Interzen 2007 představuje: zsbustehrad.cz

25. ledna 2008

Na čtvrtém místě Interzenu se v roce 2007 umístil web zsbustehrad.cz, který vznikl společným úsilím ryze ženského webového týmu – Ivany Bednářové a Dany Heráňové. Pojďme se společně podívat na tyto zcela jistě nadprůměrné školní stránky.

Informace o projektu

Název
ZŠ a MŠ Oty Pavla Buštěhrad
Adresa
http://www.zsbustehrad.cz (webshot)
Autoři
Ivana Bednářová, Dana Heráňová
Bodový zisk
272 b.
Celkové umístění
4. místo
Další umístění
uživatelský přínos – 2. místo, čtenářské hlasování – 2. místo

Další informace viz Interzen.

Úvodní stránka webu zsbustehrad.cz ze 4. října 2007
zsbustehrad.cz, 4. 10. 2007 (plná velikost, cca 290 kB)

Filosofický pohled

Od prvního pohledu na web mi bylo jasné, že jej vytvořila Ivana – její styl designování je velmi výrazný a k ZŠ Buštěhrad mi až překvapivě sedne. Web působí příjemným a přehledným dojmem. Je přístupný i s vypnutými obrázky, ovládání klávesnicí je bohužel opět opomenuto.

Asi by nebylo na škodu více strukturovat menu – 23 položek v sekci Základní škola je přece jen dost. Fotogalerie by se dala efektivně řešit lightboxem místo popupů, texty jsou skvěle čitelné, ale občas v nich najdeme typografické chyby. Mapa webu taktéž zdaleka neobsahuje všechny stránky – v podstatě jen kopíruje menu (například školní řád či jednotlivé části vzdělávacího programu už v ní nenajdeme).

Ale to jsou jen detaily. Rozdíl tří bodů od porotců mezi třetím a čtvrtým místem dělá z buštěhradské školy (skoro) medailový web letošního Interzenu.

Vyjádření autora

Dana Heráňová: Stránky jsem zdarma vytvořila pro naši buštěhradskou školu na podzim 2006. Nevím, zda jsou něčím vysloveně výjimečné, ale na poměry škol se myslím jedná o nadprůměr jak technicky, tak šíří obsahu a častými aktualizacemi, které provádějí pověření zaměstnanci školy prostřednictvím mnou vytvořeného administračního systému. A myslím, že podle reakcí rodičů i dětí, které s oblibou pročítají články o akcích školy a prohlížejí fotografie (jednu takovou školačku mám přímo doma), se jedná o užitečný projekt, který je pro školu, rodiče i děti přínosem.

Vyjádření porotců

Pavel Kout: Po všech stránkách zajímavý projekt – kvalitní kód, účelný a vkusný design a především vyčerpávající množství informací, které je navíc uspořádáno maximálně přehledně. Vzhledem k omezeným investicím do školství je tento způsob on-line supportu pro rodiče dětí a žáků školy skutečně obdivuhodný.

Otázky pro autora

Za tým odpovídá Dana Heráňová.

Ve vyjádření k projektu zmiňuješ, že máš doma školačku právě v této škole. Má také Ivana k ZŠ/MŠ Buštěhrad osobní vztah?

Krátká varianta: Nemá.

Delší varianta: Nemá a do Buštěhradu se bojí, aby můj velký pes nezašlápl jejího malého psa. Pro nás je škola dokonce přímým sousedem a domek, ve kterém bydlíme, býval domkem „učitelským“. Svým způsobem to tak zůstalo, protože i já mám za sebou pár let kantořiny.

Jaké máte s webem plány do budoucna? Dostačuje aktuální verze potřebám školy, nebo budete web rozšiřovat?

Budeme se snažit web průběžně stále někam posouvat podle měnících se potřeb a možností školy i námětů rodičů. Mám tenhle projekt ráda, protože má dobře viditelný praktický přínos, a proto mám v úmyslu v jeho rozvoji pokračovat. Teď jsme ve fázi, kdy škola získala lepší připojení na internet a další počítače, takže bude možné zapojit do doplňování informací na web i učitele. Třídní učitelé by měli dostat možnost doplňovat na stránky tříd články „ze života své třídy“.

Vzhledem k úspěchu webu Buštěhradské školy u rodičů i on-line – obrátily se na tebe nebo na Ivanu další školy se žádostí o nový web?

Je to už třetí školní web, který jsme s Ivanou udělaly, první dva byly pro školy z Kladna, oba bylo možno vidět i v galerii Moderní web. Žádná další škola se zatím neozvala, ale, tuším, asi dva z mých klientů za poslední rok mne kontaktovali právě s tím, že se jim líbily školní stránky.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek Ladíme pro Internet Explorer
Další článek indierock.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *