Praktický tip: jak zjistit majitele domény .CZ?

6. října 2010

Při brouzdání internetem si prohlížíme WWW stránky, které se nachází na tzv. doménách. Zajímá vás, kdo vlastní zajímavé domény? Poradíme, jak to zjistit.

V reálném světě bychom mohli domény přirovnat k pozemkům, na kterých nacházíme zajímavé informace, potkáváme přátele nebo diskutujeme s jinými návštěvníky. Tak jako pozemky, i domény mají vždy svého majitele. Pro zjištění informací o internetových doménách se používá protokol WHOIS („who is?“ = „kdo je?“), který nabízejí na svých stránkách registrátoři nebo správci domén formou jednoduchého textového pole, kde se zadá název domény a po potvrzení se zobrazí informace o doméně a jejím nastavení.

Pro zjištění majitele domény klaus.cz a dalších informací využijeme službu WHOIS registrátora ZONER software na stránkách www.regzone.cz.

Whois

Do pole „Název domény“ vložte doménu klaus.cz (nebo jinou vámi zvolenou doménu) a potvrďte tlačítkem „Hledat“.

Whois

Výsledkem vyhledání jsou souhrnné informace o doméně, ve kterých se dozvíme, kdy byla doména registrována – „Registrace od:“, nebo kdy doména expiruje (datum, do kdy majitel domény musí zaplatit udržovací poplatek na další rok). V našem případě doména expiruje 25. dubna 2011. Domény CZ je možné prodloužit až na 10 let. Dále zjistíme, že registrátorem domény je společnost Explorer, a.s., které se hradí udržovací poplatky a u které je možné provádět různé úpravy a doménové změny, například změnu majitele nebo změnu sady nameserverů.

Majitelem doménového jména je pan Prof. Ing. Vaclav Klaus, CSc., který má svůj jedinečný identifikátor v databázi domén CZ. Administrační kontakty, kterých může být u domény CZ až 10, mohou spravovat doménu místo majitele. Mít nějakého technicky zdatného „administrátora“ domény je vždy výhodné, neboť on za nás může vyřešit většinu nastavení. V žádném případě však administrátor nemůže změnit majitele domény, takže se nemusíme obávat případného zneužití.

Majitel domény je nyná znám. Chceme-li se o něm dozvědět více, klikněte na „Identifikátor držitele domény“. Zde se dozvíme prakticky veškeré informace o majiteli domény.

Whois

Ve výpisu majitele domén se zobrazují i citlivé údaje. Toto zveřejnění údajů je legální, protože vlastnictvím domény CZ je spojeno souhlasem s podmínkami registrace. Naštěstí pravidla sdružení CZ.NIC, které je správcem domény CZ (www.nic.cz), umožňují vybrané údaje majitelem domény skrýt. Každý majitel si může nastavit nezobrazování telefonu, faxu, e-mailu, DIČ ani doplňujících identifikačních údajů (IČ nebo RČ, dat. nar. a jiné).

Součástí WHOIS na stránkách regZone.cz se nacházejí i odkazy na krátké Videotutoriály. Pokud se chcete dozvědět o doménách CZ více, doporučujeme je shlédnout. Celkem jich můžete o doméně CZ shlédnout devět a všechny se nacházejí na adrese http://help.regzone.cz/clanek/domeny-videotutorialy/.

Zaregistrujte si i vy svou CZ doménu, nebo některou z více než 500 dalších doménových koncovek na CZECHIA.COM.

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

7 komentářů

  1. Radek

    Říj 6, 2010 v 11:01

    Komercni sdeleni by melo byt takto oznacene, nebo autor prispevku neni schopny porovnat dve sluzby (a vice)?

    Odpovědět
  2. tomtom

    Říj 8, 2010 v 20:08

    Vaše služba WHOIS zobrazuje podrobné informace o majitelích domén – soukromých osobách i u domén EU (u kterých je Zoner registrátorem). Domnívám se, že toto odporuje pravidlům EURID.

    Odpovědět
  3. Petr Komárek

    Říj 11, 2010 v 9:18

    Dobrý den,
    v našem WHOIS se zopbrazují stejné informace jako na stránkách eurid.eu. Můžete prosím upřesnit jaké pravidlo myslíte?

    Odpovědět
  4. Radek Novák

    Říj 12, 2010 v 15:58

    Zobrazení podrobnych udaju je povoleno samotnym uzivatelem, ktery s tim souhlasi pri registraci domeny. (Souhlas s podminkami).

    Odpovědět
  5. Martina Kubíková

    Lis 1, 2010 v 10:34

    to Radek

    Nejedná se o komerční sdělení. Jedná se o názornou ukázku toho, jak zjistit majitele domény (+ info o doméně), což je velmi častý dotaz doménových uživatelů. Porovnání nepovažuji v  tomto případě za podstatné – to nebylo vůbec cílem článku.

    Odpovědět
  6. Ing. Ladislav Ondriš - spisovateľ

    Bře 27, 2013 v 10:01

    Vážení… chcel by som napísať pár riadkov pánovi prezidentovi Klausovi.Môžete mi poskytnúť jeho terajšiu adresu?

    Odpovědět
  7. Martina Kubíková

    Bře 27, 2013 v 11:33

    Dobrý den, můžete kontaktovat přímo jeho institut. Kontaktní adresu na pana Klase nemáme a i kdybychom měli, nemůžeme Vám ji poskytnout.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *