Novinky v prohlížečích: Firefox 3.6.12

1. listopadu 2010

Podíl prohlížečů v říjnu 2010; FF 3.6.12 lepí bezpečnostní díru; FF 4 odložen; IE 9 Platform Preview 6; Opera pro mobilní telefony; Má Ballot screen efekt?

Podíl prohlížečů v říjnu 2010

V Evropě je na prvním místě v zastoupení prohlížečů stále Internet Explorer se 39,53%, který klesl o citelných 0,73% a prolomil tak hranici 40%. Druhá příčka patří Firefoxu s 38,65% (-0,32%), třetí je s odstupem Chrome, které používá 12,28% uživatelů a jež se tak stalo nejrychleji rostoucím prohlížečem uplynulého měsíce. Polepšilo si také Safari, které díky nárůstu o 0,23% na 4,55% přeskočilo Operu. Opera lehce ztratila a aktuálně drží 4,38% trhu (pokles o 0,10%).

V zámoří je situace o něco vyhraněnější – první místo okupuje dlouhodobě klesající Internet Explorer s 59,26% (-0,39%), druhý je Firefox s 22,82% (také pokles – zde o 0,14%) a třetí Chrome s 8,47% (+0,49%). Podobně jako v StatCounteru i v měření NetMarketShare posílilo Safari ze záříjových 5,27% na 5,33%, zatímco Opera klesla o 0,11% na 2,28%.

Zdroj: StatCounter a NetMarketShare.

Microsoft

Internet Explorer 9 Platform Preview 6

Ve čtvrtek Microsoft oznámil dostupnost šestého testovacího sestavení chystaného Internet Exploreru 9. To si opět o něco polepšilo ve výkonnostním testu SunSpider a kromě toho přineslo i vylepšené vývojářské nástroje (dostupné přes klávesu F12), podporu 2D transformací dle CSS3 a opravu více než osmdesáti nalezených chyb.

Jednou z mnoha nových funkcí je možnost „připnout“ libovolnou stránku na hlavní panel Windows, vývojáři pak mohou připravit pro své uživatele tzv. „jump listy“ a nabídnout různé formy oznámení o změně stavu stránky (např. při doručení nové zprávy do e-mailové schránky).

O připravovanou novinku je poměrně velký zájem, neboť během šesti týdnů od vydání betaverze bylo zaznamenáno přes deset milionů stažení. Předpokládá se, že příští vydaná verze již bude mít status kandidáta na uvedení („release candidate“).

Zdroj: IEBlog.

Mozilla

Firefox 4 odložen

Ačkoli Firefox 4 měl podle původních plánů vyjít již tento měsíc, letos patrně světlo světa nespatří. Mozilla se totiž rozhodla posunout termín na blíže nespecifikovaný „počátek roku 2011.“ Zpoždění přitom naznačovalo již nevydání sedmé betaverze, jež měla být uvolněna 17. září, zatímco podle aktualizovaných plánů bychom se jí měli dočkat až počátkem listopadu. Po ní budou následovat ještě minimálně tři další betaverze předběžně plánované na tyto termíny:

  • Beta 8 – 12. listopad 2010.
  • Beta 9 – 26. listopad 2010.
  • Beta 10 – 10. prosinec 2010.
  • Release Candidate – počátek roku 2011.
  • Finální verze – pravděpodobně krátce po RC.

Zpoždění přitom není v případě Firefoxu ničím neobvyklým: například předchozí verze Firefoxu 3.6 měla být k dispozici do konce roku 2008, nakonec se tak stalo až po Novém roce.

Zdroj: The Register a Mozilla Wiki.

Firefox 3.6.12 lepí bezpečnostní díru

Ve středu byla vydána mimořádná opravná verze Firefoxu s číslem 3.6.12. Protože opravuje kritickou bezpečnostní chybu, je uživatelům důrazně doporučeno provedení aktualizace.

Na nebezpečnou chybu, která může vyústit ve vzdálené spuštění kódu, upozornil vývojáře Morten Krakvik ze společnosti Telenor SOC. V praxi se s ní uživatelé mohli setkat například na oficiálních stránkách Nobelovy ceny míru. Zmíněný problém se přitom týká Firefoxu 3.5 a 3.6 na všech podporovaných platformách, naopak beta Firefoxu 4 je údajně proti tomuto zneužití imunní.

Bližší informace o bezpečnostní díře lze nalézt například na blogu společnosti Avira.

Pro uživatele starší vývojové větve pak byl uvolněn Firefox 3.5.15.

Zdroj: Mozilla Developer Center.

Google

Chrome 8.0.552.23

V uplynulém týdnu jsme se dočkali hned dvou testovacích sestavení osmé generace Chrome. V úterý to bylo 8.0.552.18, které řešilo několik problémů se stabilitou a pracovalo se také na vyladění uživatelského rozhraní. V pátek pak vyšla verze 8.0.552.23, která opět zvýšila stabilitu, vyřešila problémy importu z Firefoxu na Macintoshích a dočasně zakázala akceleraci 2D canvasu z důvodu častých pádů.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera

Opera pro mobilní telefony

Vývojáři z Norska tentokrát udělali radost uživatelům mobilních telefonů. První je betaverze Opery Mini 5.1 pro operační systém Symbian (S60), kde došlo k následujícím změnám:

  • Významné zrychlení startu.
  • Rychlejší načítání stránek.
  • Lepší výkon rolování.
  • Možnost zvolit výchozí přístupový bod.
  • Podpora více zařízení než kdykoliv předtím.
  • Stáhnout Opera Mini 5.1 Beta (Symbian).

Stále rostoucí systém Android dostal novou aktualizaci Opery Mini, přinášející následující novinky:

  • Upravená velikosti písma.
  • Vyřešeny problémy se zobrazováním čínských a japonských fontů.
  • Lepší stabilita.
  • Lepší kompatibilita s telefony Sony Ericsson X10, X10 Mini a Mini Pro.
  • Čínští uživatelé již mohou stáhnout aplikaci z Android Market.
  • Oprava dalších nalezených chyb.

Zdroj: Opera Mini blog.

Ballot screen poměr prohlížečů nezměnil

Když v únoru tohoto roku Evropská komise přiměla Microsoft implementovat do operačních systémů Windows dialog, umožňující uživateli výběr alternativního prohlížeče, nebylo zcela jisté, jak a zda vůbec se toto opatření projeví na tržním zastoupení jednotlivých produktů. Nyní již začíná být zřejmé, že tzv. „ballot screen“ nepřinesl žádné dramatické změny. Významnější nárůst počtu uživatelů zaznamenalo jen Chrome a méně výrazně i Safari, naopak Internet Explorer pokračoval v dlouhodobě klesajícím trendu. Ostatní nabízené programy se ve statistikách ani neobjevily. Rozdíly v trendech (růst/pokles) mezi Evropou a Spojenými státy přitom nepřesáhly jedno procento.

Podíl Google Chrome se od ledna v Evropě zvýšil o 6,4%, v celosvětovém měřítku pak o 6,24%; Internet Explorer ztratil 5,25% v Evropě a 5,92% v celosvětovém měřítku; Firefox ztratil 1,23% v Evropě a 0,41% v celosvětovém měřítku; Opera získala 0,05% v Evropě a 0,8% v celém světě; Safari získalo v Evropě 0,86% zatímco v rámci celosvětových statistik stagnovalo.

Zdroj: NeoWin.net

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *