Novinky v prohlížečích: Opera boduje na AppStore

19. dubna 2010

Opera schválena do AppStore. Vývoj Opery 10.5x pokračuje. Vývojářská verze Chrome 5. Update Maxthon 2.5x. Důležitá aktualizace Javy pro FF.

Opera

Operu používá 100 milionů uživatelů

Opera Software minulý týden oznámila důležitý mezník: její prohlížeč používá více než sto milionů uživatelů po celém světě. Z tohoto čísla používá polovina desktopovou verzi pro Windows, Linux či Macintosh a polovina mobilní Operu Mini/Mobile a její deriváty. Proti březnu 2009 zaznamenal tento browser nárůst o 30%. Další uživatelé pak používají Operu na herních konzolích, televizích s připojením k Internetu a set top boxech.

Předpokládá se, že za nárůstem počtu uživatelů stojí především tzv. „ballot screen,“ tedy aktualizace operačních systémů Windows, skrze kterou si uživatelé Internet Exploreru mohou vybrat alternativní prohlížeč.

Zdroj: Opera Press Releases.

Opera Mini schválena pro iPhony

Jednou z nejzásadnějších a současně i nejpřekvapivějších novinek minulého týdne je nesporně zařazení Opery Mini do AppStore. Prohlížeč tak mohou legálně a snadno instalovat uživatelé mobilních zařízení iPhone i iPod.

„Jsme potěšeni tím, že můžeme nabídnout skvělou uživatelskou zkušenost s Opera Mini uživatelům iPhonů a iPadů,“ řekl k informaci výkonný ředitel Opera Software Lars Boilesen. „Tato aplikace je dalším krokem k našemu cíli přinášet web více lidem na více místech.“

Schválení Opery je ze strany Applu překvapivým krokem – obecně se totiž očekávalo, že se tato firma bude snažit udržet pozici svého Safari coby jediného webového prohlížeče na své platformě. Lze usuzovat, že ke kladnému stanovisku přispěl především nedávný vývoj v otázce „ballot screenu,“ kde Evropská komise vyhodnotila integraci Internet Exploreru do Windows jako monopolní jednání.

Opera Mini 5 se u uživatelů setkala s velmi kladnou odezvou – jen během prvního dne si ji stáhl rovný milion uživatelů a dostala se tak na čelo statistik nejstahovanějších aplikací z AppStore ve všech 22 zemích, kde je tato služba k dispozici.

Zdroj: Opera Press Releases.

Opera 10.52 ve vývoji

Vývoj Opery samozřejmě pokračoval i v uplynulém týdnu, kdy bylo vydáno hned několik sestavení. Při uvolnění buildu 3353 vývojáři upozornili především na vyřešení celé řady problémů na PowerPC (tedy na procesorech RISC) a započetí integrace do linuxového desktopového prostředí KDE.

Přesto stále zůstává ještě poměrně mnoho nedostatků, které bude potřeba vyřešit. Jedním z nich je pád prohlížeče na PowerPC při pokusu o spuštění Acid3 testu. Stejně tak je poměrně častá havárie aplikace při jejím ukončení pod KDE.

Vyřešeno bylo pět chyb v jádru, další opravy se týkaly widgetů a opraveny byly také tři problémy, projevující se pod Windows.

Ve čtvrtek pak následovala druhá betaverze pro Mac OS 10.4 a novější. Ta se zaměřila na zvýšení stability a vyřešení problémů při rolování stránkou. Hned další den vyšel build 3363. Přesto ale stále nevyřešil nemožnost tisku, chybné zobrazování fontů pod Linuxem a výše zmíněný pád při ukončení v prostředí KDE.

Taktéž v pátek pak vývoj Opery pro Macintoshe dospěl k prvnímu kandidátu na uvedení. Opravena byla většina nedostatků druhé betaverze, které uživatelé reportovali na blogu. Fungovat by měly také samostatné widgety a zlepšení se dočkala stabilita standardizovaného JavaScriptu.

Finální Opera 10.50 pro Windows vyšla na 2. března. Vývojáři tehdy oddělili jednotlivé platformy a upřednostnili Windows před Macintoshem a Linuxem (obecně se předpokládá, že důvodem byla snaha o nabídnutí nejnovější verze po spuštění „ballot screenu“). Ani po bezmála padesáti dnech ale není tato verze pro alternativní operační systémy dotažena do konečné fáze. Některé zdroje uvádějí, že finální verze Opery 10.5x pro Macintosh bude uvolněna do konce dubna, pro Linux pak do konce května (možná ale ještě později).

Zdroj: Opera Desktop Team.

Google Chrome

Chrome 5.0.375.9 dev

Google vydal v uplynulém týdnu jen jedinou aktualizaci vývojové větve svého prohlížeče s číslem 5.0.375.9, zaměřující se především na opravu nalezených chyb. V zatím posledním vydání ale nacházíme několik nových zajímavých vlastností.

  • Ve výchozím nastavení je aktivní integrovaný zásuvný modul pro zpracování Flashe.
  • Byly implementovány vzory pro nastavení výjimek.
  • Pro škálování videa je nyní použit lepší algoritmus.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Mozilla Firefox

Důležitý update pluginu pro Javu

Oracle uvolnil důležitou aktualizaci zásuvného modulu pro Javu. Reaguje tak na objevení bezpečnostní slabiny v Java Deployment Toolkitu, což je rozšíření, umožňující vývojářům jednoduchou distribuci aplikací koncovým uživatelům. Tento plugin se instaluje současně s Java Run-time Environment.

Zranitelnost byla publikována 9. dubna, na což Mozilla zareagovala zablokováním postiženého zásuvného modulu, aby zabránila jeho zneužití. Pro aplikaci opraveného balíčku je doporučeno stáhnout a nainstalovat Javu 6 Update 20, která je aktuálně dostupná pro Windows, Linux, Mac OS a Solaris.

Zdroj: Mozilla Links.

Maxthon

Maxthon 2.5.12.4586

Týden po uvedení předchozí verze vyšla aktualizace nadstavby Internet Exploreru, vyvíjené pod názvem Maxthon. Řeší pouze jednu nalezenou chybu, způsobující pád prohlížeče při krátkodobém spuštění.

Maxthon nabízí proti standardnímu IE celou řadu vylepšení, mezi něž patří například blokování reklam, online synchronizace oblíbených položek, čtečka RSS zdrojů, automatické vyplňování formulářů či možnost pracovat s více uživatelskými účty. Postupem času se mnoho z rozšíření dostalo i do Internet Exploreru, nicméně vývojáři neusínají na vavřínech a připravují třetí generaci prohlížeče, která by měla být přelomová především možností používat dvě zobrazovací jádra: kromě dosavadního Tridentu přibude navíc Webkit.

Zdroj: Maxthon Changelog.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *