Novinky v prohlížečích: Firefox představil řadu vylepšení

20. října 2009

Google Chrome postoupil o další krůčky. Firefox představil podporu akcelerometrů, integraci s Windows 7, kontrolu pluginů a mapu dalšího vývoje. Opera vypustila první betaverzi s Unite a Maxthon další update. Podíváme se také na protest Mozilly proti řazení prohlížečů v ballot screenu.

Google Chrome

Beta a Stable 3.0.195.27

Do stabilního vydání a betaverze bylo uvolněno sestavení 3.0.195.27. Proti předchozí verzi opravuje několik chyb z nichž jmenujme:

  • Byla opravena chyba, kdy se při nastavení indického jazyka nezobrazovaly některé položky menu.
  • Přidána podpora autentizačního protokolu NTLM verze 2.
  • Vyřešena chyba, způsobující pád javascriptového jádra V8.
  • Stáhnout Google Chrome 3.0.195.27

Zdroj: Google Chrome Releases.

Dev 4.0.222.12

V uplynulém týdnu byla postupně uvolněna dvě vydání vývojové verze Google Chrome. První (222.5) se zaměřila především na opravu devíti chyb na platformě MacOS. Podobně došlo i k opravám problémů se zobrazením a pádů pod Linuxem. Šest opravených chyb se týkalo rozšíření.

Verze 4.0.222.12 pak odráží všechny provedené změny pro operační systémy Windows.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Firefox

Verze 3.6 s podporou akcelerometrů

Připravovaná verze Firefoxu s označením 3.6, jejíž bety jsme se měli dočkat minulý týden, by měla přinést další novinku, kterou konkurence zatím nedisponuje. Vývojáři se rozhodli využít potenciálu některých přenosných zařízení, disponujících akcelerometrem (např. některé Macbooky a Thinkpady), takže Firefox na takových zařízeních bude schopen reagovat například na náklon a pohyb. Původně se s touto funkcí počítalo v mobilních verzích browseru, nicméně vývojáři se ji rozhodli zakomponovat i pro desktopové systémy. Předpokládá se, že funkce, využívající informace o poloze zařízení, najde využití především ve hrách. Praktický přínos je ale přinejmenším sporný.

Zdroj: The Register.

Podpora Windows 7

Tento týden by měl být uvolněn nejnovější operační systém od Microsoftu – Windows 7. Vývojáři Mozilly zareagovali na některé hlavní novinky uživatelského rozhraní, které zakomponovali do následníka chystané verze 3.6. Tou první by měly být živé náhledy, zobrazující se v okamžiku, kdy zastavíte kurzorem na hlavním panelu nad ikonou Firefoxu. Z tohoto menu bude možné přepínat či zavírat jednotlivé záložky.

Druhou novinkou je menu (tzv. „jump list“), zobrazující se po kliknutí pravým tlačítkem myši na hlavní panel. Z nabídky bude možné otevírat nejčastěji navštěvované stránky, otevírat nové záložky a okna, nebo zavřít celý prohlížeč.

Novinkou je také možnost sledování probíhajícího stahování přímo z hlavního panelu, přičemž průběh stahování bude signalizován barevně (zelená = stahování probíhá, žlutá = bylo pozastaveno).

Zdroj: Mozilla Links.

Kontrola pluginů pro Firefox

Zásuvné moduly (pluginy) jsou patrně největším současným bezpečnostním rizikem webových prohlížečů. Na rozdíl od povětšinou již automatizovaných aktualizací prohlížeče je totiž uživatelé neaktualizují, čímž otevírají šanci potenciálním útočníkům. Mozilla proto připravila jednoduchou stránku, na které si každý může vyzkoušet, jak je na tom s aktuálností nejdůležitějších zásuvných modulů (konkrétně jsou to například tyto pluginy: Silveright, Adobe Acrobat, Shockwave Flash, Windows Media Player Plug-in Dynamic Link Library, Microsoft Windows Media Services, Totem, …). V případě, že je některý modul neaktuální, bude uživateli nabídnuto stažení nejnovější verze.

Předpokládá se, že by kontrola aktuálnosti pluginů měla být zaintegrována do Firefoxu 3.6.

Zkontrolujte si aktuálnost zásuvných modulů ve vašem Firefoxu!

Zdroj: Computerworld.

Další předpokládaný vývoj Firefoxu

  • 21. října by měla být uvolněna první betaverze Firefoxu 3.6, která byla původně oznámena na 13. října, ale její vydání bylo odloženo.
  • 22. října bude uvolněn operační systém MS Windows 7.
  • 27. října by se měl objevit update Firefoxu 3.5.4 a 3.0.15 a SeaMonkey 2.0.

Opera

Opera 10.10 beta s Unite

Přiznivci Opery se konečně dočkali alespoň vydání první betaverze, obsahující jako hlavní tahák integrovaný webový server Unite. Připomeňme, že tato novinka měla být součástí desáté Opery, nicméně nakonec byla Opera 10.0 vydána bez Unite a vývojáři nadále pracovali na jeho vylepšování a opravách. Největších změn se dočkal backend proxy serverů, který byl prakticky kompletně přepracován, aby bylo dosaženo vyššího výkonu a spolehlivosti. Důraz byl kladen také na zvýšení bezpečnosti této technologie. Pokud jste používali starší verze Unite, pak je doporučeno před instalací aktuálního vydání provést kompletní odinstalaci.

Zdroj: Opera Unite blog.

Maxhon

Update na verzi 2.5.9.2246

Minulý týden přinesl také novou verzi nadstavby Maxthon. Zde jsou nejzásadnější novinky:

  • Přidáno tlačítko pro doporučení stránky na server Baidu (čínský vyhledávač)
  • Opravena chyba způsobující pád při otevírání souboru.
  • Opravena chyba při importu a exportu RSS kanálů.
  • V panelu rychlého přístupu vyřešen pád prohlížeče při přidání lokální adresy.
  • Opraven problém nefunkčnosti zástupce při zobrazení tipu.
  • Vyřešeno nesprávné zobrazování některých webů.
  • Stáhnout Maxthon 2.5.9.2246.

Zdroj: Maxthon.com.

Mozilla protestuje proti Ballot Screenu

Minulý týden jsme informovali o iniciativě Microsoftu, díky které by uživatelům měla být nabídnuta instalace alternativního prohlížeče prostřednictvím tzv. „ballot screen.“ Evropská komise se k navrženému řešení postavila kladně a už to skoro vypadalo, že jsme se dočkali finální verze. Objevily se ale výhrady proti řazení nabízených produktů. Ty jsou nyní zobrazovány v abecedním pořadí podle jména firmy, která je vyvíjí, takže na prvním místě bylo Safari společnosti Apple. To se pochopitelně nelíbilo vývojářům Firefoxu, jejichž prohlížeč se u uživatelů těší významné oblibě.

„Ballot“ screen je reakcí na požadavek Evropské komise, která na popud společnosti Opera Software zahájila s Microsoftem antimonopolní proces. Zmíněná obrazovka by měla uživateli umožnit snadnou a rychlou volbu alternativního prohlížeče, zatímco dosud byl jako jediný browser v systémech Windows integrován Internet Explorer. V nabídce se mají objevit programy v tomto pořadí: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox a Opera Software Opera. Vývojáři Firefoxu se nyní dožadují toho, aby nabídka byla řazena buď podle podílu na trhu (tam by byl Firefox první nebo druhý), nebo alespoň v nahodilém pořadí. Argumentem pro změnu má být i skutečnost, že se společnost Apple dostatečně nevěnuje vývoji Safari pro Windows a výhoda první pozice je tak označována jako neoprávněná. Zdá se, že tahanice kolem volby internetového prohlížeče pod Windows se tak ještě potáhnou nějaký ten pátek.

Zdroj: Infoworld.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

1 komentář

  1. Pavel Cvrček

    Říj 20, 2009 v 9:25

    „Mozilla protestuje proti Ballot Screenu“. Právě že nikoliv. Zaměňujete osobní vyjádření konkrétních lidí za názor Mozilly. Pozor na tento malý, leč docela podstatný rozdíl. Viz http://tinyurl.com/yzka8cj Na případné oficiální připomínky Mozilly k této stránce si budeme muset ještě počkat.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *