Příruční knihovna skriptů

9. března 2003

Řada programátorů či tvůrců webu používá často různé skripty. Obvykle mají také takovou vlastní, stále se rozšiřující sbírku po ruce a když potřebují skript, který už jednou napsali, vědí, kde ho hledat. Pokud máte pocit, že byste potřebovali nějakou užitečnou knihovnu skriptů, a to off-line, pak tu pro vás něco mám.

Myšlenka programu AAScripter není v dnešní době vůbec od věci – obsahuje desítky skriptů, napsaných vesměs v jazyce JavaScript (méně početná skupina je i v jazyce VBScript), které jsou navíc rozčleněny do několika kategorií.

Okno programu AAScripter

Prostředí programu je velmi jednoduché, jak můžete vidět i z obrázku, ale zato maximálně přehledné. (Program je dokonce skinovatelný, k dispozici je celkem pět základních skinů.) Skripty jsou rozděleny do šestnácti kategorií podle své povahy, například textové efekty, animace, formuláře, matematické skripty a podobně. Do sekce „My Scripts“ můžete umístit své vlastní či oblíbené skripty.

Po dvojkliku na vybraný skript se otevře nové okno, kde najdete popis skriptu v angličtině, jeho zdrojový kód a případně i stručný návod, jak jej umístit do stránky. K dispozici je dokonce i odkaz na ukázku skriptu, všechny ukázky jsou ovšem umístěny na internetu, na stránkách programu. Je nutné podotknout, že obvykle jsou skripty funkční pod prohlížeči Internet Explorer, Opera i Netscape (v Mozille jsem neměl možnost většinu skriptů odzkoušet).

Archiv skriptů není jediná věc, kterou AAScripter nabízí. Najdete zde také několik tlačítek, ikonek a linek pro webové stránky, je zde i jednoduchý vestavěný prohlížeč webových stránek, který ovšem není příliš kvalitní. Součástí programu je anglická nápověda.

AAScripter je nutné instalovat, na disku vám zabere okolo 2,3 MB. Obsahově se dá srovnat se zahraničními i českými archivy skriptů, které jsou umístěny na webu, ovšem z hlediska pohodlí a dostupnosti je pro běžného uživatele někdy výhodnější sáhnout po off-line archivu.

Aktuální verzi programu si můžete stáhnout také ze Stahuj.cz.

Starší komentáře ke článku

Pokud máte zájem o starší komentáře k tomuto článku, naleznete je zde.

Předchozí článek Kalendár v PHP
Štítky: Články

Mohlo by vás také zajímat

Nejnovější

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *