GIMP pro Windows – plnohodnotná náhrada Photoshopu

11. července 2000

Na Linuxu je GIMP (The GNU Image Manipulation Program) v oblasti grafických nástrojů špičkou již dost dlouhou dobu. Na PC (resp. Win32) platformě je to zase již stabilně zavedený Adobe Photoshop. Jediným, zato však nepřehlédnutelným rozdílem mezi těmito dvěma programy jsou peníze. GIMP je totiž postaven na GNU licenci, tzn. že je to dokonalý freeware, zatímco na novější Photoshop byste dnes potřebovali prasátko vyzdobené minimálně 25 000 zlaťáky českými.

Naštěstí si ale jakýsi nadšenec z Finska řekl, že když už se portuje tolik softwaru z Linuxu na Windows (a obráceně), proč to samé neudělat s GIMPem. A tak se dal do práce. Výsledky jeho snažení lze nalézt na adrese http://www.iki.fi/tml/gimp/win32/ nebo na na http://www.gimp.org/win32/.

Současná verze GIMPu pro Windows je 1.2, release 20000416 (což znamená že program byl vytvořen 16.4.2000). Stránky programu jsou Gimp.org.První, asi největší překvapení, bylo, že po stažení, rozbalení a nainstalování (instalace zabere asi 15MB) se mi objevil poinstalační dialog v mateřském jazyce, tedy v češtině! Instalace si zřejmě detekuje jazykovou verzi operačního systému a dle toho zvolí i jazyk svůj. A ačkoliv není překlad zcela profesionální a někdy jsou dokonce ponechány i anglické výrazy, velmi to přispěje k uživatelské přítulnosti programu.

Vzhled GIMPu pod Win32 je laděn do X-Windows (což je systém obdobný Windows, jenže pod Linux – pro ty, kteří zatím nemají o Linuxu ani páru) stylu, na kterém je původně postaven. Celý GIMP je vlastně složen z jednotlivých modulů – programů, které se natahují při jeho startu, naštěstí však nijak dlouho. Spuštění GIMPU tedy není nic jiného než spuštění základního modulu, viz. obrázek. A pak to jede dál – najedete na Preferences (Nastavení), spustí se modul Preferences. Jestliže si necháte pomocí Dialogs/Brushes zobrazit modul štětců, spustí se modul Brush Selection. Jednoduché, účinné, efektivní. Nic není zbytečně spuštěné, žádné moduly se nemohou navzájem ohrozit a tak vám pokazit celodenní práci. Ačkoliv program ještě není zcela stabilní, občas se při práci s filtry a skripty (viz. dále) stane, že budete nuceni ukončit celý program, nikdy se mi nestalo, abych přišel o rozdělanou práci. Vždy bylo možné ji ještě předtím nějak uložit.

Narozdíl od většiny grafických programů nesází GIMP na ovládání pomocí klasického dlouhatánského horního menu, ale ovládá se spíše pop-up menu, které získáte kliknutím na pracovní plochu obrázku pravým tlačítkem. Toto menu vlastně nahrazuje ono menu horní, které je v tomto případě pouze velice kraťoulinké.

Součástí GIMPU jsou desítky nejrůznějších filtrů. A to velmi, velmi užitečných filtrů – například světelné (SuperNova, FlareFX), skleněné, ohnivé, fraktálové (plazma), tvorba koulí, atd. Je jich opravdu hodně moc a některých se sotva dočkáte i ve Photoshopu 4.0. Často vám dovolí vytvořit nějaký grafický objekt mnohem jednodušším způsobem, než jste to dělali dosud (např. ona zmiňovaná koule). Mimo filtrů jsou zde ještě desítky tzv. skriptů – což jsou jakési předprogramované efekty a operace, u kterých zadáváte několik základních parametrů a které vám pak automaticky vygenerují např. tlačítko, 2D krajinu či text.

Nástroje jsou stejné jako všude jinde – štětce (s ohromným množstvím typů stop), pera, rozprašovače, rozmazávače, zesvětlovače – prostě všechno, na co jsme zvyklí z Photoshopu. Ovšem oproti němu má GIMP i ještě něco navrch. Zaprvé jsou to třeba předdefinované palety, které jsou opravdu výborné a často se hodí (nemusíte hledat jakési příbuzné barvy, ale máte je rovnou naservírované pěkně dohromady), a zadruhé přechody – kterých je na výběr opět velké množství. Propracovaná je i práce s vrstvami a kanály, uživatelé zvyklí na PsP se nemusejí bát žádných omezení, spíše naopak.

GIMP je velice otevřený systém, vše je řešeno pomocí plug-inů, takže není problém (pro lidi, kteří to umějí) si vytvořit vlastní efekty, skripty, nástroje. Ohledně grafických formátů nemá GIMP téměř žádná omezení – poradí si s otevíráním jak BMP, PCX, PNG, JPEG, a dalších, tak i s nativním formátem PSP Photoshopu. Ukládání již samozřejmě PSP nepodporuje, zato třeba TARGA (TGA) ani TIFF mu nedělají pražádné problémy.

Poslední verze programu, včetně samozřejmě této, již podporují i tablety. Autor programu ovšem upozorňuje na jisté problémy s ovládáním menu pomocí tabletů, které však doufá brzy vyřešit, nejlépe prý s pomocí uživatel Windows, kteří tablet aktivně využívají.

GIMP může dle mého názoru již teď plnohodnotně nahradit Photoshop (minimálně verzi 4.0). Je sice nutné si chvíli zvykat, přeci jenom je to něco trochu jiného, ale jakmile se zaučíte a přivyknete, vaše možnosti grafické tvorby se rázem neskutečně rozšíří.

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout na Stahuj.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *