Fireworks MX na dohled

30. května 2002

Ti z vás, kteří s napětím očekávali nové verze populárních programů od firmy Macromedia, budou konečně spokojeni. Na Intervalu jste si nedávno mohli přečíst první dojmy z Dreamweaveru MX. Dnes se vám pokusím nastínit, co nového vás čeká ve Fireworks, jehož zkušební verzi si můžete zdarma opatřit na českém webu Macromedie.

Uživatelské prostředí

První novinkou je uživatelské prostředí, které designem a rozložením všech pracovních prvků nezapře příslušnost k celé řadě aplikací MX. Všechny prvky prostředí jsou volně umístitelné. Můžete si tak Fireworks přizpůsobit svým potřebám. Vývojáři Macromedie přidali nový panel Property Inspector (v programu jen Property), který sdružuje veškeré parametry potřebné k modifikaci jednotlivých objektů. Obsah panelu se mění v závislosti na vybraném nástroji. Panel Tools | Nástroje je rozdělen do sekcí např. Vector, Bitmap, Web.

Nástroje

Všechny staré známé nástroje z předchozích verzí zůstávají. Přidány byly naopak nové retušovací prostředky pro práci s rastry. Myslím, že právě v této oblasti Fireworks dříve trochu zaostával. Celkově byla práce s bitmapovou grafikou výrazně posílena.

Vylepšený import a export

Celá tato část programu byla přepracována a vylepšena. Fireworks zvládá převody do ostatních produktů Macromedie stejně tak, jako exporty do Photoshopu nebo GoLivu. Novinkou je tlačítko Quick Export, které vám umožní okamžité vyexportování do zvoleného formátu bez nutnosti zdlouhavé změny parametrů exportu. Import Fireworksu zvládne Photoshop včetně následné přímé editace textů. Nově bylo posíleno propojení s Dreamweaverem.

Interaktivní objekty

Ze starších verzí byl převzat a vylepšen systém tzv. interaktivních objektů. Jde o možnost bez problémů za pomoci jednoduchých nástrojů vytvářet např. vyskakovaní okna (zde se nově dá nastavit například doba setrvání okna na obrazovce po odchodu myši z objektu), rychlé vytváření tlačítek apod. Přidávání objektů bude možné pomocí Extensions Manageru, programu, který je znám v souvislosti s Dreamweaverem.

Máme se určitě na co těšit. V okamžiku dostupnosti ostré finální verze pro vás připravíme řadu článků s návody a postupy.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *