Novinky v prohlížečích: Opera 11 beta

29. listopadu 2010

Nové sestavení IE 9 uniklo na web; Záplaty pro IE9 beta; Chrome 8 beta; Co přinesla Opera 11 beta; Aktualizace Maxthon 3.

Microsoft

Nové sestavení Internet Exploreru 9 uniklo na web

V šedé zóně Internetu se objevilo nové sestavení Internet Exploreru, konkrétně build 9.0.8027.6000 zkompilovaný 19. listopadu. Novinek, které by stály za zmínku, je ale poměrně málo – jednou z nich je například zobrazení rychlosti downloadu ve správci stahování. Uživatelé, kteří si tuto verzi stáhli, tvrdí, že proti zatím poslednímu vydání je viditelné značné zlepšení, nicméně stále nacházejí nedostatky, na nichž bude Microsoft muset ještě zapracovat.

Microsoft ale upozorňuje, že neuvolnil tuto verzi Internet Exploreru 9 pro veřejnost a varuje před jejím stahováním z neoficiálních zdrojů, neboť může představovat bezpečnostní riziko.

Zdroj: Neowin.net.

Záplaty pro Internet Explorer 9 Beta

V úterý Microsoft vydal aktualizace pro betaverzi svého prohlížeče a doporučuje uživatelům jejich instalaci přes aktualizační službu Windows Update. První aktualizace 2448827 vylepšuje stabilitu prohlížeče, druhá 2452648 pak řeší problém s nástrojem pro zpětnou vazbu na 64-bitových systémech s nainstalovanými Windows Live Essentials 11.

Uživatelům, kteří mají povolené automatické aktualizace, by se tyto záplaty měly stáhnout a nainstalovat automaticky. Ostatním je doporučeno instalovat tuto aktualizace ručně co nejdříve.

Zdroj: IEBlog.

Google

Chrome 8.0.552.210

V pondělí vydal Google další betaverzi osmé generace svého prohlížeče. Vydání obsahuje několik stabilizačních oprav a drobné změny v uživatelském rozhraní. Z vývojového cyklu se dá usuzovat, že finální verze Chrome 8 by měla být uvolněna již tento týden a pokud nebudou nalezeny závažné nedostatky, bude jí pravděpodobně právě tato beta.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera Software

Opera 11 beta

Mediálně nejvděčnější událostí na poli prohlížečů bylo minulý týden uvolnění první betaverze Opery 11. Ta nastínila mnohé novinky, na které se mohou těšit uživatelé tohoto norského prohlížeče. Přichází například sdružování („stohování“) otevřených listů do skupin, které ale funguje jinak než v Panorama Firefoxu 4. Více než slova napoví o pojetí Opery následující video.

http://www.youtube.com/watch?v=5hqSGGk1YTI

„Listy jsou dnes nejoblíbenější funkcí,“ řekl Jan Standal, viceprezident pro desktopové produkty Opera. „Protože mnozí z nás zápasí s desítkami či dokonce stovkami otevřených listů, potřebovali jsme najít způsob, jak zjednodušit jejich správu. Podobně, jako třídění dokumentů, je stohování listů intuitivním způsobem, jak organizovat a sdružovat otevřené webové stránky.“

Lepší propagace se dostalo funkci „gesta myší“ – pokud uživatel podrží pravé tlačítko myši, dostane se nyní k jednoduchému manuálu, který mu vysvětlí základní operace. Nový je také koncept rozšíření, kterých jsou v tomto okamžiku necelé dvě stovky a denně přibývají desítky dalších. Vývojáři při této příležitosti také upozornili na blog Opera Add-ons.

Další novinky v Opeře 11:

  • V adresním řádku není zobrazován použitý protokol (http://), uživatel může zjistit bezpečnostní informace o aktuální stránce a je zvýrazňována doména webu.
  • Zásuvné moduly mohou být načítány až v případě potřeby („on-demand“), což může přinést až 30% zvýšení výkonu.
  • Rozšíření a služba Opera Unite jsou aktualizovány automaticky skrze interní aktualizační mechanismus.
  • Zejména pod Linuxem byste si měli všimnout zvýšení rychlosti prohlížeče a to až o 20 % ve srovnání s Operou 10.63.
  • Nový panel oblíbených položek nahrazující tzv. osobní lištu.
  • Při vyhledávání přes Google vám nyní bude asistovat našeptávač.
  • Inovace proti minulé verzi se dočkal integrovaný e-mailový klient a čtečka RSS kanálů.
  • Instalační balíček je o 30 % menší ve srovnání s Operou 10.63.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Maxthon

Maxthon Browser 3.0.19

V pátek vyšla aktualizace Maxthonu s číslem verze 3.0.19. Přináší možnost konfigurace klávesové zkratky, podporu „boss key“ (klávesová zkratka pro rychlé skrytí prohlížeče), možnost přetahování oblíbených položek myší a obnovení uzavřených listů. Nový je také skin Paper, snímání obrazovky a několik oprav.

Zdroj: Maxthon Forum.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *