4 tipy, jak na efektivní úsporu při rozjezdu podnikání

3. ledna 2023

Rozjezd podnikání není vždy jednoduchý – tedy pokud nemáte propracovaný plán. Plán businessu i úspor. Prvotní náklady můžete snížit na minimum. Jak maximálně ušetřit? Použijte stávající vybavení, alternativní prvky a myslete ekologicky. Nebo ekonomicky?

Pokud to jde, pracujte z domova

Vaším hřištěm je on-line prostředí? Pak máte vyhráno – stávající kancelář není třeba nahrazovat. Právě využití současného zázemí vám měsíčně ušetří i tisíce korun. Naopak pronájem prostor a platba za vybavení je poměrně vysokou investicí, která se vám navíc nemusí vyplatit. Kancelář nebo jiný prostor – od skladů po místo pro schůzky – využijte až v případě ziskovosti vašeho business plánu. Ušetřené peníze pro začátek investuje do nezbytného vybavení, bez kterého se neobejdete.

TIP: Na domácí pracovní prostředí nedáme dopustit – myslete však na to, že je důležité dodržovat pravidla pro home office, abyste byli maximálně produktivní.

Propagujte se on-line

Právě v začátcích budování firmy vám pomůže se skoky kupředu marketing. Je ale nutné tisknout všechny ty letáky, billboardy, vizitky a brožury? Není. Mnohem větší službu dnes udělají sociální sítě – nebo spíš někdo, kdo se vám na nich postará o dobrou reklamu. Buďte vidět, budujte komunitu, řekněte lidem, co děláte.

Můžete (a taky nemusíte) investovat do reklamní agentury, nebo si pro začátek zkusit cílenou reklamu sami. Nezapomeňte ani na digitální vizitku. Zkrátka a dobře – nebojte se poodhalit lidem, jakou jejich potřebu naplňuje váš business.

Uvažujte ekologicky i ekonomicky

Jak být lidem sympatičtější? Povězte jim, že jste ekologický projekt. Ekologicky se můžete chovat i proto, abyste ušetřili. Šetřit můžete nejen energie, ale i materiál. Nakupujte ekonomická balení, plánujte a přemýšlejte dopředu. Netiskněte, když nemusíte. Není to tak těžké, že?

Úspora při tisku

Posledním tipem, jak ušetřit, je úspora tisku. Chápeme, že ne vždy postačí elektronické verze dokumentů. Někdy je jednoduše nutné tisknout – a právě tady můžete použít alternativní tonery Torex, které jsou levnější než originální tonery do tiskárny, ale přesto kvalitní. Šetřit při tisku můžete také použitím ekonomického písma, oboustranným tiskem nebo zmenšením formátu. Klíčem k úspornému tisku je i přístroj – jaký má energetický štítek? Umožňuje vám tiskárna použít úsporný režim, když s ní zrovna nepracujete? Všechny tyto otázky si pokládejte při budování podnikání – a úspora nákladů na podnikání vám bude dávat smysl.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *