Editor konfiguračních souborů .Net

24. června 2002

Kdo již prováděl konfiguraci nějaké aplikace v .Net, jistě mi potvrdí, že je to práce náročná na čas. Dnes vás seznámím s editorem, který vám tuto náročnou práci usnadní.

VS.NET totiž neobsahuje žádný komfortní editor konfiguračních souborů. Microsoft se spolehl na to, že konfigurační soubory jsou ve formátu XML a pro každého bude jednoduché je editovat. Jenže pokud přesně neznáte syntaxi jednotlivých nastavení a musíte neustále hledat v dokumentaci, velice klesá produktivita práce. Proto jsem hledal způsob, jak si tuto práci ulehčit, a dokonce jsem uvažoval o napsání vlastního editoru. Nakonec jsem však našel jeden, jehož vlastnosti mně naprosto uchvátily – Web.Config Editor (WCE), dodávaný společností Hunter Stone Inc. z Jižní Karoliny.

Editor se integruje do prostředí VS.NET a můžete ho vyvolat přímo kliknutím na příslušný konfigurační soubor. Dobrá zpráva pro ty, kteří VS.NET nevlastní: editor funguje i bez něj!

Vlastní práce s editorem pak spočívá ve výběru příslušné položky ke konfiguraci v levé části obrazovky a nastavení jejích parametrů ve střední části. V pravé horní části se pak zobrazuje XML podoba editovaného souboru, kde je tučně označená právě konfigurovaná část. Pro zobrazení příslušné kapitoly z SDK dokumentace je vyhrazena pravá dolní část okna editoru. Samozřejmě, že lze toto zobrazení vypnout. Vazba na SDK dokumentaci je však velmi výhodná, pokud neznáte přesnou syntaxi či význam konfigurovatelných parametrů. Co bych však tomuto editoru vytknul, je nemožnost ruční editace jednotlivých položek v konfiguraci.

A teď to nejlepší na konec. Editor je zdarma. Respektive při registraci máte dvě možnosti. Buď zaplatíte 50 dolarů nebo uvedete promo kód, který získáte na webech partnerů. Snažil jsem si zaplatit oněch $50, ale neuspěl jsem a jedinou cestou byl skutečně jen kód z webu jednoho z partnerů, na jejichž seznam vede odkaz přímo z registračního formuláře. Po úspěšné registraci vám emailem přijde aktivační kód a editor můžete používat.

Editor si můžete stáhnout přímo ze stránek výrobce (http://www.hunterstone.com) a nebo ze stránek samotného editoru (http://www.hunterstone.com/wce). Věřím, že se vám bude líbit a že vám ušetří spoustu práce a času.

Dodatek z února 2002:

Solečnost Hunter Stones začala nabízet editor WCE pouze za úplatu. Pokud máte o tento editor zájem, lze ho zakoupit za 24,95 dolarů.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *