CSS pro webdesignéry

13. března 2003

Nestává se mi často, abych dostal do ruky knížku ještě před jejím oficiálním vydáním, v elektronické podobě. Tato bohulibá praxe nám recenzentům umožňuje lépe se na knihu připravit a výsledný názor jen upravit o kolonku „grafické zpracování“, bohužel, není zdaleka tak rozšířena, jak by se nám líbilo.

Společnost Mobil Media není v oblasti CSS žádným nováčkem, jednu knihu na stejné téma již před rokem vydala. Její tehdejší autor Miroslav Kučera stojí v pozadí i této novinky, jakožto osoba odpovědná za její redakci a sazbu. Na výsledku je to znát, kniha je velice zdařile upravena, nevšiml jsem si žádných do očí bijících nešvarů. Dokonce se mi líbila i její obálka, s výjimkou jediné drobnosti – uvádí jiný název než je použit v tiráži a dále v knize samotné.

Autor rozdělil svou knihu do tří částí. V kratičkém úvodu shrnul v rychlosti historii a smysl CSS, podstatnou část zde však tvoří především odkazy na další informační zdroje. Zaujala mně zde především sekce „Strategie použití CSS“, která, opět velmi stručně ale výstižně, shrnuje možnosti využití CSS při návrhu webových stránek.

Druhá část knihy předkládá čtenáři rozbor definice CSS. Jak sám autor v úvodu upozorňuje, tento rozbor není úplný, je však zaměřen na to, co čtenář ocení nejvíce – na teoretické pozadí těch částí CSS, které je již dnes možno využívat v běžné praxi. Takové pojetí spojuje příjemné s užitečným. Jisté minimum teoretických znalostí je pro použití CSS jednoduše nezbytné, není však nutné, aby se čtenář rozptyloval „neužitečnými“ informacemi pro výrobce prohlížečů a další zájmové skupiny, kterých se CSS týká.

Třetí část knihy tvoří obsáhlý referenční přehled CSS. Začíná několika tabulkami, které popisují podporu a kompatibilitu specifických skupin vlastností (okraje, písmo, generovaný obsah) v různých prohlížečích a pokračuje abecedním výčtem více než stovky jednotlivých vlastností, které se v současnosti používají. U každé položky je uveden její krátký popisek, přehled základních informací, vysvětlení významu hodnot a návrh jejího praktického využití.

Příjemně mne překvapil závěr knihy. Musím přiznat, že patřím mezi milovníky všelijakých dodatků, příloh a doložek, zbožňuji rozsáhlé rejstříky a nekonečné slovníčky. S nadšením jsem tedy uvítal přílohu A (stručný angločeský slovníček pojmů) i přílohu C (hutný desetistránkový rejstřík). Naproti tomu přílohu B (stylový předpis pro HTML4) jsem se snažil ignorovat, jednak ji považuji za samozřejmost, druhak mne mrzí její nekompatibilita s XHTML.

Shodou okolností se po dlouhém období sucha objevily takřka současně dvě různé knihy o CSS, nelze se tedy vyhnout jejich srovnání. (Recenzi na knihu CSS: Kaskádové styly jste již měli možnost si na Interval.cz přečíst.) Musím říct, že obě knihy považuji za velmi kvalitní a obsahově takřka shodné. Rozdíl je v přístupu a podání autorů – zatímco dílo Petra Staníčka bych pro jeho přístupný styl doporučil širokým vrstvám zájemců o CSS a především začátečníkům, kniha Marka Prokopa se opravdu hodí spíše pro webdesignéry, kteří již mají své zkušenosti a zajímají se více o stručné a přehledné referenční popisy jednotlivých vlastností CSS.

Informace o knize

Název: CSS pro webdesignéry
Autor: Marek Prokop
Vydal: Mobil Media
Cena: 279,90 Kč (251,90 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek Nové filtry dle Microsoftu 2.
Další článek hcslatina.com
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *