Novinky v prohlížečích: Nahradí WebM Flash?

25. května 2010

Ve FF 4 bude nový webový inspektor; Chrome používá 70 milionů lidí; Nové verze Chrome a Opery; Projekt WebM pro webové video; Maxthon 2.5.13.

Mozilla Firefox

Ve Firefoxu 4 bude nový webový inspektor

Připravovaná čtvrtá verze Firefoxu představí mezi novinkami také nový nástroj zaměřený na vývojáře, nazvaný Web Inspector. V tomto okamžiku se jedná spíše o jednoduchou utilitku (dostupnou přes menu Tools), usnadňující orientaci ve struktuře webové stránky, díky které mohou vývojáři analyzovat a ladit jednotlivé elementy. Web Inspector ale míří výše – bude obsahovat pravítka, prohlížeč stylů, palety a další funkce, užitečné při vytváření a úpravě webových stránek. Síla produktu má ale spočívat v jednoduchosti a tento nástroj si nedělá ambice konkurovat populárnímu rozšíření Firebug.

Pokud vám název utility zní povědomě, patrně si vzpomenete na DOM Inspectora, který nabízel podobné funkce, ale během vývoje Firefoxu 3 byl odstraněn z prohlížeče a je nabízen jako doinstalovatelné rozšíření.

Zdroj: Mozilla Links.

Google Chrome

Chrome používá 70 milionů uživatelů

Google ukázal na vývojářské konferenci Google I/O zajímavý graf, ze kterého vyplývá, že počet uživatelů prohlížeče Chrome se za necelý rok více než zdvojnásobil ze třiceti milionů v červenci 2009 na aktuálních sedmdesát milionů. Podotkněme, že se jedná o aktivní uživatele, nikoli o počet stažení.

Pro srovnání: na MozillaZine byl prezentován podobný graf pro Firefox, ze kterého vyplývá, že počet uživatelů tohoto prohlížeče stoupl ve stejném období ze 265 milionů na 365 milionů. Přes výraznou dynamiku nárůstu Google Chrome tedy nejpopulárnější prohlížeč používá stále více než pětinásobek uživatelů. Zajímavé je také srovnání čísel: zatímco relativně roste rychleji Chrome (o 133% za dané období vs. 38% v případě Firefoxu), v absolutních číslech je lídrem Firefox (+100 milionů uživatelů proti +40 milionům).

Počet aktivních uživatelů Mozilla Firefoxu a Google Chrome

Zdroj: Google Operating System.

Google Chrome 5.0.375.55 Beta

Jen drobné opravy přinesla ve čtvrtek vydaná verze páté generace Google Chrome. Toto vydání řeší několik příčin pádů a zvyšuje stabilitu. Zajímavostí je, že dočasně byl deaktivován interní přehrávač Flashe, nicméně v brzké budoucnosti se opět počítá s jeho zařazením.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Google Chrome 6.0.408.1 Dev

O krůček také postoupila vývojová šestá verze Chrome. Bohužel ani po dvou týdnech Google nepředstavil žádný „trhák,“ kterým by připravované Chrome mělo zaujmout uživatele a ve výčtu novinek se objevují jen opravy dosud nalezených chyb.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera

Opera 10.54 build 3394

V pátek vydané testovací sestavení norského prohlížeče je zajímavé především pro uživatele Linuxu a FreeBSD. Těm přináší poměrně velkou várku dvanácti oprav, zaměřených na vyřešení pádů, zlepšení použitelnosti, funkčnosti tzv. „widgetů“ a často kritizované problémy se zobrazováním některých fontů. Kromě toho byla opravena chyba s funkcí menu pro obnovení stránky, která se vyskytovala na všech podporovaných platformách. Řada dalších nefunkčností ale bohužel zůstává ve stádiu řešení, takže uživatelé mohou jen doufat, že budou opraveny do uvedení finální verze.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Video na webu

Projekt WebM

Mozilla, Google, Opera, Adobe a další společnosti oznámily společný projekt WebM, který by měl nabídnout otevřenou alternativu webového standardu pro prezentaci zvuku a videa na Internetu. WebM používá kodek VP8 od Googlu, jež je po akvizici s firmou On2 nabízen pod licencí open BSD. Všechny významné firmy již uvolnily sestavení svých prohlížečů s podporou WebM – můžete vyzkoušet Operu, Firefox i Chromium. Podporu projektu vyjádřil také Microsoft.

Média nyní spekulují, zda projekt WebM povede ke sjednocení videa v normě HTML5, kde se dosud rozhodovalo mezi kodeky H.264 a Ogg Theora. V každém případě je ale zřejmé, že vývojáři hledají alternativu k Flashi, na kterém dosud funguje většina webových videí. Podpora jedné normy ve všech prohlížečích by tak mohla být důležitým krokem v prosazení videa na webu dle specifikace HTML5.

Podrobně se kodekem VP8 a jeho srovnáním s H.264 zabýval server Deep in IT.

Zdroj: Mozilla Links.

Maxthon

Maxthon 2.5.13

Po druhé betaverzi z předminulého týdne vyšla středu finální verze Maxthonu s číslem 2.5.13.166, opravující nalezené chyby verze 2.5.12 a zvyšující stabilitu. Seznam změn vypadá následovně:

  • Byla změněna šířka vyhledávacího pole.
  • Opravena chyba v uživatelském rozhraní, způsobující pád aplikace.
  • Vyřešeny problémy se zamrzáním prohlížeče a další příčiny pádů.
  • Odstraněn problém s vysokým zatěžováním procesoru při vyvolání Poznámkového bloku klávesovou zkratkou.
  • Opraven panel rychlého přístupu.
  • Vylepšena stabilita a kompatibilita bezpečného surfování v tzv. „safe boxu.“
  • Přidána běloruština.

Zdroj: Maxthon Forum.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *