Adobe Photoshop CS3 – úpravy digitálních fotografií (Scott Kelby)

30. května 2008

Když se fotka povede, tak jde rovnou do tisku, ale co s fotkami, které takové štěstí neměly? Které se prostě z nějakého důvodu (špatné nastavení fotoaparátu, špatné světelné podmínky, nečekaná změna na záběru) nepovedly? Na to vám ve své knize odpoví Scott Kelby – autor bestsellerů z oblasti digitální fotografie a digitálních úprav v programu Adobe Photoshop.

Cílem autora v knize Adobe Photoshop CS3 – úpravy digitálních fotografií bylo naučit čtenáře jednoduchý algoritmus, který by si snadno zapamatoval a v budoucnu aplikoval na libovolnou (zejména nepovedenou, ba přímo mizernou) fotku. On by se měl vlastně aplikovat na každou fotku – neboť víceméně každá potřebuje trochu pomoci k dokonalosti. Rozdíl oproti ostatním knihám zabývajících se úpravami digitálních snímků je v tom, že stávající publikace většinou v každé kapitole popisují jednu konkrétní techniku na vylepšení snímku – úpravu barev, přidání kontrastu, retuš, doostření a podobně – tato kniha však v každé ze svých jednadvaceti kapitolách aplikuje celý (sedmibodový) systém na jednu fotografii a v závěru vždy nabídne srovnání upravené a původní fotky.

Nuže z čeho se tento zázračný sedmibodový systém skládá? Není to nic nového, jsou to následující kroky a techniky:

  1. Adobe Camera Raw – každá fotka (ať už jde o RAW, či JPG) se nejprve otevře v Camera Raw, kde se provedou základní úpravy s expozicí a vyvážením bílé.
  2. Křivky, neboli úprava barev a kontrastu za pomoci křivek.
  3. Stíny a světla.
  4. Malování světla – pod tímto poetickým názvem se skrývá používání masek, více vrstev s různou expozicí a měkkého štětce.
  5. Doladění barev pomocí kanálů (zejména v LAB módu).
  6. Vrstvy, jejich režimy prolnutí a používání masek.
  7. Techniky zostření (a to jak v prvním kroku pomocí Camera Raw, tak také za pomoci filtru „doostřit“).

To vše se čtenář dozví hned v úvodu, zbytek knihy už je jen o aplikaci a procvičování těchto sedmi bodů na jednotlivých fotkách (většinou ovšem není zapotřebí všech sedmi kroků).

Pokud byste chtěli se čtením knihy zároveň uvedené postupy zkoušet na počítači (což vám vřele doporučuji), můžete si z webu autora stáhnout původní fotky (JPG a RAW). Bohužel, stejně jako v předchozí knize (Photoshop – kanály) nejsou k dispozici finální obrázky, a tak může člověk srovnávat jen z méně kvalitního tištěného náhledu v knize.

Všechny postupy jsou prováděné v Adobe Photoshop CS3, pokud máte starší verzi, ne vždy budete moci autora následovat (například ve starší verzi Camera Raw neotevřete JPG soubor), ale většina postupů bude přesto použitelná.

Celkem vzato je tento sedmibodový systém dobrý, i když není všespasitelný – pořád záleží na uživateli, které kroky z uvedeného seznamu provede a s jakým nastavením. Ale pro ukázání toho správného směru a šikovných technik je výborný. Knihu Adobe Photoshop CS3 – úpravy digitálních fotografií ocení určitě začátečníci, kteří Photoshop používají jen občas – díky podrobnému popisu, opakujícím se postupům a velmi názorným ukázkám nemohou sejít z cesty. Ale myslím, že i každodenní uživatelé Photoshopu zde najdou pár pokročilejších postupů – autor používá smart filtry, smart objekty, pokročilejší nastavení nástrojů, úpravy pomocí aplikování vrstev v LAB formátu a řadu dalších…

Název: Adobe Photoshop CS3 – úpravy digitálních fotografií
Autor: Scott Kelby
Vydal: Zoner Press
Cena: 380 Kč (342 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *