Podnikáme na internetu – registrace domény

13. srpna 2002

Možná ještě před pořízením živnostenského listu a založením firmy bychom si měli rozmyslet, v čem a hlavně na jaké internetové adrese chceme na internetu podnikat. Zvolenou internetovou adresu, respektive doménu, pak musíme zaregistrovat. Podívejme se, jak to lze udělat co nejrychleji a nejjednodušeji.

Co je to doménové jméno (doména)?

Doménové jméno je název, pod kterým vystupuje konkrétní internetový projekt, a slouží k jasné a rychlé identifikaci. Doménové jméno je individuální, na internetu se může vždy vyskytovat jen jednou. Doménové jméno můžeme také označit za internetovou adresu.

Doménám jsme se na Intervalu věnovali v článku Na co si dát pozor při výběru doménového jména a o jejich struktuře se dočtete mimo jiné v článku Třikrát W na internetové adrese – past na laiky?.

Řada domén je již registrovaných. Při volbě toho správného jména vám poradí článek Na co si dát pozor při výběru doménového jména. Pokud jste nějaký název vymysleli, pak si ho můžete jednoduše ověřit zadáním ve formuláři Czechie, který je na Intervalu v pravém sloupku.

Jak domény zaregistrovat?

Registrace české domény „cz“ se provádí u sdružení Cz.NIC. Registrovat doménu je možné přímo prostřednictvím formuláře, který se nachází na stránkách Cz.NIC. Další možností je využít služeb čistě hostingových firem, jakými jsou například Zoner Software (czechia.cz) nebo Globe Internet (domeny.cz).

Při registraci domény je nutné vyplnit také identifikátory plátce, správce a vlastníka. Tyto identifikátory budou přiděleny po registraci jednotlivých subjektů, což znamená, že pro nás, jako začátečníky na internetu, je mnohem jednodušší svěřit registraci domény společnosti, na jejímž serveru naše doména poběží. Vyhneme se tak omylům a zbytečné námaze se zjišťováním, jaký identifikátor má ona společnost, jak se jmenují její nameservery a podobně. Registraci domén nabízí jako samozřejmou součást služeb téměř každá hostingová firma.

Jednoduchá cesta k doméně

Již bylo řečeno, že nejjednodušší cesta k registraci domény vede přes hostingové firmy. Jak se taková registrace provádí si popíšeme službě www.czechia.cz. Po vstupu na titulní stránku zvolte odkaz „České doménové centrum“:

1. Do pole „doménová samoobsluha“ napište výraz, který odpovídá názvu vaší budoucí domény, a z rozbalovacího menu zvolte doménu prvního řádu.

2. Pokud je doména volná, dostanete nabídku služeb, které je možné s doménou spojit. Doménu je také možné pouze zaregistrovat pro další použití (takzvané parkování domény.) Tato služba je poskytována zdarma a umožňuje zablokovat doménu pro další použití v budoucnu. Je to vhodné, pokud se teprve připravujete na start projektu a chcete mít jistotu, že zvolenou doménu mezitím nikdo neobsadí.

3. Následuje formulář s kontaktními informacemi. Pokud již máte účet v centru administrace (část služby, kde můžete zpravovat své domény), vyplňte pouze vstupní jméno a heslo, jinak si zvolte možnost „Ještě neexistuje“ a vyplňte zbývající část formuláře.

4. V dalším kroku musíte do pole „název domény“ vyplnit vámi zvolenou doménu včetně koncovky (.cz, .sk, .com a podobně). Nutné je také zvolit vlastníka a plátce domény, od tohoto bodu totiž pokračujete v rámci administračního centra, ve kterém je možné definovat i více vlastníků či plátců. Plátce zvolíte tak, že kliknete na tlačítko „Změnit“, které je umístěno vpravo vedle daného pole.

5. Po kliknutí na tlačítko „změnit“ se otevře okno, ve kterém je možné definovat vlastníka (plátce). Standardně se převezmou údaje, které jste již v průběhu registrace zadali. Můžete je však editovat či úplně změnit. Pokud jsou údaje správné, kliknete na tlačítko odeslat, čímž se vrátíte na předchozí stránku. Stiskem „pokračovat“ se dostanete na závěrečnou rekapitulaci.

6. Celou objednávku si pečlivě překontrolujte (raději několikrát) a následně ji odešlete pomocí tlačítka „odeslat“.

Co bude dál

Od společnosti Zoner Software dostaneme závěrečnou zprávu o zřízení hostingové služby nebo parkování domény a zprávu o zřízení účtu v centru administrace. Pokud jsme zvolili některou z hostingových variant, bude zpráva obsahovat všechny údaje, potřebné k přístupu do vyhrazené oblasti pro správu hostingu, a také informace o přístupu do administrační části poštovního serveru.

Dalším e-mailem, který přijde do několika desítek minut, je zálohová faktura ze sdružení Cz.NIC. Od této chvíle máme 14 dní na její uhrazení, pak následuje upomínka. „Ostrou“ fakturu, tedy daňový doklad, dostaneme po uhrazení zálohové faktury. Zálohovou fakturu je možno uhradit pouze na účet sdružení převodem nebo vkladem na účet u ČSOB.

Registrace domény druhého řádu je zpoplatněna v prvním roce částkou 1 600 Kč + 5 % DPH, v každém dalším roce pak částkou poloviční, tedy 800 Kč + 5 % DPH. Zálohovou fakturu Cz.NIC zasílá na e-mailovou adresu uvedenou ve fakturačním kontaktu domény.

Pokud již máme zaregistrovánu doménu druhého řádu, můžeme registrovat také domény třetího řádu. Za jejich registraci se neplatí žádné poplatky a je vhodné je využívat pro víceméně autonomní součásti webů. Doménu třetího řádku tedy využijeme například pro obchod.firma.cz, shop.firma.cz, podpora.firma.cz nebo media.firma.cz.

Registrovat přímo u Cz.NIC nebo u hostingových firem?

Registrace prostřednictvím hostingových služeb nás nebude stát ani o korunu víc, než kolik nám vyúčtuje Cz.NIC. Je tedy výhodné využít služeb hostingů jako je Czechia, protože, v uvozovkách, vyplníme jen název domény a kontaktní údaje a vše ostatní se provede automaticky. V následné správě domény už rozdíly nejsou. V obou dvou případech s námi komunikuje Cz.NIC přímo. Zasílá nám zálohové faktury na poplatky v prvním i v dalších obdobích a podobně.

Při této příležitosti bych rád upozornil, že pokud se rozhodneme využít služeb některých méně solidních firem (ve většině případů se to týká především ISP), může se nám stát, že doménu sice budeme využívat, ale při pohledu do registru zjistíme, že nejsme jejím majitelem. Tyto firmy si také často nechávají zaplatit za provedení registrace.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek XHTML - další prvky XHTML a DTD
Další článek Flier.cz
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *