Tvořte animace s Help4Flash.com

20. dubna 2001

Máme tu další pátek a s ním k vám přichází další WebTIP. Někteří z vás si psali o WebTIP, který by pojednával o webu týkající se tvorby animací ve Flashi. Právě o takovém serveru jsem si připravil dnešní povídání. Je jím Help4Flash.com, který je určen nejen začátečníkům, ale také i pokročilým uživatelům.

S prezentacemi ve Flashi se dnes setkáte na internetu čím dál častěji. A nejen na internetu. Firmy jej využívají pro tvorbu reklam či prezentací a dále můžete například najít spoustu zábavných programů typu „žába v mixéru“ nebo „rybička v akváriu“, apod. Podívejme se tedy, co všechno nám tvůrci serveru www.help4flash.com mohou nabídnout.

O serveru

Po zadání URL do prohlížeče jsem čekal, že mě přivítá nějaká nápaditá animace ve Flashi (jak jsem mohl vidět na jiných serverech, které se Flashe týkají), ale nestalo se tak. Přivítala mě úvodní stránka, která je rozdělena do tří sloupců. Prostřední sloupec obsahuje seznam nejnovějších článků, v levém sloupci máte možnost se zaregistrovat k odběru informací (NEWSLETTER), nebo přistoupit do jednotlivých rubrik diskusního fóra (FORUMS), nebo nakonec hlasovat v malé anketě (FLASH POLL). V pravém sloupci najdete odkazy na spřátelené www stránky (AFFILIATES) a odkazy na nejnovější články do tutoriálu (TUTORIALS).

Co zde najdete

Základní navigaci zprostředkovává horní navigační lišta, v níž jsou uvedeny všechny sekce serveru.

Nejprve se podívejme na horní část lišty. Zde jsou zobrazena celkem 4 tlačítka: první je FEATURED SITES, který odkazuje na stránku, na které najdete instrukce, pokud byste se chtěli se svou www prezentací ve Flashi zúčastnit soutěže. Na téže stránce najdete i předchozí vítězné stránky. Ze zbývajících tří je ještě zajímavý odkaz ARTICLES. Kliknutím na něj se dostanete na stránku se seznamem vydaných článků. Najdete zde aktuality, rozhovory, ale i praktické návody.

V dolní části lišty najdete jako první odkaz MAIN, který odkazuje na úvodní stránku. Vedle něj je TUTORIALS vedoucí na přehled všech tutoriálů. Dále MOVIES obsahující praktické ukázky, které si můžete prohlédnout a zároveň stáhnout zkomprimované FLA soubory. Na odkaz GAMES nelze kliknout, vedle něj je odkaz SOUNDS, na jehož stránce najdete řadu zvukových ukázek. LINKS obsahuje několik málo odkazů na různé www stránky týkající se Flash tématiky. Odkazy jsou rozčleněny do několika kategorií. Předposlední odkaz FORUMS vás zavede na diskusní fórum.

Tutoriály

Tutoriály jsou rozděleny do tří úrovní. Pro začátečníky (BEGINNER), mírně pokročilé (INTERMEDIATE) a pokročilé (ADVANCED). Jednotlivá témata jsou zobrazena v seznamu, kliknutím na název tématu se otevře většinou nové okno. V jeho horní části máte základní navigační šipky, pomocí kterých si můžete krok po kroku projít tvorbu určité animace, efektu, … V začátečnické části najdete úplné základy jako je tvorba tlačítek, práce s písmem, atd. Různá menu, scroll bary, a jiné najdete v části pro mírně pokročilé, v poslední části pak najdete např. využití ASP, ODBC, apod. Jednotlivá témata jsou zpracována opravdu velmi podrobně a názorně. Nejenže vidíte přesné klikání jednotlivých menu a formulářů, ale dále se vám v průběhu také zobrazují ještě další pomocné komentáře blíže vysvětlující, co se vlastně provádí.

Movies, Sounds

V této kapitole máte možnost si prohlédnout několik desítek ukázek animací s  možností jejich stáhnutí. U každého nadpisu jsou zobrazeny dva malé obrázky, kliknutím na první z nich spustíte příslušnou animaci, druhý můžete využít ke stažení animace (soubor ZIP). V části SOUNDS je připravena zhruba stovka zvukových ukázek, které si lze poslechnout a také stáhnout.

Diskusní fórum

Diskusní fórum je složeno ze 7 oblastí. První ANNOUNCEMENTS je určena různým oznámením, do COFFEE LOUNGE můžete napsat, co se vám zlíbí (i když ne tak docela, fórum je moderované). Pro jakékoliv otázky týkající se Flashe je určena část nazvaná QUESTIONS. Dál za zmíňku určitě stojí část SOUNDS nebo ACTIONSCRIPTING. Nad všemi příspěvky ve fóru můžete vyhledávat, lze i určit stáří příspěvků, ve kterých se má hledat, nebo můžete hledat podle konkrétního přispěvovatele. Na vyhledání se dostanete přes kliknutí na SEARCH v horní části stránky.

Chcete-li napsat nějaký příspěvek do diskusního fóra, nezbyde vám nic jiného, než se přihlásit (v horní části obrazovky kliknutním na LOGIN), nebo se zaregistrovat, přistupujete-li k fóru poprvé. Registrace probíhá tak, že se vás nejprve zeptají, zdali jste se narodili dříve, či později, jak určité datum (např. 20. dubna 1988), dále musíte souhlasit s uvedenými podmínkami a jako poslední krok vyplníte registrační formulář. Povinné údaje jsou pouze zvolené přihlašovací jméno (login), heslo a e-mail. Ostatní údaje můžete vyplnit na základě svého zvážení. Pokud chcete jenom příspěvky číst, pak se registrovat (přihlašovat) nemusíte.

Závěrem

Domnívám se, že pro velké možnosti využití Flashe nejen při tvorbě dynamických www stránek, se bude Flash i nadále rozvíjet a rozšiřovat mezi běžné uživatele a že bude přibývat spousta dalších informačních serverů s touto problematikou, podobně, jak je tomu dneska například u jazyka HTML. Tento web je určen širokému okruhu čtenářů, od začátečníků až po pokročilé, takže každý, koho to zajímá, zde určitě najde spoustu zajímavých a praktických informací.

WebTIP 20.4.2001 – Help 4 Flash, http://www.help4flash.com

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *