Photoshop – kniha plná triků

30. dubna 2003

Používáte-li Photoshop k základním úpravám fotografií, či snad jen jako drahou konverzní utilitu, nebo jste se s ním právě setkali a pronikáte do tajů jím nabízených grafických možností, jistě se rádi přiučíte, co se s tímto velmi silným nástrojem, vládcem na poli počítačové grafiky, dá všechno provádět.

Pomoci vám přispěchá Scott Kelby, profesionální lektor práce s grafickými programy a profesionální autor knih o tomtéž. Podle jeho vlastních slov má tato kniha kořeny v jeho semináři o Photoshopu z roku 1993, který postupně doplňoval a aktualizoval, a částečně je seskládána také z jeho časopiseckých příspěvků.

„Photoshop – kniha plná triků“ obsahuje necelou stovku krok za krokem popsaných návodů a postupů k dosažení zajímavých, ale hlavně v praxi používaných a upotřebitelných efektů, rozdělených tématicky do osmi kapitol. Tématické okruhy jsou voleny poměrně nesourodě. Věnují se sice uzavřeným, ovšem ne srovnatelným kolekcím problémů.

Prvním tématem jsou různé úpravy vzhledu textu, kde je mimo jiné vysvětleno vytváření plastického, zářícího, do kamene vytesaného či do dřeva vyřezaného písma. Následně se autor věnuje používání stínů jak v kolážích, tak pro dosažení rozličných zajímavých efektů. Do fotografických efektů autor zahrnul velmi rozdílné postupy při úpravě fotografií. Další kapitoly vysvětlují, jak vytvořit objekty se vzhledem různých kovů a předvádí směs dalších velmi efektních triků a postupů. Díky velkému množstvím barevných ilustrací, detailně znázorňujících jednotlivé fáze příkladů, jsou uvedené postupy opravdu přístupné i začátečníkům, kteří se s Photoshopem teprve seznamují.

Poslední, devátá kapitola uvádí formou otázek a odpovědí dalších téměř tři sta „rychlých“ tipů a triků. Je to směs informací od základních pouček pro práci s Photoshopem, přes prozrazení velmi užitečných a ne příliš známých klávesových zkratek, až po celkem skutečné perličky. Oproti zbytku knihy jde o příliš mnoho textu najednou, ale stojí zato.

Kniha ale neobsahuje žádné speciality přípravy grafiky pro web, natož třeba o animacích. Také zde nenajdete zmíněné opravdové (a podle mě nejužitečnější) novinky sedmičky – nástroje pro retuš fotografií. Na všech příkladech je cítit, že vám látku vysvětluje profesionální učitel, ne profesionální grafik. Samotná zpracovávaná grafika by mohla být atraktivnější, výsledný vzhled příkladů úchvatnější. Ke knize ani není přiloženo žádné CD s příklady. Čtenář je odkázán na adresu www.downanddirtytricks.com, věnovanou originální publikaci, kde si může stáhnout obrázky popisovaných postupů ve formátu PSD. To je sice šalamounské řešení, má jistě své výhody, ale připomíná mi to trošku „vrabce na střeše“.

Zajímavé je, že se vydavatel, stejně jako konkurence u zde nedávno recenzované knihy Photoshop Wow! Book, vzdává čísla verze Photoshopu v názvu knihy oproti originálu. Byť tentokrát nechápu, proč se nechce pochlubit verzí poslední. Možná je jen soudnější než sám autor, protože v knize jsem nenašel nic, co by opravdu ospravedlňovalo větší sedmičku v názvu.

Na druhou stranu, problematiku použitelnosti knihy pro práci s verzemi 6 a nakonec i 5 (není mi jasné, proč anotace knihy, šířená vydavatelem, zmiňuje verzi 5.5) autor sám probírá v úvodu publikace. Rozdíly mezi verzemi 6 a 7 opravdu nejsou v oblasti „poctivých“ efektů (vznikajících z větší části z grafikovy invence, nikoli z vůle instantních přednastavení filtrů), které v této knize najdete, veliké a většina uvedených postupů využívá vlastnosti, metody, funkce, filtry a efekty, které byste našli i v dřívějších verzích Photoshopu.

Kniha je důsledně lokalizovaná, včetně paletek a panelů v ilustracích, což určitě bude pro část čtenářstva při výběru nové učebnice rozhodujícím faktorem. Určitě dobře doplní manuál nebo jinou publikaci, věnující se základům práce s Photoshopem. Ovšem dovolím si také tvrdit, že Triky jsou po obsahové stránce jen podmnožinou Wow! Booku. Ne sice vyloženě v poměru cen obou knih, nicméně konkurence supluje částečně i manuál programu a kvalita příkladů, respektive jejich výsledků, je vyšší. Také informací „navíc“ je ve Wow! Booku o něco více a jsou zajímavěji podané. Triky by si jistě zasloužily i lepší papír, hezčí, modernější sazbu a hlavně poutavější obálku. Možná je ale záměrem vydavatele publikovat české překlady ošklivější než originál – pak to dělá ke čtenářově smůle dobře.

Informace o knize

Název: Photoshop – kniha plná triků
Autor: Scott Kelby
Vydal: Mobil Media a. s.
Cena: 390 Kč (351 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *