Jak přidat stránky do vyhledávačů pomocí IndexNow?

28. ledna 2022

V říjnu roku 2021 se spojily firmy Microsoft a Yandex, aby společnými silami iniciovali příchod nového způsobu přidávání stránek do vyhledávačů – IndexNow. Je to zajímavý krok, ke kterému se ovšem např. Google zatím nepřipojil.

Na stránkách společnosti Bing.cz, a Yandex najdete velmi podrobný popis toho, jak IndexNow funguje. Pro účely tohoto článku se vám to ale pokusím sám vlastním úsilím shrnout. 

Jak a k čemu slouží IndexNow

IndexNow poskytuje v zásadě tři kroky, které vám umožní přidat, modifikovat a nebo smazat stránku z vyhledávání bing.com a yandex.com.

V prvním kroku získáte klíč k API, ten dále nahrajete jako soubor do kořenového adresáře (rootu) svého webu, čímž se dostanete do posledního kroku, kterým je již samotné přidávání, aktualizování nebo mazání stránky.  

Získání API klíče

Nejjednodušší cesta jak API klíč získat, je použít generátor od společnosti Bing.cz. V tomto nástroji jednoduše kliknete na tlačítko Generate a potom na šipku vpravo, čímž jednoduše stáhne soubor, který nahrajete do rootu svého webu. Nu, a máme téměř hotovo! 

Pozor! Pro každou subdoménu musíte mít vlastní API klíč.

Práce se stránkou

Přidání konkrétní stránky je pak velmi snadné. Přesný postup nabízí návod na odkazech uvedených výše v textu.

Ve zkratce řečeno stačí, když „zavoláte“ (napíšete do adresního řádku prohlížeče, použijete wget, CURL nebo nějaké volání z PHP, Pythonu, JavaScriptu, či jakéhokoli vašeho oblíbeného jazyka) ve tvaru: https://www.bing.com/indexnow?url=http://www.example.com/product.html&key=62ff7254160f4cda9e3ae2e67fea7200 kde:

https://www.bing.com/indexnow – je stránka konkrétního vyhledávače
url=http://www.example.com/product.htm – je URL na kterou chcete vyhledávač upozornit
key=62ff7254160f4cda9e3ae2e67fea7200 – je váš klíč pro konkrétní doménu

Přidávání více stránek najednou

Tvůrci výše uvedeného návodu mysleli i na případ, že chcete přidat více stránek najednou. V takovém případě vám stačí vygenerovat JSON objekt, který odešlete POST požadavkem na adresu vyhledávače.

Stejný postup platí i pro yandex.com – čili API klíč nemusíte znovu generovat.

Dobrá zpráva na konec

No a protože dobrých zpráv není nikdy dost, tak vězte, že přes Vánoční svátky roku 2021 vznikl plugin pro WordPress z dílny Microsoft.

Jeho instalace do WordPressu je velmi jednoduchá: Přilogujete se do administrace WP, Pluginy – Instalace pluginů – Hledat pluginy: IndexNow a objevíte (v době psaní článku)  dva pluginy – jeden je v ruštině a druhý z dílny Microsoft.

Plugin za vás udělá veškerou práci. Po aktivaci se objeví v levém menu.

Pokud povolíte Automate URL submission (Enable), již se dál nemusíte o nic starat a Plugin automaticky odešle robotům Bing a Yandex každý nový článek ve vašem WordPressu.

Samozřejmě můžete ručně odeslat i předchozí obsah, ale to je možné pouze vždy po jedné adrese. Navíc je to ve výsledku poněkud pracné. Raději bych vám doporučil, abyste si pro ruční odeslání vytvořili JSON objekt.

No a jak jsme na tom u nás?

To si můžete zkusit sami zavoláním URL https://www.seznam.cz/IndexNow

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *