Python – podrobná referenční příručka

19. února 2003

Na pultech knihkupectví se objevila kniha, která zaplnila pomyslnou mezeru v publikacích o tomto programovacím jazyce. Jedná o jeden z nejpodrobnějších rozborů a popisů Pythonu, jaký byl zatím publikován. Publikace vychází z dokumentace verze 2.1, nicméně aktuální stabilní verze 2.2.2 se neliší ničím klíčovým, co by se do obsahu knihy mohlo promítnout.

I když se jedná o referenční příručku, její úvod se věnuje podrobnému popisu a vlastnostem jazyka. Kniha je přehledně rozdělena do několika klíčových částí. Příkladů není moc, ale pro pochopení problematiky stačí. Obsah je bez pravopisných a „funkčních“ chyb (zápis syntaxe, příklady použití a podobně). Na konci nechybí přehled symbolů, změn oproti starším verzím a samozřejmě rejstřík, který je u takovéto publikace nezbytností.

Přestože kniha začíná podrobným popisem prostředí a metodiky programování, úplným začátečníkům v programování bych jí nedoporučil, autor přepokládá alespoň minimální obecnou programovací gramotnost v jiném jazyce (princip programování).

Publikace je zdařilým překladem od nakladatelství Neocortex. Co se fyzického provedení týče, oceňuji tvrdou vazbu, která vydrží i nešetrné zacházení, méně již pak použití recyklovaného papíru vzhledem k ceně publikace. Jeho výhodu vidím pouze v nižší hmotnosti výtisku.

Tato kniha se mi dostala do rukou ve chvíli, kdy jsem potřeboval napsat jednoduchou aplikaci, která by dokázala rozparsovat daný XML dokument na základě získaných dat vygenerovat sérii obrázků, a následně je spojit ve vícesnímkový GIF. Rozhodoval jsem se mezi Perlem, který již delší čas používám a Pythonem, v té době pro mě velkou neznámou. Nakonec jsem se rozhodl zkusit něco nového. Publikace i Python obstály poměrně dobře.

Python je skriptovací jazyk se zaměřením na objektově orientované programování. Pokud bych ho měl přirovnat k jinému jazyku, nejspíše by to byl již zmiňovaný Perl. Python mi však přijde elegantnější při řešení vyvstalých problémů a komplikací, navíc nutí uživatele dodržovat přehlednost kódu. Je to mocný jazyk s velkou podporou externích modulů (knihoven). Najdete ho na adrese www.python.org, kde je zdarma ke stažení verze pro Linux, Windows i jiné operační systémy. Python se také naučíte daleko lépe, znáte-li již Perl.

Publikaci bych vytknul pouze jednu věc. Nepřítomnost CD, na kterém by byla verze Pythonu, kterou se kniha zabývá. Také by nebylo na škodu na takovéto CD „přihodit“ různé utility a rozšíření jazyka.

Na závěr bych ještě rád zmínil jeden z mnoha projektů, který právě v tomto jazyce vznikl. Jedná se o jednoduchou, leč velmi zábavnou a chytlavou online hru Outer Space, jejíž předností je, mimo jiné, i česká jazyková verze.

Informace o knize

Název: Python – Podrobná referenční příručka pro programovací jazyk Python
Autor: David M. Beazley
Vydal: Neocortex, s. r. o.
Cena: 449,00 Kč (404,10 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *