Aktivace a nastavení Multisite ve WordPressu

11. listopadu 2019

Redakční systém WordPress má již řadu let (od verze 3.0 vestavěnou) funkci Multisite, která umožňuje prostřednictvím jedné instalace vytvořit tzv. síť webů. Do jedné administrace je tak sdruženo více stránek, které mohou působit jako zcela nezávislé instalace, přesto je však možné je jednoduše upravovat, vytvářet i mazat.

Tato funkcionalita je určena pokročilejším uživatelům, nejen vzhledem k nutnosti editace konfiguračních souborů, ale kvůli rozdílům ve správě šablon/pluginů a datové struktuře. Mimo samotné základní instalace a tipů, jak WordPress v podobě multisite využít, se proto podíváme i na několik úskalí a doporučených postupů.

Využití WordPress Multisite

Vytvoření sítě webů na jedné instalaci WordPressu přináší celou řadu možností, ke kterým ji lze využít. Nejčastější využití v praxi jsou tato:

  • Správa více webů skrze jeden administrační účet (administrátor sítě webů spravuje celou síť)
  • Tvorba jazykových mutací webu
  • Publikační platforma pro uživatele (s možností založit si např. vlastní blog)
  • Testovací prostředí

Navíc není potřeba se omezovat pouze na jednu doménu a její subdomény. Dlouho se používal např. plugin WordPress MU Domain Mapping pro možnost nasměrovat doménu 2. řádu na některý web ze sítě. WordPress 4.5 a novější již tuto možnost nabízí nativně (editací URL v administraci), takže při správně nastavených doménových záznamech nebude poznat, že se jedná o web z multisite instalace. Toto řešení využívají např. agentury pro snadnější správu klientských webů.

Aktivace a vytvoření prvního webu

Ačkoliv je funkce Multisite součástí jádra WP, ve standardní instalaci není v administraci k vidění. Je nutné ji aktivovat úpravou konfiguračního souboru wp-config.php, do kterého přidáme následující řádek:

/* Multisite */
define( 'WP_ALLOW_MULTISITE', true );

Po uložení lze přejít do administrace WordPressu a v záložce Nástroje se nově objeví položka Síť webů. Prvním krokem bude výběr adres pro jednotlivé weby. Na výběr jsou 2 možnosti:

  1. Subdomény – například web1.zoner.eu (nutno mít správně nastavené DNS záznamy)
  2. Podadresáře – například zoner.eu/web1

Dalším krokem je úprava souboru wp-config.php a .htaccess. WordPress vše připraví, takže stačí pouze překopírovat dle pokynů. Po uložení a opětovném přihlášení bude aktivace WordPress Multisite kompletní.

V administraci je možné přidávat, mazat, deaktivovat či archivovat jednotlivé weby. Pro případ povolené registrace je možné vyloučit určité fráze, které nesmí být v adrese webu. Administrátor sítě webů spravuje weby, jejich nastavení, uživatele a především šablony/pluginy. Ty se mohou pro síť webů povolit, ale i zakázat.

Vytvoření dalšího webu v síti je snadné. Stačí kliknout na záložku Weby a vybrat Vytvořit web. Zadání požadované URL, názvu, jazyku a e-mailu administrátora daného webu. Během pár sekund je vytvořen nový web, který se zobrazí v přehledu webů sítě.

Úskalí při používání WordPress Multisite

Jak už víte, zprovoznit vlastní síť webů na WordPressu tak těžké. Pro znalé uživatele v podstatě přibude jen lehce upravená administrace, ve které se během chvíle zorientují. Než se však pustíte do její aktivace, je dobré zvážit některá specifika, která přináší.

Sdílené prostředky
Weby v síti se sice na první pohled mohou tvářit zcela izolovaně (koneckonců mají vlastní administrátory, administraci i doménu), ale stále se svým způsobem jedná o jednu jedinou instalaci WP. Data jsou ukládána do jedné jediné databáze (každý web má vlastní tabulky) a soubory do podsložek instalace na serveru.

Jakákoliv porucha, poškození instalace či vytížení serveru může mít vliv na všechny weby, které v síti jsou. Proto je také důležité dbát na dobré zabezpečení WordPressu.

Nekompatibilní pluginy
Oficiální repozitář WordPressu nabízí desetitisíce pluginů pro nejrůznější účely. Ne všechny jsou však kompatibilní pro použití Multisite. Může tak přibýt nutnost více testovat a hledat alternativy.

Média nejsou sdílená
Možná vás napadá využít síť webů pro vytvoření většího webu, který bude rozdělen na menší sekce. Ve výchozím nastavení bohužel WordPress Multisite neumožňuje sdílet média z jednotlivých webů. Každý web má vlastní složku, proto např. obrázky z jednoho webu nebudou vidět v administraci druhého webu. Zkušenější mohou zkusit využít řešení typu Network Media Library.

Lepší je čistá instalace
Uvažujete-li o aktivaci Multisite, je vhodné to udělat hned po nové instalaci. Vyhnete se možným problémům, které by způsoboval stávající obsah. U stávajících webů je možné obsah exportovat a vytvořit web znovu. Vždy ale mějte zálohu, kterou můžete obnovit!

Toto byl úvod do světa WordPress Multisite. Nyní byste měli mít přehled o možnostech, které přináší, ale také o tom, na co je nutno si dávat pozor. Můžete tak zvážit, zda se hodí pro vaše účely, a případně rovnou vyzkoušet aktivaci, která zabere jen pár minut.

Jakub Knytl

Full Stack Designer se zaměřením na WordPress.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

  1. Vladimír Juroško

    Bře 31, 2020 v 17:40

    Ďakujem za užitočný návod, ako si spraviť multisite vo WordPresse 👍.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *