xCSS – referenční příručka

16. května 2005

Vezměte všechny knihy o CSS na našem trhu a ořežte je na kost. Projděte všechny domácí i nejslavnější zahraniční odborné weblogy, vysbírejte z nich každý drobeček informace o kaskádových stylech, prohnětejte a použijte k vytvarování svalstva. Skulpturu potáhněte kůží standardů a ozdobte zbrojí filozofických úvah o webdesignu. Výsledkem vašeho snažení budiž leviathanu podobná stvůra xCSS.

Podobně jako předchozí kniha Pavola Mikleho (XDHTML – referenční příručka), i tato dostala do vínku obdivuhodné množství jmen. Nakladatel se zřejmě nemohl rozhodnout, které by nejlépe vystihovalo obsah publikace, a tak jednoduše použil všechna. Na webu oficiálně používaný název xCSS – referenční příručka je v samotné knize doplněn o variace typu rozšířené kaskádové styly CSS či dokonce XCSS – CSS1, CSS2, CSS2.1 – úplná přesná referenční příručka. Jestliže jsem si však nebyl u předchozí knihy o „XDHTML“ jist, čím vlastně ve skutečnosti je, u této jsem si naprosto jist, že rozhodně nejde o klasickou referenční příručku. Správné slovo by možná bylo kompendium ve smyslu kompletního přehledu dané oblasti, ale prostá referenční příručka určitě ne.

Ostatně, je vám k dispozici obsah a předmluva autora, ze kterých si můžete učinit nezávislou představu o záběru této knihy – je jasné, že při omezeném rozsahu pouhých dvou set stran doslova praská ve švech, respektive ve vazbě. Kroužkové. A podobný pocit jsem zažíval i já, když jsem se snažil učinit si o této neobvyklé publikaci nějaký přehledný obrázek, na jehož základě bych mohl napsat tuto recenzi. Musím opravdu smeknout před člověkem, který si to všechno dokázal „narvat do hlavy“ a zůstat při smyslech alespoň tak dlouho, aby stihl vybrat autorský honorář…

Když už jsem zmínil ten obsah, musím dodat, že se mi opět, i přes svou rozsáhlost a komplikovanost, zdá na publikaci podobného záběru příliš malý. Totéž by se dalo vytknout rejstříku, alespoň tomu, co se za tímto pojmem skrývá. Fakt je ale ten, že nejrůznějšími přehledovými tabulkami a rejstříky, byť ne takto nazývanými, se celá kniha jen hemží (naštěstí je na páté straně od konce jejich seznam), takže tento „nedostatek“ není příliš patrný. Co mi ale schází opravdu citelně, je jakýkoli náznak použitých zdrojů – zmiňovány jsou výhradně normy W3C, které ovšem nezahrnují proprietární vlastnosti prohlížečů, natož řadu praktických triků v textu použitých.

Popisovat obsah knihy jakou je xCSS – referenční příručka nemá asi vůbec žádný smysl, raději si ji prolistujte někde v knihkupectví nebo u známého, případně na nějaké konferenci o webdesignu. Dovolil bych si upozornit pouze na kapitolu BARVY V (X)HTML DOKUMENTU (ano, i zde jsou nadpisy opravdu velké). Trochu neobvykle je totiž tato publikace tištěna v barvě, což právě na této kapitole vynikne. Tabulky jsou nádherně rozvrženy, všechny odstíny velmi věrné, vše velmi názorné, prostě radost pohledět (viz malá ochutnávka – to nejlepší ale v on-line ukázce nenajdete). Navíc je vše tak podrobně, přehledně a polopatisticky vysvětleno, že z této knihy musí tajemství barev porozumět snad každý, včetně individuí schopných propadnout z výtvarné výchovy třikrát za sebou.

Zhodnotit nějak rozumně tak výrazně odlišnou knihu, jakou je xCSS – referenční příručka, dost dobře nelze – napsat by se o ní dalo mnohé a přesto byste si o ní věrnou představu nevytvořili. Přestože obvykle každému doporučuji pořídit si publikaci vždy mírně nad vlastní schopnosti a potřeby, tuto bych doporučil přeci jenom až těm zkušenějším. Zatímco úplného začátečníka by mohla zmást jako návštěvníka anglického pubu jídelní lístek ve staré chaldejštině, poloprofesionálům a profesionálům se určitě bude hodit.

Informace o knize

Název: xCSS – referenční příručka
Autor: Pavol Mikle
Vydal: Zoner Press
Cena: 250 Kč (225 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek jspetrol.cz
Další článek holidaytour.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *