Novinky v prohlížečích: Nový Firefox a Opera

29. března 2010

Opera 10.51; Firefox 3.6.2; Videa z představení Internet Exploreru 9; Opera Mini v AppStore?; Nová verze Google Chrome; Maxthon 2.5.12

Opera

Opera 10.51 final

Hned na začátku minulého týdne vyšla Opera 10.51 (informovali jsme prakticky hned po vydání). Zajímavostí je, že tato verze je nabízena uživatelům Opery 10.x v rámci automatických aktualizací.

Opera 10.51 především opravuje chyby, nalezené v předchozím poněkud uspěchaném vydání. Kromě toho ale také zvyšuje stabilitu a rychlost zpracování kódu, které by v některých případech mohlo dosahovat až o 30% lepšího výkonu.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Opera Mini do Appstore? Uvidíme!

Mobilní prohlížeč Opera Mini byl oficiálně přidán na seznam kandidátů do AppStore, což je internetový portál, ze kterého mohou uživatelé iPhonů stahovat a instalovat software. Je samozřejmě otázkou, jak pokus norské softwarové společnosti dopadne. Zatímco Microsoft byl Evropskou komisí donucen nabízet v rámci operačního systému programy konkurence, Apple má zatím volné ruce. Pokud si trochu zaspekulujeme, dojdeme k závěru, že při stejné logice by měl iPhone nabízet kromě výchozího Safari i alternativy mobilního prohlížeče a to zcela automaticky, tedy nejen ve svém AppStore.

Podle analytiků ale bude situace naprosto odlišná – předpokládá se se, že by se Apple mohl pokusit Operu zastavit, neboť bude chtít udržet postavení svého Safari jako jediného browseru na iPhonech. Jestliže Apple nepřidá Operu Mini do svého AppStore, běžný uživatel nemá šanci ji do telefonu legálně nainstalovat.

Zdroj: Opera Press Room.

Opera 10.52 build 3337

Jen byla uvolněna Opera 10.51, hned se začalo pracovat na další opravné „setinkové“ verzi. Vývojáře čeká poměrně dost práce – známy jsou například problémy se stabilitou jádra Carakan pod operačními systémy Applu, či špatné vykreslování fontů pod Mac OS a Linuxem; pracovat se také bude na integraci prohlížeče do desktopového prostředí KDE. Potěšující je ale skutečnost, že po zaměření a přednostním vydávání novinek pro Windows, by nyní měla nová sestavení vycházet opět paralelně pro všechny operační systémy.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Mozilla Firefox

Firefox 3.6.2

O týden dříve, než bylo původně plánovano, vyšel Firefox 3.6.2 (opět jsme informovali na Intervalu). Jestliže jste čekali na verzi 3.6.1, pak vězte, že vývojáři toto číslo přeskočili. Důvodem je údajně sjednocení s číslováním jádra Gecko 1.9.2.2.

Novinka řeší více než stovku nejrůznějších chyb, z nichž patrně nejdůležitější je kritická bezpečnostní díra, umožňující vzdálené spuštění kódu. Klasicky se pracovalo i na vyšší stabilitě a byly odstraněny příčiny některých chyb, vyvolávajících pád aplikace.

Zdroj: Mozilla Developer Center.

PS: novinky ve vývoji Firefoxu čtvrté generace představil server Mozilla.cz.

Google Chrome

Google Chrome 4.1.249.1042 stable

Do hlavního kanálu pro operační systémy Windows bylo uvolněno Chrome s číslem verze 4.1.249.1042. Řeší nemožnost instalace některých rozšíření z galerie dopňků. Google Chrome 4.1 přinesl především možnost automatického překladu stránek skrze Google Translate. Ta se ale – vzhledem ke (ne)schopnostem strojového překladu často setkává s kritikou uživatelů i odborníků, přesvědčených, že tato funkce měla zůstat pouze jako volitelný doplněk.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Google Chrome 5.0.342.8 beta

Do betakanálu byla povýšena verze 5.0.342.8. Vývojáři upozorňují, že většina plánovaných novinek spatřila světlo světa již v Chrome 4.1. Aktuální vydání opravuje kritickou bezpečnostní chybu, týkající se kontroly certifikátů. Uživatelé Macintosh si také konečně mohou vyzkoušet automatický překlad stránek a režim zobrazení přes celou obrazovku.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Google Chrome 5.0.360.0 dev

O něco zajímavěji z pohledu novinek vypadá vývojová verze prohlížeče od Google. Správce záložek se nyní otevírá v samostatném panelu stejným způsobem, jako nový list. Kromě toho se vylepšení dočkaly i překlady stránek a bylo opraveno pět chyb, týkajících se automatického vyplňování formulářů.

Maxthon

Maxthon 2.5.12

Po čtyřech betaverzích byl nakonec uvolněn Maxthon 2.5.12, což je nástavba Internet Exploreru, rozšiřující tento prohlížeč o celou plejádu užitečných funkcí. Novinek je poměrně dost:

  • Nové grafické provedení instalátoru.
  • Funkce SafeBox, která by měla chránit před známými i neznámými druhy útoku, se dočkala lepší kompatibility a stability.
  • Ochrana proti pádu či zamrznutí aplikace, vyvolaného chybou ve stránce.
  • Vylepšený režim anonymního surfování.
  • Vylepšeno varování před podvodnými stránkami. V případě, že je adresa důvěryhodná, má adresní řádek zelenou barvu, v opačném případě je červený. Přibylo také tlačítko pro hlášení závadných webů.
  • Byly odstraněny příčiny pádů, které se vyskytovaly při otevření nové záložky nebo ukončení prohlížeče.
  • Opraven pád aplikace při ukládání stránky do oblíbených položek.

Zdroj: Maxthon Forum.

Microsoft Internet Explorer

Internet Explorer 9

Na Živě se podívali na zoubek vývojářskému demu Internet Exploreru a zodpověděli otázku, zda bude nová verze tohoto prohlížeče opravdu tak rychlá, jak tvrdí Microsoft.

Kromě toho zveřejnil Microsoft videa z konference MIX10, na níž byl Explorer deváté generace představen. K přehrání videí budete potřebovat Silverlight.

Zdroj: IEBlog

User Agent String Internet Exploreru 9

Vývojáři také zveřejnili, jakým řetězcem User Agent se bude Internet Explorer 9 hlásit webovým serverům. Vězte že:

  • Verze aplikace byla zvýšena z Mozilla/4.0 na Mozilla 5.0.
  • Verze prohlížeče se místo současného MSIE 8.0 hlásí jako MSIE 9.0.
  • Stejně tak byla zvýšena i verze vykreslovacího jádra ze Trident/4.0 na Trident/5.0.

Řetězec User Agent tedy bude vypadat následovně: Mozilla/5.0 (compatible; MSIE 9.0; Windows 6.1; Trident 5.0).

V režimu kompatibility se pak Internet Explorer hlásí jako verze 7.

Zdroj: IEBlog.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *