Praktický Javascript

15. března 2004

Na webu se nachází velké množství JavaScriptových archivů, které mají webdesignérům usnadnit práci. Skripty v nich publikované jsou ovšem většinou velmi nekvalitní a trvá dlouho, než člověk „uloví“ něco použitelného. Nabízí se proto myšlenka vydat publikaci, která by obsahovala kvalitní a široce použitelné skripty pro běžné užití. Této myšlenky se chopil Pavel Kout a v nakladatelství ZonerPress vydal sbírku komentovaných JavaScriptů.

Kniha mě na první pohled potěšila jednoduchou a čistě zpracovanou obálkou a přehledností. Jejích devět kapitol pokrývá většinu základních úloh, se kterými se běžný kodér setkává.

Nadějný začátek

První kapitola nazvaná Základní typy pro každodenní práci je „všehochuť“, určená k zasvěcení naprosto neznalého uživatele do tajů JavaScriptu. Potěšilo mě, že autor testoval uváděné skripty v moderních prohlížečích (Mozilla 1.3, Opera 7.0, MSIE 6.0), škoda jen, že jich netestoval více (chyběly mi přinejmenším MSIE 5.0, MSIE 5.5, Opera 5 a 6, Safari a Conqueror). Uvedené skripty jsou poněkud zpřehledněny zvýrazněním podstatných a důležitých částí. První kapitole lze po stránce obsahové vytknout jen drobnosti, takže mě bohužel nic nepřipravilo na to, co následovalo.

Rozpačitý střed

Od druhé kapitoly, zabývající se prací s okny prohlížeče, kvalita textu povážlivě klesá. Objevují se chyby v programátorském stylu (autor prakticky vůbec nemyslí na funkční degradaci) a ve výběru témat – kdo z vás by použil window.open(targeturl, "", "fullscreen") a nestyděl se k tomu přiznat?

Horší ovšem je, že skripty se stále drží na té nejprimitivnější úrovni, pokud využívají pokročilejších prvků jazyka – strukturních funkcí DOMu, objektového zapouzdření, detekce vlastností a podobně – tak jen nahodile a nesystematicky, aniž by se na tyto důležité prvky autor namáhal poukázat nebo je vůbec komentovat. Skripty jsou psány zcela otrocky, k výstupu využívají povětšinou jen hrubý document.write či různé alerty.

Hořké konce

Některé kapitoly jsou pak doslova noční můrou. Autor byl zřejmě v časové tísni a rozhodl se dokončit knihu za jediné odpoledne, jinak si to nedokážu vysvětlit. Ačkoli v předsádce je uvedeno že žádná část publikace nesmí být reprodukována a při tvorbě textů … bylo sice postupováno s maximální péčí, autor se nestyděl zcela nepokrytě a bez uvedení zdrojů publikovat cizí skripty (například u skriptu „Jednoduchý kalendář“ se ani nenamáhal přehodit neděli na konec týdne, takže mu týden začíná nedělí jak je zvykem v anglosaských zemích).

Objevují se dokonce i částečně nefunkční skripty (například skript pro výběr CSS), některé nejsou doladěny pro všechny testované prohlížeče, ačkoli tomu objektivně nic nebrání. Jako důležité jsou označovány velké sekce tabulkových layoutů, které jsou pro funkci skriptů naprosto zbytečné. Korunu všemu ovšem nasazuje naprosto nesmyslná a zbytečná kapitola o šifrování a zabezpečení stránek JavaScriptem na straně klienta!

Proč?

Nadějný pokus tedy skončil katastrofou v podobě další neužitečné knihy o JavaScriptu. Nějaký užitek by sice mohl přinést začínajícím webdesignerům, kteří nemají přístup k internetu, ale myslím, že taková cílová skupina již v dnešní době neexistuje. Pevně doufám, že pro příští publikaci bude mít ZonerPress lepší ruku při výběru textu.

Informace o knize

Název: Praktický JavaScript
Autor: Pavel Kout
Vydal: Zoner Press
Cena: 200 Kč (180 Kč v odborném knihkupectví Interval.cz, kde najdete i další informace.)

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *