Google uvedl rozšíření pro kontrolu hesel

8. února 2019

S hesly, které byly v minulosti prolomeny, začal bojovat i Google, který uvedl nové rozšíření do prohlížeče Chrome, které bude vaše hesla kontrolovat za vás. Rozšíření s názvem Password Checkup kontroluje, zda vámi používaná kombinace uživatelského jména a hesla byla v minulosti součástí uniklých hesel.

Rozšíření kontroluje vaše přihlašovací údaje pokaždé, kdy se pomocí prohlížeče přihlašujete k nějaké on-line službě. Ve chvíli, kdy rozšíření objeví vámi zadanou kombinaci ve své interní databázi prolomených přihlašovacích údajů, rozšíření zobrazí upozornění a vyzve vás ke změně hesla. V interní databázi je přes 4 miliardy záznamů.

Google se při tvorbě tohoto nástroj zaměřil také na bezpečnost samotného rozšíření. To je vytvořeno tak, že Google se nikdy nedozví, jakou kombinaci hesla a přihlašovacího jména používáte, ze stejného důvodu i případný útočník, který by chtěl toto rozšíření zneužít, nedokáže vaše přihlašovací údaje zneužít. Na rozšíření Password Checkup pracovali společně s Googlem také experti na kryptografii ze Stanfordovy univerzity.

Google Password Checkup stahujte z internetového obchodu Chrome.

Zásady pro bezpečné nakládání s hesly

Dodržujete zásady pro vytvoření dostatečně silného hesla k vašemu účtu? Obezřetnosti není nikdy dost, a přitom ani bezpečné heslo vám někdy nedokáže účet ochránit. Internet je plný hackerských útoků – a to jak přímo na uživatele, tak i na jednotlivé služby.

Matěj Čičák

Markeťák, ajťák a technologický novinář. Snažím se sbírat zkušenosti napříč projekty a obory, abych získal širší přehled, který můžu zúročit v dalších výzvách. Řadu let jsou mým největším koníčkem moderních technologie a vlastně cokoliv kolem IT. Moje další články naleznete na <a href="https://www.matejcicak.cz">www.matejcicak.cz</a>

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

2 komentářů

  1. Jan Chabr

    Bře 25, 2019 v 8:23

    S hesly, která byla v minulosti prolomena, …

    Za zprávičku jinak děkuji, je škoda ji kazit nesprávnou češtinou.

    Odpovědět
  2. philipmason

    Čvc 25, 2019 v 8:26

    Very nice article. Some valuable tips have in your article that was very important to me. I have accepted your tips and learned a lot. A lot of thanks for sharing your personal knowledge. Keep sharing the more valuable article in the future. Clipping Expert Asia is the best photo editing service Provider Company around the world. That provides high-quality photo editing services that ensure to make the product images are appealing and eye-catching. After that helps to increase your e-commerce business. If you want to get a high-quality photo editing service, then as soon as possible you communicate with us.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *