Novinky v prohlížečích: Opera 10.5 míří k betaverzi

8. února 2010

IE obsahuje další bezpečnostní chybu. Opera 10.50 uvolnila další testovací verze. Vyšly i vývojové verze Chrome a alfaverze Maxthonu 3.

Microsoft Internet Explorer

Další závažná bezpečnostní chyba

V Internet Exploreru byla nalezena další bezpečnostní chyba. Tentokrát je mimořádně závažná, neboť dovoluje útočníkovi získat přístup ke všem souborům uloženým na primárním pevném disku (je ale vhodné podotknout, že útočník musí znát kompletní cestu k danému souboru). Na problém upozornil bezpečnostní konzultant Jorge Luis Alvarez Medina ze společnosti Core Security. K napadení přitom stačí pouhé otevření kompromitované stránky. Medina upozornil na nedostatek Microsoft a míní chybu prezentovat na bezpečnostní konferenci Black Hat ve Washingtonu.

Microsoft pochopitelně pracuje na řešení, což podle všeho nebude jednoduchá záležitost. Na problém zatím upozorňuje v Microsoft Security Advisory (980088) (nebo v češtině, kde je nabízena i automatická oprava), kde jej potvrzuje a zdůrazňuje, že se týká uživatelů používajících:

  • Explorer 5.01 SP 4 a 6 SP 1 pod Windows 2000 SP 4.
  • Explorer 6, 7 a 8 pod Windows XP SP 2 a SP 3.
  • Explorer 6, 7 a 8 pod Windows Server 2003 SP 2.
  • Chráněný režim, tak jak je nastaven jako výchozí ve Windows Vista, Windows Server 2008 a Windows 7, údajně zabraňuje zneužití této chyby.

Zdroj: The Register.

Opera

Opera 10.50 build 3228

Opera uvolnila v uplynulých sedmi dnech hned tři vývojová sestavení svého prohlížeče. Hned v pondělí to byl build 3218, který přinesl především nové ovládání zvětšení stránky (zatím funguje pouze pod Windows, na dalších platformách se v tomto směru pracuje). Zásadní novinky byly tyto:

  • Opět funguje Facebook.
  • Nové tlačítko ve stavovém řádku, umožňující měnit zvětšení stránky posuvníkem.
  • Opravy v zobrazování skinů.
  • Další zlepšování stability (což – soudě dle dosavadního stavu – bude běh na dlouhou trať).

V pátek spatřil světlo světa build 3222, pokračující v trendu zlepšování stability a zobrazení grafického rozhraní. Patrně nejzásadnějším přínosem tohoto sestavení je funkční integrovaný webový server Unite.

V neděli pak vývojáři oznámili, že se Opera 10.50 blíží k uvedení první betaverze pro Windows. Na následující týden se také připravuje uvolnění dalších vývojových verzí pro Mac a Unix. Podle již dříve zmíněného harmonogramu bude nyní prioritou ve vývoji právě verze pro Windows, zatímco ostatní platformy se uvolnění novinek dočkají později.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Opera jedničkou na Ukrajině

V období listopad 2009 až leden 2010 se prohlížeč Opera stal na Ukrajině jedničkou co do počtu zobrazených stránek. Podle průzkumu společnosti Gemius bylo v norském prohlížeči zobrazeno 35,41% všech webů.  Na druhém místě skončil po několik let trvajícím propadu Internet Explorer se 32,10%, třetí byl Firefox s 27,30%. Podle zprávy pak více než 21% Ukrajinců používá nejnovější – tedy desátou – verzi Opery, která měla svou premiéru v září 2009 a přinesla především nový vzhled a technologie Opera Turbo a Opera Unite.

Podle generálního ředitele společnosti Gemius na Ukrajině Dmitrije Lysiuka je Ukrajina jedním z nejrychleji rostoucích internetových trhů ve východní Evropě. Počet uživatelů v této zemi stoupá každý měsíc o tři až čtyři procenta.

Zdroj: Opera Press Releases a ukrajinský gemiusRanking.

Google Chrome

Chrome 5.0.307.1/5.0.317.2 dev

Google pracuje na páté verzi svého prohlížeče. Počátkem minulého týdne byla uvedena verze 5.0.307.1 pro Linux, přinášející například podporu systémových oznámení. Změnil se také způsob ukládání zásuvných modulů, jež se nyní ukládají a načítají z adresáře ~/.config/$PRODUCT_NAME/Plugins. Vylepšeno bylo také zobrazování stránek v hebrejštině, hindštině a dalších specifických jazycích.

Čtvrtek přinesl verzi 5.0.307.5, která se zaměřila především na opravy chyb pod operačními systémy Mac OS a Linuxem, zejména pak na nesprávné zpbrazování grafického rozhraní. Vyřešeny byly také pády aplikace, vyskytující se v určitých situacích.

Den nato vyšlo vydání 5.0.317.2 pro Windows. Jednou z novinek je například integrace překladače stránek. Dále jmenujme například vylepšenou správu obsahu. Ta umožňuje uživateli zakázat načítání obrázků (s výjimkou vybraných webů), zapínání a vypínání JavaScriptu, zásuvných modulů a vyskakovacích oken. Změnou je také přístup k cookies – ty nyní bude možné zcela zakázat, nebo o jejich uložení bude rozhodovat uživatel v dialogovém okně. Novinkou je pak možnost spravovat již uložené cookies, nebo jejich automatické mazání při ukončení programu.

Vývojáři samozřejmě nadále pracují na odstraňování dosud známých chyb, mezi které patří například problémy s odinstalací prohlížeče.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome podporuje skripty Greasemonkey

Podle GUG.cz podporuje čtvrtá generace prohlížeče Google Chrome rozšíření pomocí skriptů Greasemonkey. Připomeňme, že tato rozšíření jsou primárně určena pro Mozilla Firefox a umožňují například přidávání odkazů a tlačítek do stránek, skrývání části stránky nebo změnu jejího vzhledu. Skripty Greasemonkey lze spouštět i v Internet Exploreru, ovšem nikoli nativně, nýbrž pouze přes rozšíření IE7Pro. Více než čtyřicet tisíc skriptů lze nalézt na webu userscripts.org.

Zdroj: GUG.cz.

Maxthon

Maxthon 3.0.6.31 Alpha

Byla uvolněna další alfaverze třetí generace prohlížeče Maxthon, která by proti dosavadní měla přinést možnost využívání jádra Webkit. Novinky jsou následující:

  • Vylepšená rychlost spouštění a ukončení.
  • Opraveny nefungující klávesové zkratky Ctrl + a Ctrl –.
  • V jádru Webkit byla přidána podpora procházení složek na FTP a na lokálním disku.
  • Vylepšena detekce kódování stránek v rámech.
  • Redukovány paměťové nároky.
  • Vyřešen problém s odezvou při označení celé stránky přes zkratku Ctrl+A.
  • Opraven problém s fokusem po otevření nové záložky.

Zdroj: Maxthon Forum.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *