Web Developer pro vývojáře webu

20. října 2000

Máme tu opět další pátek a tentokrát jsem si pro vás připravil další zajímavý informační server, který je zaměřen všeobecně na tvorbu webových stránek. Je jím Web Developer. Kromě klasických částí věnujících se tvorbě statických a dynamických stránek zde naleznete i články týkající se grafiky, designu, multimédií a jiného.

O serveru

Server najdete na adrese www.webdeveloper.com. Není to klasický server. Zatímco na jiných serverech většinou najdete přehled syntaxe jednotlivých jazyků pro tvorbu webu a ukázky, zde zveřejněné články mají spíše obecnější charakter.

Přivítá vás úvodní stránka, která se skládá opět ze tří sloupců. Prostřední sloupec je vyhrazen k zobrazování jednotlivých odborných článků a textů, krajní sloupce slouží pro zobrazení odkazů na jednotlivé sekce serveru a k reklamě. Úvodní strana slouží výhradně k zobrazení kompletního obsahu všeho, co zde můžete najít.

Co na WD najdete

Prostřední sloupec úvodní stránky je rozdělen do několika oken. První je věnováno výpisu nejnovějších článků vydaných na serveru. Další okno je vyhrazeno často kladeným otázkám a referencím. Okno obsahuje celkem šest kapitol, věnujících se FAQs, nebo HOWTO, která obsahuje základy HTML, Javy a JavaScriptu, CGI, problematiku designu a grafiky. Popisům standardů, různých verzí a specifikací HTML, a jiných technologií, je věnována část REFERENCE LIBRARY.

Neméně zajímavá je i část TOP UTILITY SOFTWARE PACKAGES. Obsahuje odkazy na různé nástroje a utility, které se vám jako webmasterům mohou hodit. Zejména jsou zde odkazy na řadu grafických utilit, editory pro tvorbu www, nebo zdrojové kódy skriptů. Všechny části jsou zpracovány formou článků, nebo formou otázek a odpovědí.

Informační okno WEB DEVELOPER CHANNEL obsahuje odkazy na jiné servery, které také pojednávají o problematice tvorby webu. Poslední informační okno EDITOR’S PICKS odkazuje na seznam tutoriálů na WD, články týkající se grafiky, Javascriptu, a jiné.

Rubriky

Dopátrat se všem rubrikám, které WD nabízí, pomocí informačních okének, zobrazených v hlavním sloupci úvodní stránky, není na první pohled jednoduché. V  tomto případě jistě oceníte v pravém sloupci menu BROWSE BY CATEGORY, kde se podle klíčových slov dostanete snadněji k informacích, které hledáte. Z těch zajímavějších bych jmenoval alespoň VBscript, Animated GIF, CGI/Perl, Multimedia, Security, Site Management, nebo E-commerce.

Pro rychlejší orientaci mezi rubrikami serveru, je na většině stránek zobrazen malý formulář-menu pojmenovaný „Fast Jump To Anywhere On WebDeveloper.com“, pomocí něhož máte možnost se snadno přepínat mezi jednotlivými rubrikami.

Dr. Website a fórum

Doktor Website je rozsáhlá stránka, sdružující často kladené otázky z různých oblastí tvorby webu. Mimo jiné zde najdete i informace o tvorbě formulářů, použití rámců, o grafice a o zvuku na webových stránkách, a jiné. Starší příspěvky z předchozích let jsou uloženy v archivu.

Kromě doktora Website, který vám poradí s tvorbou stránek, můžete též navštívit diskusní fórum, které se nenachází přímo na serveru Web Developer. (Do diskusního fóra se dostanete z hlavní stránky přes odkaz Webdeveloper.com Forums/BBC.) Při prvním přístupu se vám zobrazí hláška, že přistupujete jako host. Pokud budete chtít například psát do fóra, je vhodné se zaregistrovat.

Registrace není složitá, musíte vyplnit svoje jméno, kterým se budete přihlašovat, heslo a kontaktní e-mail. Jiné informace nebudou po vás chtít. V  rámci svého „účtu“ si můžete provést spoustu různých nastavení, např. nastavení velikosti fontu pro zobrazování zpráv ve fóru, podle čeho chcete zprávy třídit, nějaká omezení na počet zobrazených znaků na stránku, a jiné.

Závěrem

Co říci závěrem? Server je určen především těm, kteří se zajímají o HTML a dynamické stránky DHTML nebo CGI. Pro programátory v ASP nebo PHP zde informace nejsou. Jediné, co bych mohl tomuto serveru vytknout, je poněkud nepřehledné členění rubrik, které je realizováno pomocí několika oken na úvodní stránce. V každém případě vám doporučuji Web Developer navštívit. Dovíte se zde spoustu zajímavých informací, z nichž některé byste jen těžko hledali na jiných serverech na Internetu.

WebTIP 20.10.2000 – Web Developer, http://www.webdeveloper.com

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *