Novinky v prohlížečích: Vyjde IE 9 v březnu?

22. února 2011

Uvede MS 14.3. finální IE 9?; Mike Beltzner odchází z Mozilly; FF 4 RC tento týden; Náhled FF 5; Začal vývoj Chrome 11; Otestujte Operu 11.10 Barracuda.

Microsoft

Internet Explorer 9 RC: dva miliony stažení

Za necelý týden po uvolnění RC („release candidate“ neboli „kandidát na uvedení“) verze Internet Exploreru si toto sestavení stáhly více než dva miliony uživatelů. Microsoft přitom zdůrazňuje, že do tohoto čísla nejsou započteny automatické aktualizace skrze Windows Update, jež aktualizují prohlížeč uživatelům dříve vydané betaverze. Započítávána byla pouze stažení provedená uživateli.

Zdroj: The Windows Blog.

Uvede MS 14. března finální Internet Explorer 9?

Microsoft po představení RC Internet Explorer 9 v San Franciscu v pátek oznámil přípravu další akce. Jejím motivem je slogan „Beauty of the Web“ a pořadatelem má být tým Internet Exploreru 9. Pojem „krása webu“ je přitom dáván do souvislosti s novým Internet Explorerem – proto lze předpokládat, že na chystané akci půjde o důležité oznámení, týkající se tohoto produktu. Betaverzi i Release Candidate již máme za sebou, proto můžeme spekulovat, že Microsoft v tento den oznámí finální Internet Explorer 9.

Celá akce pod názvem SXSW odstartuje v pondělí 14. března v 9:00 v texaském Austinu.

Zdroj: The Windows Blog.

Mozilla

Mike Beltzner odchází z Mozilly

Mike Beltzner – klíčový muž, a ředitel vývoje prohlížeče Mozilla Firefox – opustí organizaci Mozilla po vydání Firefoxu 4. Beltzner se připojil k Mozille před šesti lety, kdy přišel z kanadské pobočky IBM, a pracoval na šesti hlavních aktualizacích Firefoxu počínaje Firefoxem 1.5.

Co se týče budoucnosti, Beltzner se chystá vstoupit do společnosti DUG Software (DownUnder GeoSolutions), kde by se měl zabývat produktovou strategií. Na dění kolem Firefoxu se ale chce podílet i nadále – byť už jen v pozici externího konzultanta. Kdo Beltznera nahradí, není v tuto chvíli ještě známo.

Zdroj: The Register.

Firefox 4 RC již 25. února?

Dosavadní vývoj Firefoxu 4 směřuje k vydání dvanácté betaverze, která snad bude tou poslední (některé zdroje ale uvádějí, že přijde ještě beta 13). Vývojáři se nyní zabývají jen těmi nejzásadnějšími chybami, bránícími v uvedení RC verze. Postupně se jim daří uzavírat nalezené problémy, takže se patrně už tento čtvrtek dočkáme postupu o další schůdek. S tím ale souvisí i skutečnost, že finálního Firefoxu 4 se takřka jistě nedočkáme v únoru, jak bylo původně slibováno, ale nejdříve v březnu.

Zdroj: FavBrowser.

První snímky Firefoxu 5

I když ještě není na světě Firefox 4, vývojáři uživatelského rozhraní již pracují na prvních novinkách následující verze. Ta by se přitom měla objevit již tento rok (jakož i verze 6 a 7, jak jsme psali minulý týden).

Jednou z kosmetických novinek tak bude obarvování oušek listů podle barvy ikony webu (tzv. favicon), což můžete vidět na následujícím obrázku. Kromě toho se také v menu webu nabídnou specifické položky, nabízené jednotlivými stránkami – například rychlý přístup k nejčastěji používaným funkcím nebo sekcím. Například při otevření stránky Twitteru by v menu listu mohly být integrovány funkce, jako je napsání nového tweetu, vyhledávání, nebo zaslání přímé zprávy (podobné funkce jsme představovali ve článku Využíváme nové funkce Internet Exploreru 9).

Nové funkce listů ve Firefoxu

Nový také bude způsob aktualizace doplňků. Snímky naznačují, že Mozilla plánuje zavedení automatické aktualizace doplňků spolu s výrazně zjednodušeným postupem jejich kontroly kompatibility s novou verzí Firefoxu.

Správce doplňků
Aktualizace doplňků

Inovace se dočká také správce hesel, který bude propagovat možnost jejich synchronizace prostřednictvím Firefox Sync.

Uložení hesla upozorňuje na možnost synchronizace

Aktualizováno bylo pole pro vyhledávání, které by mělo nabízet o něco větší prostor – konkrétně šířku 240 pixelů.

Vyhledávací pole

Firefox 5 by se podle předběžných plánů měl objevit v prvním pololetí tohoto roku.

Zdroj: ZDNet.

Google

Chrome 11.0.672.2 dev

Prohlížeč Chrome ve vývojové větvi byl nejprve aktualizován na verzi 10.0.648.82, určenou pro všechny podporované platformy. Toto vydání obsahovalo především opravu problémů se stabilitou, nalezených v posledních vývojových verzích. Zásadní novinku ale nepřineslo žádnou.

Ve čtvrtek se ve vývojové větvi objevila jedenáctá generace Chrome, což byl logický krok, neboť aktuální stabilní verze nese číslo 9, betaverze pak 10. První Chrome 11 přineslo aktualizované javascriptové jádro V8 verze 3.1.4.0, vyřešilo několik chyb, způsobujících pád prohlížeče a opravilo problém s kompatibilitou FTP.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Chrome 10.0.648.82 beta

Do betakanálu se dostala desátá generace prohlížeče Chrome a Googlu se podařilo vyvolat zájem odborných médií s poukazem na nové funkce, které přinese. Pro ty, kdož testují vývojová sestavení, nebudou následující novinky žádným překvapením – ostatně právě verze 10.0.648.82 byla počátkem týdne publikována jako vývojová.

Chrome 10 obsahuje tři zásadní inovace: rychlejší zpracování JavaScriptu, novou funkci synchronizace hesel a zcela přepracované rozhraní nastavení prohlížeče. 

JavaScript má být až o 66% rychlejší než u současné stabilní verze. Prohlížeč také lépe využívá jádra grafické karty, což v konečném výsledku znamená snížení zatížení procesoru počítače až o 80%.

K dosavadní synchronizaci záložek, preferencí, grafických témat a rozšíření přibyla synchronizace hesel mezi více počítači, přihlášenými k jednomu účtu Google. Užitečná bude těm uživatelům, kteří využívají možnost ukládání přihlašovacích údajů. Pro větší bezpečnost lze veškerá data zašifrovat pomocí uživatelem zvoleného klíče.

Nastavení prohlížeče nyní probíhá místo klasického dialogu v samostatné záložce tak, jako byste pracovali s běžnou www stránkou. Pro snadnější orientaci mezi položkami byla přidána funkce vyhledávání. Více o novém způsobu nastavení prohlížeče ukazuje následující video.

Z dalších novinek jmenujme:

  • Nová verze V8 výrazně zlepšuje výkon JavaScriptu.
  • Lepší zabezpečení díky ochraně proti malware a vypnutí zastaralých pluginů.
  • Hadrwarově akcelerované video.

Zdroj: Google Chrome Releases.

Opera Software

Opera 11.10 Barracuda

Opera Softare přišla s novou, spíše formální změnou: počínaje Operou verze 11.10 bude používat kromě čísla i kódové jméno. Ta první nese označení „Barracuda,“ což je dravá oceánská ryba. Ve čtvrtek pak byla vydána první testovací verze – sestavení číslo 2005. Jednou z nejzásadnějších novinek je aktualizace jádra Presto z verze 2.7.62 na 2.8.99. Implementace tohoto jádra přináší podporu standardu WOFF (Web Open Font Format). Vývojáři se také zaměřili na vyšší kompatibilitu Opery se síťovými standardy a vyřešili příčiny pádů pod MacOS v některých webových službách. Celkem byly proti předchozí verzi opraveny přes dvě stovky chyb. Na zásadnější novinky si ale budeme muset počkat na nějaké z příštích sestavení.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Maxthon

Maxthon 3.0.20.4000

Ve čtvrtek vyšla další aktualizace prohlížeče Maxthon. Tentokrát řeší bezmála třicet nalezených chyb a problémů. Synchronizace se dočkala optimalizace a opraveno bylo několik příčin pádů aplikace.

Zdroj: Maxthon Forum.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *