsou rozdělena do logických částí, podle oblasti, které se týkají. Najdeme zde například části GENERAL (obecné), RUNTIME ENVIROMENT (runtime prostředí), GUI BUILDING (grafická rozhraní), přes CONSUMER AND COMMERCE (spotřebitelé, komerce) až po SECURITY (bezpečnost), či DEBUG AND DEPLOY (ladění, rozvoj).

V jednotlivých částech diskusního fóra můžete prohledávat na zadaný výraz. K  tomu slouží ono šedé okno v pravé části stránky. V neposlední řadě zde najdete přímé odkazy do Usenet diskusních skupin podobného zaměření.

Download

Jak už jsem se zmínil, Java je šířena zdarma. Na stránku, kde máte možnost si stáhnout nejnovější verze se dostanete přímo z hlavní stránky přes odkaz PRODUCTS & APIs a dále kliknutím na vámi vybranou verzi. Máte možnost si stáhnout verzi jak pro Windows, tak pro Solaris či Linux. Upozorňuji, že instalační soubory nejsou žádní drobečci, a než z Internetu stáhnete víc jak 30 MB dat, tak to chvíli potrvá.

Závěrem

Co říci závěrem? Jedná se o velmi profesionálně zpracované přehledné stránky s  jednoduchou navigací a grafikou. Vzhledem k tomu, že tyto stránky jsou přímo ve správě webmasterů firmy Sun Microsystems, lze předpokládat, že právě zde najdeme k Javě ty neoficiálnější a nejnovější informace. Vzhledem k tomu, že se domnívám, že Java má před sebou slibnou budoucnost, věřím, že tyto stránky se budou nadále rozšiřovat a že budou mít stále více a více návštěvníků. Nakonec, podívejte se na tyto stránky sami a utvořte si vlastní názor.

WebTIP 23.2.2001 – The Source of Java Technology, http://java.sun.com

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *