Interval.cz v roce 2005 – restartujte si prohlížeč!

8. února 2005

Rok se s rokem sešel a je zde opět čas na rekapitulaci toho, co se nám podařilo, co se nezdařilo, co jsme slíbili a co z toho jsme splnili. Osobně se domnívám, že bilance Interval.cz není špatná, jsem však zvědav, zda to vidíte stejně nebo máte odlišný názor.

A co že mám s tím restartováním prohlížeče? Vlastně ho restartovat nemusíte, nebudete-li si instalovat některý z níže uvedených pluginů, postačí, když si promažete jeho lokální keš. Definitivně jsme se zbavili všech pohrobků minulosti ve frontendu magazínu, a to jak ve vyhledávání, tak i v přidávání příspěvků do diskusí pod článkem, které je nyní mnohem inteligentnější, přehlednější a přístupnější. (Zde bych chtěl poděkovat Pixymu za jeho neocenitelný tutoriál Styling Form Fieldsets, Legends and Labels.) S tím souvisí také nový mechanismus zobrazování příspěvků, který byl přepracován tak, aby setřel i nemilé hříchy minulosti, takže se například mnohem lépe identifikují odkazy v textu příspěvku a příliš dlouhé výrazy se zkracují, aby nenarušily aktuální vzhled diskuse. To vše díky aktivnímu filtru regulárních výrazů – konečně jsem si napsal vlastní knihovnu pro jejich řešení, protože ASP je v tomto směru k uzoufání neschopné…

Také metadata na stránkách magazínu se rozrostla a trochu zmoudřela. Jejich přístupnost je ovšem limitována prohlížečem, který používáte. Nejhůře je na tom tradičně MSIE, pokud však použijete toolbar <LINK> Navigation Bar, dostanete naopak do rukou nástroj nejlepší. Velmi dobrá je v tomto směru i klasická Mozilla, jejíž neobyčejně prozíraví autoři dopředu počítali s možným rozvojem této oblasti, a použitelný je Firefox, s patřičnými pluginy (například Link Toolbar). Největší brzdou se tak stává Opera – ale o tom jsem vlastně nechtěl psát.

Chtěl jsem vás především upozornit na rozšíření kolekce našich RSS 2 kanálů. Kromě přístupu k nejnovějším článkům v celém magazínu nebo jen podle kategorií a rubrik, můžete nyní stejným způsobem přistupovat i k uživatelským komentářům. A kromě výpisu nejnovějších komentářů si také můžete zaregistrovat kanál ke konkrétnímu článku, třeba tomuto, a sledovat veškeré diskusní příspěvky, které k němu budou přidány. Ke všem těmto kanálům vám zprostředkuje přístup váš prohlížeč nebo čtečka automaticky – v metadatech každé naší stránky se vždy vypisují relevantní linky. I princip jejich tvoření je tak jednoduchý, že si ho jistě okamžitě odvodíte, nahlédnete-li do zdrojového kódu této nebo kterékoli jiné stránky.

Což mi připomíná jiný mechanismus, zprostředkující relevantní informace, a to systém seriálů. Backend magazínu byl o tento užitečný pohled na články rozšířen již před rokem, teprve nedávno jsem ale zpětně zaregistroval všechny starší série, které jsme tady měli. (Schválně se podívejte, kde jsem skončil.) Nyní tedy máte kompletní přístup ke všem 205 aktuálním seriálům, shrnujícím 1 053 článků v 5 kategoriích a 38 rubrikách. A ke každému tomuto seriálu máte rovněž možnost přistupovat pomocí RSS kanálů pro nejnovější články a komentáře. Není ta sumární statistika úžasná věc?

Ještě je zde jedna změna ve vzhledu magazínu, které jste si mohli všimnout, a tou je zvýšení objemu reklamy. Nedávno mi jeden čtenář psal, zda je vůbec etické zobrazovat nevyžádanou bannerovou reklamu návštěvníkovi, který přichází na stránky magazínu za jeho obsahem. Dalo by se o tom diskutovat, z mého hlediska se ale řešení problému zcvrkává na jednoduchý fakt, že nebýt reklam, ztráta z provozování magazínu by vzrostla natolik, že by nakonec žádný magazín ani nebyl. Takže reklama z našich stránek nezmizí, nicméně už její objem ani neporoste. Je velmi těžké získat reklamu, která se týká obsahu magazínu, je kvalitní a především neofenzivní. Přitom na rozdíl od tištěných magazínů zaplaceno dostaneme jen za zobrazenou reklamu, nikoli za tu, kterou nám zablokujete. Takže udržet jen mírně schodkový či dokonce vyrovnaný rozpočet vůbec není jednoduché. A bez něj se nemůžeme věnovat novým projektům pro vás.

Zatímco já jsem se tradičně věnoval uživatelskému rozhraní magazínu, opravoval nejrůznější chybičky, kontroloval správnost skoro stovky tisíc interních odkazů a vůbec náramně si užíval, Ondřej Kopp pracoval na backendu. Jednak podle mých nápadů upravoval redakční rozhraní a připravoval redakční databázi na nová rozšíření, druhak hasil nejrůznější problémy, plynoucí především z toho, že v začátcích magazínu asi nikdo nepočítal s jeho současným růstem. Pravděpodobně jste zaznamenali dva velké výpadky, když množství archivovaných dat o návštěvách magazínu „natáhlo“ statistickou tabulku natolik, že její přepočítání pro jednoduchý SELECT zabralo tři minuty. Nebo jiný „světlý“ okamžik, kdy počet vašich příspěvků v diskusích přerostl limit databáze, takže nebylo možno diskutovat, dokud jsme neprovedli nejen změnu parametrů databáze, ale také opravu souvisejících chyb ve skriptech. Zkrátka, nenudil se. A aby k podobným situacím v budoucnu už nedocházelo, zaúkoloval jsem ho kompletním reworkingem databáze, do kterého mu teď usilovně kafrám…

Jisté změny postihly i naše Interfórum. Provedli jsme upgrade na novou verzi, obsahující, na rozdíl od verze předešlé, také náznak moderátorského rozhraní, a přeložili jsme originální czenglish do skutečné češtiny, jak se tradičně používá v podobných fórech. Zasloužila se o to Eva Sušňová a tím si vysloužila i můj dík a vděčnost. Naopak slibované technologické změny nepostihly naše knihkupectví. Jak se zdá, současná podoba je vcelku únosná, takže jsme se rozhodli vyčkat, než výrobce vyvine nějaký dokonalejší systém, a zbytečně neplýtvat našimi omezenými silami. Konec konců, účel integrátoru nabídek oborových nakladatelů plní velmi dobře, což nás těší. I když to nenese žádný zisk, jak se někteří z vás mylně domnívají a v dopisech mi z času na čas vyčítají.

Možná jste zaregistrovali, že jsem ještě nic nenapsal o článcích, které jsme publikovali. To je přeci taková samozřejmá věc, že v magazínu vycházejí články, a při současných cenách diskového prostoru, koho by zajímalo, že jich opět vyšlo přes půl tisícovky… Ne, ve skutečnosti za články stojí největší objem práce a času na straně redakce i autorů. Děkuji všem autorům, kteří v předchozích letech napsali článek pro Interval.cz! A toto poděkování se týká i našich budoucích autorů, na jejichž články se již těší má e-mailová schránka.

A jak dále? Dostatečně poučen předchozími omyly, nebudu zde slibovat nic, co by se mohlo ukázat jako nesplnitelné. Můžete se však spolehnout, že vám i nadále budeme přinášet zajímavé, poučné a použitelné články, a že i v dalším roce věnujeme veškerý svůj volný čas svému zdokonalování, realizaci nejžádanějších funkcí a vašich nejzajímavějších nápadů, a vůbec vší té málo populární práci, na jejímž konci stojí magazín Interval.cz.

P. S.: Gratuluji Yuhůovi!

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek jessica-alba.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *