Plugin na zalomení řádků textu ve WordPressu

18. ledna 2022

Máte nainstalovaný jeden z praktických a zároveň výkonově nenáročných pluginů do WordPressu? Jedná se o nástroj výhradně pro české weby – přidává před určitá slova a předložky nedělitelné mezery tak, aby se zlepšila čitelnost delších textů (typicky ve článcích na blogu, ale nejen tam).

Autor pluginu základní funkčnost shrnul takto: „Zalomení řádků a nevhodné výrazy na jejich konci jsou častým problémem a nešvarem. Při úpravě textů by na některých místech nemělo dojít k zalomení řádku, aby text plynule navazoval, jeho členění bylo přehledné a čtení pohodlné. Typickým příkladem jsou neslabičné předložky v, s, z, k na konec řádku a také předložky a spojky a, i, o, u.“

Instalace pluginu

Nainstalujte si následující plugin do svého webu a aktivujte jej.

https://wordpress.org/plugins/cestina-zalomeni-radku/

Plugin by měl umět pracovat i s ACF, pokud jej používáte. Problém může nastat u různých pagebuilderů, kde funkčnost není zaručena. Můžete vyzkoušet a případně použít ještě jeden podobný plugin, který sice není roky aktualizovaný, ale je stále plně funkční.

Nastavení pluginu

Plugin nabízí rozsáhlé možnosti nastavení. Doporučuji ponechat výchozí nastavení, případně zapnout zalamování ještě u spojek. Záleží na Vašich preferencích.

Po uložení změn se začne přidávat nedělitelná mezera před zadané předložky, spojky, mezi čísla atd. Na Windows se dá nedělitelná mezera napsat pomocí klávesové zkratky „Ctrl + Shift + mezera“, na macOS pomocí „Option + mezera“, případně „Option + Shift + Mezera“. Tohle použití má ale svoje úskalí – můžete tuto mezeru zapomenout napsat a na první pohled v textu nedělitelnou mezeru nepoznáte.

Nedělitelná mezera se také zapisuje pomocí entity   přímo do HTML kódu stránky. To je ještě méně praktické. Zmíněný plugin tohle vše řeší za vás, zbyde vám tudíž více času na psaní přínosných článků.

WordPress hosting na CZECHIA.com

Pokud ještě nemáte vlastní web a hledáte možnosti hostingu pro WordPress, navštivte stránky poskytovatele profesionálních webhostingových služeb CZECHIA.com.

Webhostingová varianta WordPress od Czechie nabízí okamžité zřízení webhostingu na serveru s operačním systémem Linux, podporou nejnovější verze PHP a automaticky předinstalovaným redakčním systémem WordPress. Během pár okamžiků tak můžete začít vytvářet svůj osobní blog, precizní prezentaci celé vlastní firmy, nebo například informační portál o jediném produktu či jejich skupině.

K WordPressu navíc získáte:
  • instalaci SSL certifikátu a nápomoc při nastavení přesměrování požadavků na https
  • pravidelné zálohy webhostingu a možnost návratu k předchozí verzi prezentace
  • automatické aktualizace jádra WordPress
  • základní zabezpečení administrace – GeoIP modul
Daniel Šenkyřík

Jsem PHP programátor se zaměřením na Nette a Wordpress. Mám za sebou dokončené vyšší desítky Wordpress projektů o různé složitosti - počínaje jednoduchými prezentacemi, přes eshopy až po velmi rozsáhlé projekty. Preferuji tvorbu vlastních šablon na míru.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *