PhotoFrame 2.0 – rámečky pro vaše obrázky

8. srpna 2000

Zdají se vám fotografie na vašich stránkách nudné? Nebaví vás stále ty samé obdélníky? V tom případě bych tu měl něco pro vás. Zajímavý plug-in pro Photoshop – je to produkt PhotoFrame od kanadské firmy EXTENSIS. S tímto nástrojem se stanou vaše fotografie atraktivnější, a přitom je vše tak snadné.

Samotný plug-in nabízí 1000 rámečků, které můžete použít. Přitom v samotném modulu se vám dostane rukou pouze 15 rámečků. Možná si řeknete, že je to málo, ale z toho si nemusíte nic dělat, jelikož kromě hotových obrázků nabízí PhotoFrame pevné tvary rámečků (Instant Frames). Co to znamená? To znamená, že máte k dispozici tvary jako elipsu, obdélník, polygon, šipku, hvězdu a srdce. Možná si říkáte, k čemu mu mi je rámeček obdélníku, když fotografie má již sama o sobě tvar obdélníku, ale i na to bylo pamatováno, a tak můžete jakémukoliv rámečku upravit jeho hrany (edges), což vám poskytne tisíce variant. Pokud by se vám i tohle zdálo málo, tak věřte, že PhotoFrame podporuje i JPEG formát, takže můžete používat rámečky, které jste si sami vytvořili v nějakém grafickém programu.

K tomu, jak PhotoFrame použít, by mohl sloužit následující popis modulu, který vám snad pomůže k tomu, aby vaše stránky získaly nový rozměr:

Otevřeme si obrázek, který chceme použít pro orámování ve PhotoFrame a následně spustíme PhotoFrame. Kromě PhotoFrame okna by se měly objevit ještě tři malá okna, které slouží k dalším úpravám rámečků. Jsou to okna Frame (rám), Instant Frame (pevný rám), Edge (hrana), Bevel (zdvih), Texture (textura), Background (pozadí), Border (ohraničení), Glow (osvícení), Shadow (Stín).

V okně Frame klikneme na Add Frame (Přidej rám), resp. Add Instant Frame (Přidej pevný rám) a vybereme soubor rámu, který chceme použít. Pokud chceme přidat ještě další rámečky, opakujeme předchozí postup. Nyní může vybraný rámeček upravit dle naší představy.

V případě, že použijeme Pevný rám, v nabídce Instant Frame vybereme nabízený tvar (viz výše), a upravíme jeho velikost, úhel dle libosti.

Hrany rámečků upravíme pomocí Edge. Máme zde k použití Wave (vytvoří vlnění), Triangle (trojúhelníky), Saw Teeth (Zuby), Brush Strokes (tahy štětcem), Random (náhodné), Diffuse (difuse), Clean (vyčištění). Pomocí těchto nástrojů a jejich kombinací dostanou hrany rámečku zcela nový rozměr.

Další věcí, s jejíž pomocí budeme rámeček upravovat, je Background. V Backgroundu můžeme upravit rotaci (orientation), viditelnost (opacity), rozostření (blur), barvu rámečku, jeho velikost (size), blend (což nevím jak přeložit, aby to zcela vyznělo, ve skutečnosti to znamená něco jako míchání), a poruchy (noise). U dalších nabídek Border/Glow/Shadow jsou tyto nástroje podobné, jen se mění na základě specifik dané položky, u všech tří máte navíc volbu vnitřní či vnější.

V posledním okně Bevel/Texture můžeme z 2D rámu udělat 3D rám pomocí bevelu a přidat texturu (třeba dřeva). Tím dosáhneme dřevěného rámu, který můžeme vidět u „klasických“ obrazů na zeď. V Bevelu můžete nastavit různé typy zdvihu jako např. Flat (rovný), Round (kulatý), Double (dvojitý), dále pak jeho výšku, viditelnost, úhel osvícení, materiál jako např. chrom, kov,… a nezbytnou barvu zdvihu.

Pokud již máme hotový konečný rámeček můžeme si ho uložit pro příští použití. Nyní stačí jen kliknout na Apply (použij) či Apply to New Layer (použij jako novou vrstvu) a tím máme výsledný produkt hotový.

Nyní stačí jen obrázek uložit a umístit na vaší stránku.

Na závěr snad zmíním, že Extensis PhotoFrame 2.0 vyžaduje Photoshop 4.0 – 5.5; nebo ImageReady 2.0, počítač s procesorem Pentium nebo vyšším, Windows 95, Windows 98, Windows NT 4.0 nebo 5.0 a odpovídající RAM, minimálně 32 MB.

Plug-in PhotoFrame 2.0 pro Adobe Photoshop a kompatibilní programy najdete na těchto stránkách.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *