Luboslav Lacko: Ajax Hotová řešení

20. května 2009

AJAX je velmi moderní, v současnosti poměrně hojně nasazovaná technologie. Kdo dnes neví, co to AJAX je, ten ve světě zabývajícím se tvorbou webů a webových aplikací prostě zaspal dobu. Ale naštěstí už vyšla pěkná řádka knih, která takovýmto „spáčům“ náležitě otevře oči. O jedné z nich je tato recenze.

Recenzovaná kniha vyšla – podle mě trochu nešťastně, nejspíše omylem – v edici Hotová řešení. Proč nešťastně a omylem? Protože publikace z této edice chápu jako sbírky krátkých a ucelených kódů, návodů a řešení, které čtenáři velmi snadno použijí ve vlastních projektech (velmi často za pomocí jednoduchého copy/paste). Tato kniha svým obsahem a zpracováním rozhodně do tohoto stylu nezapadá, neboť takovýchto copy/paste skriptů obsahuje minimum.

Začátek je již tradičně věnován seznámení s AJAXem – ve zkratce vysvětlí na čem je AJAX založen, jak funguje, jaká jsou jeho typická použití, jak je to s kompatibilitou prohlížečů a jaké jsou jeho výhody a nevýhody.

Další kapitola obsahuje kód prvního AJAXového příkladu a rychloúvod do JavaScriptu (hello world, proměnné, cykly, podmínky, začlenění do stránky, formuláře, události), následuje několik dalších AJAXových příkladů.

Dále autor představí několik nástrojů pro ladění AJAXu, dalším rychlokurzem seznámí čtenáře s PHP (cykly, podmínky, proměnné, textové řetězce, hello world a zase několik AJAXových příkladů včetně serverové části v PHP.

Obdobně pak následuje AJAX ve spojení s ASP.NET (naštěstí tentokráte bez rychlokurzu C#). Mnohem zajímavější a náročnější kapitolou je vývoj vlastní webové služby, případně popis využití hotových služeb (Google Search, Maps, Suggest, Windows Live Search).

Závěr tvoří několik dalších ukázek (RSS, Chat) a stručné informace o několika AJAXových frameworcích.

Jak vidíte, kniha má velmi široký záběr, někde se zabývá takovými základy, jako jsou proměnné a cykly (což by asi každý, kdo chce programovat, měl dávno umět), a jinde tak nezbývá místo na komplexnější ukázku či detailnější výklad. Myslím, že uvedené základy mohl autor s klidem vynechat. Stejně tak se věnuje jak PHP, tak .NETu – přičemž většina programátorů pracuje jen v jednom prostředí. Výsledkem je tedy mnohem méně detailní kniha, než bývá zvykem, takže vůbec netuším, na jaké čtenáře byla cílena. Osobně bych si publikaci hotových AJAXových řešení představoval jako sbírku příkladů, využívající již hotové rámce a knihovny.

Mé pocity z knihy jsou trochu rozpačité a čtenáři bych doporučil spíše jiné (konkrétněji zaměřené) publikace o AJAXu – a že jich tu už byla pěkná řádka zrecenzována:

Detaily o knize

  • Autor: Luboslav Lacko
  • Vydal: Computer Press:
  • Rozměry: 230×230
  • Datum vydání: 2007
  • Počet stran: 272
  • Typ vazby: brožovaná
  • Přílohy:
  • Barva: černobílá
  • ISBN: 978-80-251-2108-5

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *