Opera 11.01: zvýšení stability a bezpečnosti prohlížeče

27. ledna 2011

Opera 11 byla odbornou i laickou veřejností přijata poněkud s poněkud smíšenými reakcemi. Nejen v diskuzích na Internetu zaznívaly opakované stížnosti na nejrůznější chyby a problémy; ostatně i uspěchané vydávání testovacích sestavení před vydáním finální verze naznačovalo, že v Norsku šili hodně horkou jehlou.

Tento týden Opera Software zahájila již takřka tradiční proces každodenního vydávání testovacích verzí, označených jako Release Candidate („kandidát na uvedení“). Úterní RC1 (build 1189) vyřešila několik příčin pádů aplikace, středeční RC2 (build 1190) pak ještě navíc opravovala chyby v instalačním programu. Bylo zřejmé, že finální verze se blíží.

Druhý Release Candidate byl nakonec dnes ráno prohlášen za finální verzi a uvolněn ke stažení. Opera 11.01 proti svému předchůdci nepřináší žádné nové funkce; jedná se tedy jen o minoritní aktualizaci, zaměřenou na zvýšení stability a bezpečnosti prohlížeče.

Celkem bylo opraveno osmnáct chyb týkajících se uživatelského rozhraní a instalace, 14 chyb v zobrazování stránek a práci se skripty a 16 chyb v integrovaném e-mailovém klientu, který se dočkal i několika drobných vylepšení. Důvodem k co možná nejrychlejší aktualizaci by mělo být především šest bezpečnostních problémů, jež Opera 11.01 opravuje. Podrobnosti o jednotlivých změnách najdete v protokolu.

Stávajícím uživatelům by se nová verze měla nainstalovat v rámci automatických aktualizací, které lze urychlit manuální kontrolou (menu Nápověda-Zjistit aktualizace). Samozřejmě můžete využít i následující odkazy.

Zdroj: Opera Desktop Team.

Štítky: Zprávičky

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *