Novinky v prohlížečích: Firefox 4 překonal IE9

29. března 2011

Firefox 4.0 překonal IE 9; Firefox 4 RC Mobile; Dalším aktualizace Chrome 10; Začal vývoj Chrome 12; Vyšla nová Opera Mini 6.0 a Opera Mobile 11.

Mozilla

Firefox 4.0 překonal Internet Explorer 9

Dlouho očekávaná čtvrtá generace Firefoxu, uvolněná minulé úterý v 15:00 našeho času, vyvolala velký zájem uživatelů. Zatímco Microsoft se o týden dříve chlubil, že jeho Internet Explorer 9 byl během prvních 24 hodin od vydání stažen více než 2,35milionkrát, Firefox nasadil laťku podstatně výše. První milion překonal již po třech hodinách, za 24 hodin pak zaznamenal 7,1 milionů stažení, tedy skoro třikrát více než Microsoft se svým Internet Explorerem. Laťka, nastavená Firefoxem 3, jež si za stejné období stáhlo více než osm milionů uživatelů, však zůstala nepřekonána.

Mozilla připravila online počítadlo zobrazující počet stažení v reálném čase, které v neděli odpoledne oznámilo překonání 34 milionů kopií.

Shrňme si v bodech hlavní novinky Firefoxu 4:

  • Nový způsob správy panelů – Panorama.
  • Nový správce doplňků.
  • Inovované uživatelské rozhraní.
  • Hardwarová akcelerace (pod Windows skrze Direct3D, na Macintoshích přes OpenGL, na zprovoznění pod Linuxem se pracuje).
  • Nové vykreslovací jádro Gecko 2.0.
  • Nové jádro pro zpracování JavaScriptu JägerMonkey, přinášející až šestkrát vyšší výkon proti verzi 3.6.x.
  • Synchronizační mechanismus Firefox Sync.
  • Podpora WebGL a WebM.

Zdroj: The Mozilla Blog a NeoWin.

Firefox 3.6.16 a 3.5.18

Hlavní novinkou uplynulého týdne je sice Firefox 4, Mozilla ale myslí i na ty uživatele, kteří z nějakého důvodu zůstávají u starších verzí. V úterý ráno byly vydány aktualizace s čísly verzí 3.6.16 a 3.5.18, které nepřinášejí žádné nové funkce, pouze přidávají na černou listinu několik kompromitovaných certifikátů, vydaných partnerem certifikační autority Comodo. Firefox 4 má zmíněné certifikáty již zablokované – stalo se tak krátce před jeho vydáním v RC 2.

Zdroj: Mozilla Security Blog.

Firefox 4 RC Mobile pro Android a Maemo

Mozilla v pondělí 21. března oznámila vydání RC verze Firefoxu 4 pro mobilní operační systémy Android a Maemo. „Kandidát na uvedení“ je dostupný v deseti jazykových mutacích. Tato verze nabízí rychlejší spouštění a rolování, živější JavaScript a lepší odezvu synchronizačního mechanismu Firefox Sync. Firefox 4 pro Android a Maemo disponuje možností práce v panelech a podporou doplňků.

Nejdůležitější novinky představuje na následujícím videu hlavní produktový manažer Thomas Arend.

Než si Firefox 4 Mobile nainstalujete, zkontrolujte, zda je váš telefon na seznamu kompatibilních zařízení.

Finální verze Firefoxu 4 Mobile bychom se mohli dočkat již dnes.

Zdroj: The Mozilla Blog.

Začal vývoj Firefoxu 5

Den po vydání Firefoxu 4 se jako noční sestavení objevila verze označená 4.2a1, která by podle všeho mohla být zárodkem připravovaného Firefoxu 5. Ten by se podle předběžných plánů měl objevit poslední týden v červnu.

Zdroj: NeoWin.

Google

Chrome 12.0.712.0 Dev

Minulé pondělí se naposledy ve vývojovém kanálu objevila jedenáctá generace Chrome, konkrétně sestavení 11.0.696.16. Ta nepřinesla nic vysloveně zásadního, pouze opravila několik známých chyb a dvě příčiny pádu prohlížeče.

Ve čtvrtek konečně přišlo ke slovu Chrome 12 – build 12.0.712.0. Jednou z novinek je aktualizované javascriptové jádro V8 verze 3.2.3.1, přibyla možnost výběru více karet (levým tlačítkem myši se současně stisknutou klávesou Ctrl), uživatelé Macintoshů mohou ocenit novou animaci panelu záložek. Žádná vysloveně zásadní inovace, která by měla být „trhákem“ dvanácté verze, ale zatím nebyl oznámena.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome 11.0.696.16 Beta

Pondělní vývojové sestavení 11.0.696.16 bylo v úterý přesunuto do betakanálu a je tak o další krůček finálnímu vydání, ke kterému by mělo dojít ve druhé dubnové dekádě. Kromě nové ikony, kterou jsme představili před týdnem, přichází s hardwarovou akcelerací 3D kaskádových stylů. Značný zájem médií i uživatelů vyvolala implementace API pro hlasový vstup dle HTML5, který si můžete v praxi vyzkoušet na stránce s elementem <input type=“text“ x-webkit-speech />. Zjednodušeně řečeno má tato funkce přinést možnost zadávat text do formulářových polí hlasem.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome 10.0.648.204 Stable

Desátá generace prohlížeče Chrome se během šestnácti dnů od vydání dočkala již čtyř aktualizací. Zatím poslední s číslem verze 10.0.648.204 byla vydána ve čtvrtek. Přináší podporu pro správce hesel na Linuxu a opravuje problémy dotýkající se výkonu a stability. Nejzásadnějším důvodem k aktualizaci je ale oprava šesti vážných (tj. druhý nejvyšší stupeň) bezpečnostních chyb, za které Google vyplatil jejich objevitelům celkem 8 500 amerických dolarů. Jen v tomto roce zaplatil Google za nalezené chyby celkem 58 145 dolarů.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera Software

Opera Mini 6.0 a Opera Mobile 11

Ani Opera si nechce nechat ujet vlak v segmentu mobilních prohlížečů. Důkazem budiž uvolnění hned dvou nových verzí: Opery Mini 6.0 a Opery Mobile 11. Mezi nové funkce patří možnost sdílení odkazů (odeslání SMSkou, e-mailem, přes sociální weby, jako je Twitter nebo Facebook atp.). Drobnými estetickými změnami prošlo uživatelské rozhraní, pozornost zaslouží také podpora obnovení poslední relace.

Rozdíl mezi Opera Mini a Opera Mobile spočívá především ve způsobu přenášení dat – zatímco Opera Mobile stahuje data přímo, jako běžný webový prohlížeč, Opera Mini veškerá data přenáší přes proxy servery, kde jsou komprimována, což přináší významnou úsporu přenesených dat (údajně až 90%).

Zásadní novinky v Opera Mobile 11

  • Modernizované uživatelské rozhraní.
  • Rychlejší posouvání a zvětšování.
  • Text zůstává ostrý i během zvětšování.
  • Vylepšené zalamování textu při přiblížení stránky.
  • Obnovení poslední relace.

Zásadní novinky v Opera Mini 6

  • Aktualizované uživatelské rozhraní.
  • Podpora YouTube.
  • Vylepšený zoom pro dotykové obrazovky.
  • Otevírání odkazů na pozadí

Opera Mini 6 je dostupná pro platformy Symbian, Blackberry a Android, Opera Mobile 11 pak pro Symbian, Blackberry, Android, Windows 7 Mobile a MeeGo.

Na nové Opery v akci se můžete podívat na následujícím videu.

Zdroj: FavBrowser.

Opera končí s Windows Mobile

Úterý 22. března bylo smutným dnem pro uživatele Windows Mobile 6.5 a 6. Opera Software se totiž rozhodla upustit od podpory těchto systémů a do budoucna s nimi nemá žádné plány.

Podle příspěvku Daga Olava Norema je důvodem k tomuto kroku klesající podíl na trhu a také fakt, že již dlouho nebylo uvolněno žádné nové zařízení s tímto OS.

Pokud jde o novou platformu Windows Phone 7, k té se Opera zatím vyjádřila jen v tom smyslu, že ji průběžně vyhodnocuje. Novou verzi svých prohlížečů však zatím neslíbila.

Poslední verzí pro Windows Mobile tak zůstává Opera Mobile 10 a Opera Mini 5.1.

Zdroj: My Opera.

Opera 11.10 build 2064

Tentokrát jen jediné vývojové sestavení v průběhu týdne uvolnili vývojáři Opery k veřejnému testování. Jedná se o build 2064, přinášející například automatické zvětšování a zmenšování náhladů Rychlého přístupu podle počtu nastavených zástupců. Pokud tedy přidáte novou stránku a prostor na obrazovce již nestačí, Opera provede automatické zmenšení všech náhledů. Pracovalo se také na dalším vyleštění vzhledu celé aplikace, která by nyní měla působit čistším a hladším dojmem.

Zlepšen byl výkon interních stránek, zdokonalení se dočkala synchronizace Rychlého přístupu, která nyní přenáší také uspořádání a pracovalo se i na řešení nalezených chyb.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *