Naučte se ASP.NET za 21 dní

19. ledna 2004

ASP.NET je tu s námi už nějaký ten pátek, přesto se jeho znalost nepočítá mezi samozřejmé. Řada vývojářů stále používá ASP, další v obavách ze složitosti a přílišné odlišnosti raději přešli na jiné technologie. Pokud však chcete s ASP.NET přeci jenom začít, můžete to zkusit s knihou „Naučte se ASP.NET za 21 dní“.

Knihy z edice Teach yourself in 21 days amerického nakladatelství Sams (u nás Computer Press) jsou koncipovány jako učebnice, nikoli jako příručky. Snaží se srozumitelnou formou podat určitý objem informací, který se dělí podle úrovně do tří „týdnů“ a podle témat do jedenadvaceti „dnů“. Každý den zároveň obsahuje minitest, několik příkladů k procvičení vyložené látky a něco, co by se dalo označit jako FAQ. Tato konkrétní kniha navíc přidává i porovnání s ASP, které je do jednotlivých kapitol vřazeno pod optimisticky laděnou hlavičkou „Tohle není ASP!“. Přesto si nemyslím, že byste se dokázali podle ní naučit ASP.NET za tři týdny, a to ani kdybyste nic jiného nedělali. Rozsah knihy je prostě příliš velký.

První „týden“ lze považovat při 226 stranách za lehký úvod do problematiky. Jeho kompletní zvládnutí je bezpodmínečně nutné pro pokračování ve studiu, protože probírá naprosto základní pojmy a postupy. Je zde podán praktický návod k instalaci prostředí .NET Framework, elementární vysvětlení principů tvorby HTML dokumentů v ASP.NET a poněkud podrobnější informace o serverových ovládacích prvcích, na nichž je ASP.NET prakticky založen. Dvě kapitoly se také věnují základům programovacích jazyků VB.NET a C#. Možná riskuji nějaké to kamenování, považuji však za velkou chybu, že autor použil k demonstracím skriptů jazyka VB.NET. Snad to některým uživatelům ulehčí přechod od ASP k ASP.NET, pravděpodobně jim to však také usnadní zachování špatných návyků, kterými většina z nich oplývá.

Druhá část knihy zabírá plných 246 stran a zabývá se různými metodami přístupu k datům. Naprostá většina obsahu se zaměřuje na databáze, což je plně v souladu s vývojem systémů založených na Windows. Vysvětleny jsou základní principy databází a jejich propojení se skripty při tvorbě dynamicky generovaných stránek. Velká část textu pojednává o ADO.NET, vynecháno ovšem není ani XML, na které v poslední době u Microsoftu narazíte doslova všude. Závěr je věnován přístupu k souborům a systému kešování stránek (na můj vkus trochu stručné) a jednotlivých jejich prvků.

Třetí část „Naučte se ASP.NET za 21 dní“ mění perspektivu přístupu od jednotlivostí k tvorbě ucelených aplikací. Probírá takové věci jako jsou komponenty (aplikační objekty) a webové služby, principy konfigurace aplikací pomocí souborů „global.asax“ a „web.config“ a s tím související problémy bezpečnosti. Na celkový rozsah 786 stran doplňuje knihu příloha s výsledky testů a rejstřík, jenž nejlépe charakterizuje výraz „podměřečný“. Náplastí na tuto bolístku je vcelku obligátní CD, na kterém ovšem najdete kromě různých nezbytností také dvě další kapitoly navíc, z nichž jedna se zabývá velmi atraktivním tématem tvorby aplikací pro mobilní zařízení.

Přečetl jsem knihu velmi rychle, takříkajíc na jeden zátah, což samozřejmě znamená, že jsem se až na výjimky nevěnoval cvičením a nezkoumal jsem různé odbočky a další zdroje, které autor nabízí. Na základě této zkušenosti považuji „Naučte se ASP.NET za 21 dní“ za velmi dobrý odrazový můstek pro všechny začátečníky. Vzhledem k učebnicově cvičebnicové koncepci lze veškeré potřebné informace zvládnout docela snadno, včetně potřebných vazeb jednotlivých témat. A vzhledem k rozsahu knihy nehrozí nebezpečí, že byste ji museli odložit příliš brzy…

Informace o knize

Název: Naučte se ASP. NET za 21 dní
Autor: Chris Payne
Vydal: Computer Press
Cena: 690 Kč (621 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *