Flexibilní webdesign (Dan Cederholm)

16. ledna 2007

Na knihu „Flexibilní webdesign“ od Dana Cederholma jsem se vysloveně těšil – její název ve mně evokoval představy, že v ní najdu spoustu zajímavých možností, jak postavit různé roztahovací layouty (jsem zastáncem layoutu s fixní šířkou, takže jsem očekával, že si své obzory trochu rozšířím). Leč chyba lávky, žádná velká sláva se nekonala.

Po přečtení publikace Flexibilní webdesign musím konstatovat, že je určena spíše středně pokročilým webotvůrcům, kteří se ještě zuby nehty drží tabulkoidního způsobu kódování stránek. Snaží se je přesvědčit, že bez tabulek to jde také a mnohem lépe. Tato snaha je vidět v každé kapitole, neboť autor vždy nejprve předvede zastaralé nepružné tabulkoidní řešení, zdůrazní a vysvětlí jeho chyby (povětšinou mu k tomu bohatě postačí změnit velikost písma v prohlížeči), načež nabídne řešení založené na kaskádových stylech, vysvětlí, proč je toto řešení nezničitelné a v závěru ještě pro jistotu celou kapitolu zrekapituluje.

Co se tedy všechno z knihy naučíte? Především používat písmo zadávané v relativních jednotkách (už žádné pixely!), vytvářet navigaci pomocí natahovacích záložek, polohovat prvky pomocí float modelu, vytvářet bloky se zakulacenými rohy a stylovat datové tabulky. Upozorní vás také na to, že stránky by měly být použitelné i bez stylů a obrázků a v závěru konečně ukáže natahovací dvousloupcový a třísloupcový layout a jeden malý web, který používá všechny dříve vysvětlené techniky.

Jak už jsem zmínil na začátku, kniha Flexibilní webdesign není pro ostřílené kodéry – ti už mají výše uvedené dávno v malíku. Autor se zaměřil spíše na začínající a tápající čtenáře a má potřebu jim vše do detailů vysvětlovat (mnohdy spíše okecávat), a to na úkor dalších možných ukázek a technik. Například v oblasti layoutů jsem čekal více postupů – třeba rozvržení stránky s jedním sloupcem fixní šířky a druhým natahovacím, ale kde nic tu nic. A takových nevyužitých míst, kde se přímo nabízí ukázat více možností probírané látky, je v knize mnohem více.

Poměrně hodně se mi líbily designy ukázek použitých v knize, ovšem ty je nutno vidět na živo v okně prohlížeče – lze je spolu se všemi zdrojovými kódy stáhnout z webu nakladatelství – neboť na papíře působí trochu vybledle. Může za to nejspíše to, že celá publikace je tištěna modrou a červenou barvou (včetně obrázků).

Kniha Flexibilní webdesign není špatná, ale myslím si, že svůj potenciál pořádně nevyužila – celek na mě působí jako několik málo článků z internetu, které jsou trochu více rozepsány do možná až zbytečných podrobností. Nadšeni z ní budou snad jen opravdoví milovníci tabulek, kteří se potřebují přeorientovat na modernější technologii kaskádových stylů. Pro ostatní je to jen další průměrná kniha, popisující možnosti používání kaskádových stylů, která nesahá ani po kotníky takovým titulům jako je „Eric Meyer o CSS“ nebo „CSS k okamžitému použití“ Petra Staníčka.

Informace o knize

Název: Flexibilní webdesign – Vytváříme přizpůsobitelné a přístupné stránky pomocí XHTML a CSS
Autor: Dan Cederholm
Vydal: Computer Press
Cena: 289 Kč (260 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek nill.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *