HTML Goodies

13. dubna 2001

S pátkem k vám přichází další WebTIP. Dnes se podíváme na další zajímavý informační server, pod kterým je podepsána známá společnost Internet.com. Vedle velké spousty informací o jazyku HTML, se také dovíte například o tvorbě dynamických stránek, Java apletech, XML a CGI programování.

O serveru

Server HTML Goodies se nachází na adrese www.htmlgoodies.com. Přivítá vás stránka s docela vkusným designem, rozdělená jen do dvou sloupců.

V levém sloupci najdete základní menu, pomocí něhož se dostanete k jednotlivým informacím. Hlavními položkami jsou PRIMERS (slabikáře), obsahující základní informace o HTML, CGI a Javascriptu. Druhou hlavní položkou v tomto menu jsou Tutoriály týkající se především jazyka HTML. Předposlední část nazvaná BEYOND HTML (mimo HTML) pojednává o dalších jazycích a nástrojích pro tvorbu www stránek. Kompletní seznam všech článků najdete v poslední hlavní položce menu THE MASTER LIST.

Primes

V této části jsou celkem 4 kapitolky. První se věnuje jazyku HTML. Obsahuje 7 článků pokrývající základy jazyka HTML. Od úvodu, přes základní a pokročilé formátování textů, hypertextové odkazy, až po práci s grafikou na www stránkách. Další kapitolka pojednává v 7 článcích o tvorbě bannerů (AD BANNER), třetí je pak věnovaná Javascriptu. Docela obsáhlé komplexní články, celkem 30 dílů. Navigace ale není zrovna jednoduchá, vždy na konci každého článku je odkaz na další díl, vše bohužel jen jednosměrně. To znamená, že pokud se chcete vrátit o nějaký článek zpět, tak vám nezbývá nic jiného, než použít tlačítka BACK/ZPĚT ve vašem prohlížeči. Nebo máte možnost v prvním článku kliknout na odkaz TABLE OF CONTENTS, který vás dostane na stránku s přehledem všech dílů. Poslední část PERL & CGI je vypracována podobně jako předchozí.

Tutorials

Jak už jsem zmínil v úvodu, tato část se věnuje jen jazyku HTML. Autor se zde zabývá pokročilými základy jazyka HTML, jako jsou tabulky, formuláře, klikací mapy, rámce, buttony, apod. Každá část je rozdělena do několika samostatných článků. Například v části věnované tabulkám najdete nadpisy článků jako „So, You want advanced table commands, huh?“, nebo „So, you want a HTML calendar, huh?“. Články jsou relativně podrobné a pokud nemáte moc velké problémy s angličtinou, zjistíte, že jsou napsány docela čtivě.

Beyond HTML

Do této části jsou situovány všechny články mimo téma HTML. První dvě kapitolky jsou věnovány spíše obecnějším informacím pro webmastery (WEBMASTER TIPS, REFERENCE PIECES), další se pak už týkají konkrétních věcí okolo dynamických stránek. Najdete zde tedy STYLE SHEETS v několika článcích obsahující tutoriál o CSS. Dále JAVASCRIPTING, která obsahuje přes 20 článků o JavaScriptu a v další části JAVA APPLETS najdete několik málo informací ke tvorbě apletů. Problematice CGI skriptů se věnuje část CGI SCRIPTING, různé příklady dynamických prvků na stránkách najdete v části DHTML/LAYERS. Několik málo článků je pro vás také připraveno v části ASP a v poslední řadě také v XML.

The Master List

V této části hlavního menu je pouze jediný odkaz a to ALL THE GOODIES, který vás odkáže na stránku se všemi odkazy na všechny dostupné články na tomto serveru.

Další informace

Téměř na každé stránce tohoto serveru je nahoře v prostředním hlavním sloupci navigační lišta.

Pomocí čtyř horních tlačítek se dostanete na další doplňující informace týkající se jazyka HTML, kaskádových stylů, seznamů klíčových slov VBScriptu a JavaScriptu. Zajímavější jsou dolní čtyři tlačítka. První DOWNLOADS vás odkáže na stránku, kde máte možnost si vybrat různé programy či nástroje související s tvorbou www. Velmi podobná je i část DIRECTORY, zde najdete navíc i nějaké praktické ukázky. Předposledním odkazem je DISCUSSIONS. Po kliknutí na něj se dostanete na stránku, v jejíž dolní části je odkaz diskusní fórum tohoto serveru (ve stejném designu, ale nachází se na jiném serveru – resp. na serveru společnosti Internet.com, který je určen pro různá diskusní fóra)

Témata v diskusním fóru jsou rozdělena do několika kategorií. Toto diskusní fórum můžete navštěvovat jako hosté, přičemž můžete jak příspěvky číst, tak i psát. Dále máte možnost se zdarma zaregistrovat mezi řádné členy tohoto fóra. Registrace je jednoduchá, uvedete svoje jméno, zvolíte si heslo a nakonec zadáte svoji kontaktní e-mailovou adresu.

Závěrem

Na tomto serveru najdete zcela jistě spoustu zajímavých informací z oblasti tvorby dynamických stránek, články jsou napsány velmi přehledně, design je jednoduchý. Občas na některých stránkách se vám může stát, že některé části odstavců jsou o trochu širší, než prostřední sloupec a tak to mírně rozhazuje design, ale není to naštěstí nic kritického. V levém sloupci dole pak máte ještě možnost zadat jakékoliv slovo pro vyhledávání nad obsahy článků. A v neposlední řadě se můžete přihlásit k odběru informací o nově vydaných článcích na serveru. (Registraci provedete v levém sloupci v dolní části pod nadpisem GOODIES TO GO!)

WebTIP 13.4.2001 – HTML Goodies, http://www.htmlgoodies.com

Výzva pro čtenáře

Pokud máte sami tip na nějaký web, ať už český nebo zahraniční, a myslíte si, že by bylo dobré se o něm zmínit ve WebTIPu nebo jej chcete dokonce sami zhodnotit, neváhejte a dejte nám o něm vědět odesláním jeho adresy, případně vašeho krátkého popisku na email redakce@interval.cz.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *